Tiden är förbi när kvicksilvertermometern var det enda väderrelaterade mätinstrumentet hemma och Pohlman kunde beskyllas för alla utflykter som saboterats av regn och blåst. I dag finns det mängder av mer eller mindre avancerade väderstationer på marknaden – väderstationer som själva tar reda på hur vädret ser ut just nu och hur det eventuellt kommer se ut om några timmar.

Tänk på placeringen
Innan ett köp kan det vara värt att tänka på just hur många olika typer av sensorer som ingår, och vilken typ av sensorer det rör sig om. Den som bor i ett hyreshus kan till exempel ha svårt att hitta en bra plats att placera nederbördsmätaren på, det är ju inte optimalt att placera den på balkongen om det finns en annan balkong ovanför. Detsamma gäller för vindmätaren, dessa bör av naturliga skäl inte placeras precis intill en vägg.

Faktatabell
Faktatabell. Tryck på tabellen för att få upp den i större format.

Värt att notera är att de testade stationerna under testets gång uppvisade närmast identiska värden för just temperatur och luftfuktighet, vilket tyder på att de dessutom visar korrekta värden. Inför ett köp är det därför viktigare att titta på sådant som praktiska funktioner och hur lätt de olika stationerna är att installera och använda.EWS-800

EWS-800
Tillverkare Hama
Info från www.hama.de
Pris 595 kronor

EWS-800 är en förhållandevis enkel och billig väderstation som placerar sig ungefär mitt i startfältet när det gäller såväl pris som funktioner. Den ser ut ungefär som rejäla digitala ute- och innetermometrar brukar göra, med stora svarta siffror mot en grå bakgrund. En knapp på ovansidan aktiverar ett par lampor som gör det möjligt att läsa av väderdata även på natten, men snyggt är det inte.

Stationen visar temperatur och relativ luftfuktighet inne och ute, det senare med hjälp av en trådlös sändare. Vi hade en del problem med att få väderstationen och sändarenheten att hitta varandra, men efter lite lirkande funkade kommunikationen som tänkt.

På skärmen visas en tydlig prognos som baseras på förändringar i lufttryck de senaste timmarna. Under vårt test visade EWS-800 ungefär samma prognoser som de dyrare stationerna i testet. Det går att ställa in stationen att larma för en mängd olika faktorer, som temperaturförändringar eller kraftiga variationer i lufttryck.

BETYG: 6

 W155

W155
Tillverkare Ventus
Info från www.teknikmagasinet.se
Pris 1 299 kronor

Ventus bidrag till testet är en av de snyggare stationerna. Den har inte den största bildskärmen, men den har begåvats med snygg blå bakgrundsbelysning. Möjligen kan personer med nedsatt syn ha svårt att läsa av den.

I kartongen hittar vi en vindmätare och en regnmätare där den förra även rymmer givare för temperatur och luftfuktighet. De drivs med två AA-batterier vardera och hittas snabbt av huvudenheten, därefter åskådliggörs deras respektive värden tydligt på skärmen. Stationen har tre kanaler vilket gör det möjligt att ansluta ytterligare två mätare. Bland övriga funktioner finns möjligheten att ställa in alarm för olika typer av väderhändelser, samt en praktisk sammanställning av nederbörd per vecka, månad eller år. Sammanfattningsvis är detta alltså en funktionsrik och relativt lättanvänd väderstation, väl värd sina 1 300 kronor.

BETYG: 7


Weatherpro

Weatherpro
Tillverkare Jenkinsbird
Info från www.teknikmagasinet.se
Pris 999 kronor

Det här är väderstationen för dig som gillar byggsatser. I paketet ingår regnmätare, vindmätare, vindriktningsmätare samt en temperatur-/luftfuktighetsmätare, och alla ska monteras på samma mast. Den sistnämnda mätaren står för den trådlösa kommunikationen med huvudenheten inomhus, och till den ansluts övriga mätare med kabel. Det är lite pillrigt.

Huvudenheten består av en ganska rejält tilltagen pekskärm. Den lyser upp vid beröring och har tydliga siffror som visar aktuella väderdata samt en prognos. Genom att trycka på exempelvis zonen som visar temperatur går det att göra olika inställningar för detta, samt sätta ett alarm. Det är enkelt och smidigt så länge du inte vill ändra larmtemperaturen eftersom detta görs i steg om 0,1 grader.

Via en usb-kontakt går det att ansluta Weatherpro till datorn, för att i den medföljande programvaran se grafer över väderförändringarna eller spara data över en längre period. Det är definitivt en bra funktion, och en tusenlapp för denna välmatade väderstation är inget överpris.

Digitala Hemmet rekommenderar

BETYG: 8

KN-WS540

KN-WS540

Tillverkare König
Info från www.nedis.se
Pris 499 kronor

Königs lite större och dyrare bidrag är klätt i vit plast och har en rejäl bildskärm med snyggt blåaktig bakgrundsbelysning.

