Det har släppts många bra bilnavigatorer de senaste åren. Det som saknats har ofta varit en snabb, pålitlig realtidsuppdatering av trafikinformation och möjligheter att rapportera trafikförändringar utan att använda datorn. Nya Go Live 1005 ger nya möjligheter på detta område.

Rapportera egna fartkameror

Den stora nyheten är Livetjänsterna. Inbyggt i navigatorn sitter ett simkort från Telenor, som bland annat ger dig uppdateringar i realtid om olyckor och köer. Hjärtat i tjänsten är HD Traffic som samlar in trafikinformation från flera olika källor, bland annat andra Live-anslutna navigatorer som kör omkring i trafiken.

Tomtom Go Live 1005

I HD Traffic ingår också IQ Routes, som tar hänsyn till köbildningar och förseningar baserat på körloggar från andra Tomtomnavigatorer.
Livetjänsten ger också möjlighet att se uppdaterade väderprognoser för antingen din aktuella position eller för destinationen. Du kan också använda dig av Google Search för att hitta olika resmål, och därefter navigera till dem eller ringa upp dem med ett knapptryck. Det senare förutsätter att du använder navigatorn som Bluetoothheadset till din mobil, något som rekommenderas eftersom det är väldigt smidigt och enkelt. Live fungerar i större delen av Europa, och det kostar inget extra att använda den utomlands.

Även hanteringen av fartkameror har fått en upputsning. Att kunna se var fartkamerorna befinner sig är ingen nyhet, men nu går det också att rapportera in tillfälliga hastighetskontroller med ett enda knapptryck. Den aktuella fartkamerans placering sänds ut via sim-kortet, och vips så har alla Live-navigatorer fått reda på den nya kameran. Efter någon timme raderas den nya uppgiften ur systemet för att inte kartan ska bli helt översållad med kameror. Denna tjänst fungerar givetvis bättre ju fler Live-navigatorer som kör omkring därute.

Smart bilhållare
Bilhållaren och strömkabeln är enklare än tidigare att ansluta, de snäpper snabbt på plats tack vare de inbyggda magneterna – mycket smidigt. Strömkabeln är inte helt nödvändig för kortare resor, det inbyggda batteriet håller enheten igång i upp till två timmar.

Gränssnittet är rent och snyggt, och det är mycket enkelt att hitta rätt bland funktionerna. Det går att ”nypa” i skärmen för att zooma i kartan, men den funktionen känns inte klockren och det är enklare att använda den vanliga zoomkontrollen. En annan funktion som lämnar en del att önska är röststyrningen, i vårt test hörde navigatorn fel i 80 procent av fallen.

Go Live 1005 kostar cirka 3 500 kronor och platsar sålunda inte i budgetklassen för navigatorer. Men så är det heller ingen budgetvariant, den har bra funktioner och är lätt att använda. Om du vill spara en femhundring finns också det mindre syskonet Go Live 1000 med något mindre skärm. Livetjänsterna ingår det första året, därefter kostar de knappt 500 kronor per år. Såväl navigator som Livetjänster känns prisvärda, och väl värda en extra tanke.


+
Funktionell, lättläst grafik.
Smarta Livetjänster.
Lättanvänd

-
Dålig röststyrning

=
Med bara ett par smärre brister och mängder av förtjänster är Go Live 1005 ett mycket bra alternativ. Livetjänsterna fyller en viktig funktion och gör navigeringen lite enklare och säkrare.

BETYG
Storlek/form 8
Funktioner 9
Användarvänlighet 9
Prisvärde 7


Totalt: 9

Fakta

Pris
3 499 kronor
Tillverkare
Tomtom, www.tomtom.com

Kartor
Europa (44 länder), Tele Atlas

Bildskärm
5,2 tum (widescreen, 480 x 272)

Fartkameravarnare
Ja

TMC
Ja

Bluetooth
Ja

FM-sändare
Nej

Röststyrning
Ja
Livetjänster
HD Traffic, IQ Routes, väderprognos (5 dygn), fatkameror, Quick Fix GPS
Mått
127x80x19 mm
Vikt
220 gram
Övrigt
30-dagars fri kartuppdatering, senaste aktuell kartversion 2009-09

Fler Livefunktioner
Funktionen Quick Fix GPS ger en mycket snabb positionsangivelse när du kör ut ur garaget eller liknande. Detta är möjligt eftersom navigatorn är ansluten till mobilnätet och kan hitta en ungefärlig position den vägen.

30 dagars kartgaranti
Om Tomtom släpper en kartuppdatering inom 30 dagar efter att du köpt din navigator behöver du inte oroa dig. Då får du den senaste uppdateringen gratis.