I natt släpptes Apple Ipad i Sverige och det säljs olika dataabonnemang för surfplattan. Telia, Telenor och Tele2 erbjuder abonnemang med i stort sett samma hastigheter och priser. Men Tre står ut rejält - i det dyraste abonnemanget erbjuds nedladdningshastighet på upp till 16 megabit per sekund.

Konkurrenterna har satt sex megabit per sekund som maxhastighet. Problemet är att Apple Ipads teoretiska maxgräns är 7,2 megabit per sekund. Att få ut mer än dubbla hastigheten låter alltså helt enkelt för bra för att vara sant. Vi bestämde oss för att undersöka saken.

När M3s reporter ringer Tres säljare - i egenskap av kund - får vi samma information; att Tre erbjuder abonnemang med hastigheter på sex eller 16 megabit per sekund. Vi blir förstås nyfikna på det snabbaste abonnemanget och ställer en kontrollfråga om det verkligen går att surfa så snabbt.

– Absolut, säger Tres säljare till M3 men tillägger att vi för säkerhets skull kollar upp att vi bor där hastigheten är så hög.

Tres informationschef Erik Hörnfeldt ser inga problem att man på hemsidan skriver "upp till 16 megabit per sekund".

– Nej, det är samma abonnemang som de vi har för mobilt bredband och det är därför.

När M3 poängterar att alla inte känner till att Ipads maxgräns ligger på under halva hastigheten av vad Tre-abonnemanget erbjuder så medger han:

– Det kanske borde stå något om det på sidan.

Om den missvisande informationen vi fått på hemsidan och från säljaren rättas till återstår att se.

Vad tycker du om marknadsföringen av dataabonnemang till Ipad? Mejla M3 eller skriv en kommentar.

Uppdatering: Tre har nu förtydligat information på sin hemsida om att Ipad inte klarar av 16 megabit per sekund men att det ändå gäller för abonnemanget som även kan användas i modem för mobilt bredband.