Installationen är inte svårare än att vi stoppar in batterierna och väntar en stund. Efter ett par minuter har huvudenheten hittat sändaren och visar utomhustemperatur, luftfuktighet samt lufttryck, och ytterligare en stund senare har den radiostyrda klockan även den hittat signalen från atomuret i Tyskland.

Skärmen brister en aning i betraktningsvinkel, men har bra kontrast och tydliga siffror och symboler. Även symbolen för väderprognos är tydlig, och med hjälp av pilar visas tendenser för såväl temperatur som lufttryck. Vi noterade dock att WS540 ofta visade en temperatur någon halvgrad över vad de övriga stationerna visade. Räckvidden är inte mer än 20 meter i fri sikt, vilket kan innebära vissa begränsningar när det gäller placeringen av prylarna.
Några särskilt uttömmande larmmöjligheter finns inte, förutom tidsinställt alarm går det bara att ställa in larm för temperaturförändringar. Med tanke på priset är det dock kanske inte så konstigt – det här är en enkel väderstation med basfunktioner.

BETYG: 6

WS400

WS400
Tillverkare König
Info från www.nedis.se
Pris 399 kronor

WS400 från König får representera den allra enklaste typen av väderstation. Det är förvisso en rejäl enhet med hyfsat stor skärm, och precis som andra stationer levereras den med en trådlös utomhussändare som mäter temperatur och luftfuktighet. Den saknar dock barometer och kan således inte mäta lufttryck för att spåra förändringar i väderleken. De prognoser som visas på skärmen bygger därför uteslutande på skillnader i temperatur och luftfuktighet, och apparaten visar sig också förutspå lite annat väder än många av de övriga stationerna.

Installationen består bara av att stoppa i batterier i bägge enheterna och placera sändaren på lämplig plats utomhus. Den monokroma bildskärmen saknar tyvärr belysning vilket diskvalificerar den från användning i mörker. Med ett par knappar under skärmen görs alla inställningar, och eftersom WS400 inte tar emot någon tidssignal via radio måste tiden ställas in manuellt. Möjlighet finns till tidsinställda larm, men vi saknar möjlighet att låta väderstationen larma för plötsliga förändringar i exempelvis temperatur och luftfuktighet. Saknas gör också en historik för att kunna se förändringar det senaste dygnet samt lagring av max-/min-temperatur. Det är visserligen en station av allra enklaste snitt, men då är det betydligt mer prisvärt att lägga en eller två hundralappar extra för att få en lite mer avancerad modell.

BETYG: 4

MR238

MR238

Tillverkare Oregon Scientific
Info från www.oregonscientific.se
Pris 1 000 kronor

Det tar ungefär en sekund för oss att dela ut det inofficiella priset för coolast design till MR238. Huvudenheten består nämligen av en stor spegel som kan monteras på väggen eller stå på egen hand i bokhyllan. När vi startar stationen framträder symboler och siffror i spegelns nederkant. Den är helt enkelt ruggigt snyggt. Under spegeln/skärmen finns ett antal knappar, medan några funktioner aktiveras genom att snabbt beröra högra sidan av skärmen. Strömmen tas från vägguttaget och någon möjlighet till batteridrift finns inte.

Utomhussändaren är inte lika glassigt designad utan ser mer normalt väderstationsmässig ut. Enheterna hittar varandra genast efter uppstart, därefter sänds information om temperatur och luftfuktighet till väderstationen. Någon mätning av lufttryck sker inte, vilket gör prognoserna en aning mer osäkra än annars. Vi saknar också möjligheten att larma för olika väderhändelser samt en lite mer utförlig historik, nu går det bara att se max- och minvärden för temperatur och luftfuktighet.

BETYG: 6

WMR200

WMR200
Tillverkare Oregon Scientific
Info från www.oregonscientific.se
Pris 4 500 kronor

WMR200 är med sina 4 500 kronor den överlägset dyraste väderstationen i testet. Men så är den också ganska välutrustad med givare för vind och nederbörd utöver de obligatoriska. Huvudenheten kan hantera upp till tio olika givare, så det finns goda möjligheter att uppgradera systemet. Men det betyder också att denna station är betydligt trixigare att installera, och det tar en stund innan samtliga mätinstrument är på plats. Förutom alla delar ingår batterier samt en solcell som kopplas till de olika sändarna för att hjälpa till med strömförsörjningen.

Huvudenheten består först och främst av en pekskärm. Bakgrundsbelysningen är blå, och skärmen är hyfsat kontraststark och lättläst. Det är lätt att använda skärmen för att göra de olika inställningarna, och sådant som vädertendenser och prognoser åskådliggörs tydligt. Det är också enkelt att ställa in olika typer av väderrelaterade alarm eller titta på den historik som stationen sparar för de olika väderkomponenterna. Den som vill följa vädret under en längre period kan ansluta stationen till datorn med en usb-kabel.

Sammanfattningsvis är detta alltså en mycket kompetent väderstation, om än en eller ett par tusenlappar för dyr.

Digitala Hemmet rekommenderar

BETYG: 9