JVC har valt att nischa sig ganska hårt på projektorsidan med sina relativt dyra Lcos-baserade modeller riktade till entusiaster som uppskattar det där lilla extra i bilden. DLA-X3 är den billigaste i den nya projektorfamiljen som består av ytterligare två, ännu dyrare modeller (DLA-X7 och DLA-X9) där alla tre har stöd för 3d. Skillnaden mellan projektorn vi har testat och de båda tyngre alternativet ligger i kontrastvärde och att DLA-X3 inte är THX-klassad eller ISF-certifierad.


Ljusstark och utan crosstalk

Liksom tidigare modeller från JVC är detta en stor projektor som främst lämpar sig för fast installation i rejält tak. Projektorn finns i svart eller vitt och en ny detalj vi lägger märke till är det motoriserade linsskyddet. Designen är ren med alla knappar och anslutningar på baksidan, tyvärr håller inte fjärren samma kvalitetskänsla som själva projektorn.

Den största utmaningen när det gäller 3d är att bibehålla ljusstyrkan när glasögonen åker på, därför har JVC pressat upp ansilumenvärdet på den nya projektorn till 1 300. Och visst är det betydligt bättre tryck i lampan än vad vi är vana vid med JVC-projektorer och 3d-utgåvan av ”Det regnar köttbullar” ser riktigt fin ut på vår 100-tumsduk från Euroscreen.

Till skillnad från de flesta 3dtv-apparater vi har testat uppvisar JVC-projektorn inga som helst störningar i from av så kallad ”crosstalk” när inte bildrutorna hinner släckas snabbt nog för att bara visas för ena ögat. Och det är en helt annan sak att blåsa upp 3d-film på en fet filmduk än att se på 3dtv på en 46-tummare. JVC använder aktiv 3d med glasögon som fungerar som slutare och dessa synkas sedan med en extern ir-sändare som köpes separat. Tekniken gör att du inte tappar skärpa i bilden i 3d-läge, här snackar vi 1080p.


Boing. Ir-signalerna från sändaren studsar mot filmduken så du behöver inte ha denna monterad framför dig.

DLA-X3 stöder även så kallad ”sida-sida” och ”över-under”-distribution vilket gör att den med största sannolikhet kommer att fixa eventuella kommande 3dtv-sändningar.

Trivs bäst i mörka rum

Du kan använda projektorn även om du inte har becksvart i hemmabiorummet men om du inte har riktigt bra mörkläggningsmöjligheter, är det risk att du inte blir helt nöjd med resultatet. Desto bättre är den fenomenala kontrasten. Projektorn jobbar inte med en iris utan du får helt enkelt riktigt bra svärta samtidigt som detaljer i samma scen lyser med ordentlig ljusstyrka. Det hela resulterar i en mycket dynamisk bild. Dessutom är färgerna naturtrogna och fina och kräver knappt någon justering innan vi är nöjda.


Bekvämt. Glasögonen är inte alltför tunga och vilar skönt på näsan, dessutom funkar de i liggläge.

Priset är förstås ganska högt, dessutom tillkommer uppemot 5 000 kronor för 3d-kitet som består av två par glasögon och en ir-sändare.
Vill du dessutom kunna bjuda över några kompisar på filmkväll, eller kanske har en stor familj, drar det snabbt iväg mot 50 000 kronor med extra glasögon. Men om du jämför med vad en riktigt bra 3dtv kostar, och samtidigt väger in att du får betydligt större bild, då känns det helt plötsligt inte lika blodigt.

Är du en riktig hemmabioentusiast som redan nu vill haka på 3d-tåget på allvar, då är JVC:s projektor ett köp du inte kommer att ångra.


+

3d-bild utan crosstalk.
Grym kontrast och dynamik i bilden.
Ganska tystlåten


-

Dyr.
Stor och klumpig.
Extern ir-sändare

=
En grym 3d-projektor som får tv-alternativen att blekna i jämförelse. Har du bara pengarna lär du inte bli besviken.BETYG

Form/design: 8

Bildkvalitet: 9
Funktioner/anslutningar: 8

Användarvänlighet: 7

Prisvärde: 6Totalt: 8


Fakta

Pris
40 000 kr (utan ir-sändare och glasögon)
Tillverkare
JVC, www.jvc.se

Projektortyp
LCOS (3 chips D-ILA)
Upplösning
1920x1080
Anslutningar
2 hdmi (version 1.4), komponent, vga, s-video, komposit
Ljusstyrka
1 300 ansilumen
Kontrast
50 000:1 Native
Ljudnivå
20 dB
Zoom
2x
Lensshift
Ja
Övrigt
120 Hz Clear Motion Drive
Mått
455x179x472 mm
Vikt
14,6 kg

Räddningen för projektormarknaden?
Hemmabioprojektorn är redan idag en väldigt nischad produkt och frågan är om 3d kan dra upp intresset. Vi håller tummarna men så länge det inte utannonseras några billigare modeller känns det stora genombrottet avlägset.