Först och främst vill vi berätta att vi älskar konceptet med Boxee över huvud taget: en mediaspelarmjukvara vars mål är att fungera på så många olika plattformar som möjligt. Och som inte det skulle vara nog kan du nu också köpa en färdig hårdvarubox, signerad D-Link. Mjukvaran är i övrigt gratis och bygger på mediacentret XBMC, och Boxee är till viss del även open source. Alla rätt så långt, så att säga.

Kub!
Boxeeboxen är en riktigt söt skapelse. Den är liten och kubisk med ett hörn avslipat så att den står lite ledigt och nonchalant snett i tv-bänken. ”Förfärligt” hävdar en del eftersom den inte går att stapla. ”Nyskapande och gulligt” hävdar andra, däribland vi.

Men det som är mest iögonfallande är utan tvekan fjärrkontrollen. Ena sidan visar en högst ordinär och knappfattig layout med en”d-pad”, det vill säga ett styrkors samt play/pause och en allmän meny/sluta-knapp. Men när vi vänder på fjärren hittar vi ett riktigt qwerty-tangentbord, om än utan svenska tecken. Det här gör det oerhört enkelt att knappa in lösenord och webbadresser. Dessutom kommunicerar fjärrkontrollen via radio och inte ir, vilket gör det möjligt att hålla fjärren hur som helst och vidare kan du gömma undan boxen om du tillhör skaran som inte gillar designen.

Som om inte det skulle vara nog kan du också ladda ner fjärrkontrollappar till både Iphone och Androidmobiler och styra din box med. Här kan du dessutom få funktionen av en touchpad när du surfar runt, något som inte ens den medföljande fjärrkontrollen erbjuder.

Efter att vi har anslutit Boxee ställer vi in skärmen i en enkel inställningsguide och loggar in med vårt Boxeekonto (som du registrerar gratis). Gränssnittet är tydligt och det märks att det är utvecklat för att presenteras på en tv. Navigeringen sker smidigt och texter och information syns bra och presenteras på ett tydligt sätt. Fjärrkontrollen räcker gott för hanteringen.

Socialisera
Boxee bygger mycket på en social aspekt där tanken är att man ska dela med sig av vad man tittar på. Kopplingen till Facebook är tydlig och även Twitter, Flickr och andra tjänster går att ställa in. Tanken är bland annat att du ska via Facebook kunna visa vilka filmer eller serier du kollar, ett nytänk vi gillar.


Bäst hittills. Den här fjärrkontrollen är den i särklass roligaste vi har sett. Liten och stilren men med ett qwerty-tangentbord som faktiskt gör det riktigt lätt att skriva in uppgifter, webbadresser eller statusuppdateringar på Facebook. Grym fjärr och något vi vill kunna köpa separat!

Den kanske största poängen med Boxee är dock apparna. Det finns en uppsjö med appar som låter dig ta del av innehållet på nätet. Youtube är förstås given, men många andra videosajter och nyhetssajter finns. Gränssnitten är ofta riktigt bra, och även om den app du använder spelar upp klipp från Youtube presenteras det snyggt och integrerat och kan allt som oftast styras korrekt via fjärrkontrollen.

Om du i inställningarna låser upp ”adult apps” så får du också tillgång till mer vuxna appar med allt vad det innebär.

Den i särklass största nackdelen med Boxee ser vi också i apparna. Att kunna kolla på serier och filmer är ofta begränsat till USA och går helt enkelt inte att göra här i Sverige. Vi kan förstås hoppas att det dyker upp svenska appar och möjligheter till att hyra film och titta på SVT Play, men än så länge är det starkt begränsat till vanliga videosajter utan premiuminnehåll.Sväljer fanemej allt!

Sedan är ju Boxee också en vanlig mediaspelare. Du kan lägga till nätverksdelningar eller spela upp material via usb eller sd-kort. Och att misslyckas med en uppspelning är i princip omöjligt: den här lilla boxen spelar verkligen allt. Vilket format du än matar in så klarar den det, upp till 1080p. Det är en fantastisk mediaspelare.

Men sorteringen av filerna är inte optimal. Det gäller att redan ha ett ganska välsorterat bibliotek om du vill att den automatiska uppdateringen av filmer och serier ska fungera. Visst kan du bläddra runt bland filerna manuellt, men ganska ofta fick vi konstiga träffar när vi lät Boxee automatiskt ladda ner information om filmer och serier.

Den inbyggda webbläsaren är mycket bra och i särklass bäst av dem vi har sett i en mediacenterlösning hittills. Men i och med att du måste styra markören med piltangenterna gör att det blir ganska långsamt. Men det fungerar och du kan använda den rätt bra för att surfa runt, även om det inte ersätter en dator eller en bra surfplatta. Här hade vi dock velat se att piltangenterna istället var en touchpad.

Tyst och digital

Boxens själva uppenbarelse är som sagt söt i vårt tycke, och den är mindre än vad man kan tro. Ett svagt ljud hörs från den inbyggda fläkten men först när man lägger örat mot den. Eftersom du kan gömma undan den kan upplevelsen ändå bli helt ljudlös. Anslutningarna är begränsade till hdmi, analog och optisk ljud ut samt två usb-portar på baksidan och en sd-kortläsare på sidan. Anslutningen sker antingen trådat eller via ett inbyggt trådlöst nätverkskort.

Och vad blir slutbedömningen då? Jo det här är en prisvärd liten box. Du får ge 2 200 kronor för den och det är svårt att slå när det gäller en fullständigt kompetent mediaspelare som klarar i princip alla format. Addera internettjänsterna som står sig långt över de vi ser i moderna tv-apparater och prisbilden framstår som väldigt attraktiv. Men du får också räkna med en amerikaniserad box som än så länge inte låter dig utnyttja den fullt ut i lilla Sverige.

Boxee själva har flaggat för två stora uppdateringar per år och flera mindre uppdateringar däremellan vilket får oss att hoppas på en box som lever, frodas och utvecklas. Och det gör att vi utan tvekan kan rekommendera den här mediaspelaren även om du inte får ut allt av den idag.


+

Fjärrkontrollen
Formatstödet

-

Begränsat utbud av tjänster
Diffus indexering av filmer och serier


=

En kärleksaffär. Även om den inte är hundraprocentig för länder utanför USA är det en grym mediaspelare med fantastiska webbtjänster och till ett pris som är ruskigt överkomligt.

BETYG

Design/form: 8

Funktioner/anslutningar: 8

Användarvänlighet: 8

Prisvärde: 9


Totalt: 8

Fakta

Pris
2 200 kr
Tillverkare
D-Link, www.dlink.se 


Anslutningar
Hdmi (1.3), rca, optisk ljud, 2 usb, 1 sd-kort (upp till 32 gb), lan (10/100 Mbit), wlan.
Mått
115x115x115,5 mm
Övrigt
Qwerty-fjärrkontroll, hdmikabel medföljer

Kan själv!
Du kan faktiskt enkelt bygga din egen Boxee box. Åtminstone mjukvarumässigt. Gå in på www.boxee.tv och ladda ner mjukvaran. Den finns för alla möjliga plattformar och ger dig samma funktionalitet som själva boxen. Helt gratis dessutom. Varför inte göra om en gammal dator eller laptop till en fullfjädrad medialösning? Fjärrkontrollen får du dock skaffa själv.