Ni som känner till HTC vet att de någon gång per år brukar vilja flexa musklerna en aning och släppa riktigt feta telefoner. Inte bara feta sett till specifikationer, utan feta som i rejält stora också. Här i Sverige har det tidigare handlat om Windowstelefoner na HTC HD och HD2. Båda har varit telefoner med det bästa i hårdvara företaget kan få ur sig kombinerat med en rejäl skärm.

Desire HD är årets version, som bland annat skryter med en skärm på 4,3 tum och en kamera på åtta megapixlar med dubbla lysdiodblixtar.

HTC Desire HD

Desire fast större

Som namnet antyder är det här på många sätt en större variant av succételefonen HTC Desire som släpptes tidigare i år. De fysiska knapparna på framsidan har dock ersatts av touchknappar, vilka visserligen fungerar tillfredsställande, men inte lika bra som vanliga Desires fysiska knappar. I och med touchpanelen har även den optiska musen fått stryka på foten, men det känns som en mindre förlust i sammanhanget.

Huvudnumret är istället skärmen som, precis som HD2 förra året, ligger på respektingivande 4,3 tum. Alltså i klass med mellanstora gps-navigatorer, något HTC tagit fasta på och slängt in en någorlunda okej navigations-app i telefonen. Den ser visserligen väldigt polerad ut men är inget du vill använda i utlandet då den kör strömmade kartor istället för nedladdade. Dessutom har appen ingen lust att visa svenska intressepunkter.

Trist nog känns skärmen ganska blek i jämförelse med sin drygt halvårsgamla systermodell. Detta på grund av att oled-skärmar numera är bristvara, vilket gjort att HTC stoppat in något som kallas Super LCD istället. Medan det inte är något större fel med den tekniken ger det långt ifrån samma tryck i färgerna som en oled-skärm. Dessutom känns det som att en skärm i den här storleken kunde ha fått ännu lite högre upplösning. Den heter ju trots allt ”HD”.

HTC Desire HD

Tvåhandsfattning
Storleken gör att Desire HD blir obekväm att bära med sig om du inte har stora fickor och att på ett bekvämt sätt nå hela skärmytan med enhandsfattning kan du glömma. På så sätt får ergonomibetyget en rejäl törn då en tvåhandsfattning mer eller mindre är ett krav för normal användning. Visst, har du extremt stora händer eller rejäla pianofingrar går det hyfsat men tanken redan från start är en tvåhandsfattning. Ett plus med skärmens storlek är däremot att skärmtangentbordet i stående läge blir riktigt lättanvänt till skillnad från mindre modeller där du hellre skriver i landskapsläge.

Praktfull processor
På insidan har HTC i vanlig ordning inte sparat på krutet. Andra generationens Snapdragon-processor kör i en gigahertz. Det kan låta som gammal skåpmat, men den nya processorn är både strömsnålare och lite rappare än föregångaren. Det gör att batteritiden blir ungefär likvärdig den i vanliga Desire (vilket i och för sig inte är något att skryta med) och användarupplevelsen är snabb.

Dessutom har HTC hajat att det inbyggda minnet inte duger till att installera tyngre appar på, utan biffat upp det till 1,5 gigabyte, där det mesta är ledigt för egna appr. Det gillar vi app-nördar då vi numera kan installera tyngre appar och spel utan att behöva ta hänsyn till om de går att installera till minneskortet i stället för telefonminnet.

Samtidigt är kameran lite av en nyhet för HTC, då det är deras första åttamegapixlare med dubbla led-blixtar på den svenska marknaden. Pixelantalet säger egentligen inte så mycket, men bilderna blir ganska bra och HTC:s uppdaterade kameragränssnitt känns väldigt välkommet.

Bra näthantering
Givetvis vore det inte en ny generation HTC utan en uppdatering av det alltid lika grymma Sense-gränssnittet. Utöver en bra
uppstartguide och en egen minibutik för gratis ringsignaler och teman ligger dock de stora nyheterna ute i molnet. Via sajten htcsense.com kan du nämligen göra backup på din telefon, titta på geotaggade bilder och spåra din telefon om den kommit på avvägar. Samtidigt har HTC lagt in en snabbstartfunktion, som inte stänger av telefonen helt via strömknappen utan försätter den i ett slags viloläge.

HTC Desire HD är Androidmobilen med extra allt. Kameran ger riktigt bra bilder, det inbyggda minnet är rejält tilltaget för att installera appar på och bygget är lika oklanderligt som alltid.

Men trots det gillar vi originalet bättre, främst för att du behöver ha rejäla labbar för att kunna använda Desire HD bekvämt och för den märkbart sämre skärmen. Störst är inte alltid bäst.

Bild: Robert Eldrim, Medljus


+

Webbtjänsten i Sense-gränssnittet.
HTC Sense.


- 

Småblek skärm.
Storleken.


= 

Android med extra allt. Den största uppdateringen ligger dock i en skärm som inte kan mäta sig med första Desire.


BETYG

Form/design 6

Ergonomi 5

Ljudkvalitet 6 

Bildkvalitet 7

Funktioner 8

Användarvänlighet 7

Prisvärde 7Totalt: 7

Fakta

Pris: 5 590 kr
Tillverkare: HTC, www.htc.com


Mått 68×123×12 mm

Vikt 164 g

Band Quad band gsm, wcdma (hsdpa)

Skärm 4,3 tum, 480x800 pixlar, kapacitiv touch

Taltid 490 h

Passningstid 9,17 h 

Minne 1,5 gb, micro sd-kortplats

Kamera 8 megapixel, af, dual led

Övrigt gps, wlan

Sense på nätet
I och med Desire HD och Desire Z har HTC lanserat htcsense.com. Sajten kopplar ihop din telefon med den nya tjänsten och erbjuder en hel del extragodis. Utöver vanliga backuper och möjlighet till både stöldspårning och remote wipe kan du även spåra en förlagd telefon. Alla gånger du letat runt efter en telefon inställd på ljudlös för att sedan hitta den bland soffkuddarna är borta. Nu talar du bara om för sajten att ringa upp telefonen och att telefonen ska föra oväsen oavsett vilket läge den är inställd på, just för att kunna hitta den snabbt.