Tablets, läsplattor, surfplattor, eller 2010-talets handdator? Oavsett vad vi väljer att kalla dem är de inte direkt ett nytt fenomen, men tidigare försök att väcka den här prylgenren har helt enkelt varit för dåliga för att vi skulle ta dem på allvar.

När vi testade den amerikanska utgåvan av Ipad i våras hade vi något av en liknande åsikt. För visserligen var det bra (och inte minst cool) pryl, men var det kanske bara en fluga? Än så länge finns inget säkert svar, men är det en fluga är det en väldigt populär sådan.

Apple Ipad

Redan innan den officiella Sverigelanseringen den 30 november uppskattades det att 60 000 Ipads redan letat sig in i Sverige och som grädde på moset har läsplattan utnämnts till årets julklapp, mest på grund av Apples padda. Men hur står sig paddan i svenska butiker gentemot versionen vi testade i våras? Jodå, riktigt bra.

Väluppdaterad
Den nästan största skillnaden för dagligt bruk är givetvis att vi nu kan skriva på svenska utan att trixa runt med specialtecken. Men med den senaste uppdateringen (i november) bjuds vi även på sådant som Iphoneanvändare fått leka med ett tag nu, som ordning av appar i mappar, trådade mail med flera konton i samma inkorg och så klart multitasking.

Apple Ipad

Det senare har i skrivande stund ingen större utbredning, men antalet appar som anpassas för detta växer stadigt. Just apparna har sedan vårt förra test vuxit rejält i antal, både när det gäller nya appar och sådana som byggts om från Iphone. Numera står Ipad på egna ben med mängder av snyggt anpassade appar – cirka 40 000 i skrivande stund.

Två nyheter i IOS4 är Airplay och Airprint. Den senare tillåter, i teorin, trådlösa utskrifter från din Ipad. Vi säger i teorin eftersom det just nu enbart funkar med HPs Eserve-kompatibla skrivare, vilket gör stödet lite löjligt smalt samtidigt som det finns mer mångsidiga appar för ändamålet.

Apple Ipad

Airplay är motsvarigheten till dlna för Appleprodukter. Givetvis vore det dock inte Apple utan en egen tagning på tekniken, så du kan bara strömma bilder, film och musik till de enheter som stödjer just Airplay. Utbudet av sådana kommer givetvis att växa till sig, men i dagsläget är det ännu inte sverigelanserade Apple TV som är huvudmålet för tjänsten.

När du väl har två enheter som kan prata med varandra på samma nätverk är det dock nästan löjligt smidigt att koppla ihop dem för att dela media.

Plattkungen
Redan i förra testet nämnde vi att ergonomin kan bli lite lidande jämfört med en dator, men samtidigt handlar det ganska mycket om en vanesak. Du kan inte sitta och jobba på en Ipad i åtta timmar i sträck kanske, men det är heller inga problem att författa längre stycken på den (hela den här texten är ett exempel på det).

Apple Ipad

Surfplattan som fenomen må inte ha fötts i samband med Ipad, men det var definitivt den som fick fart på försäljningen. Om intresset håller i sig och den är lika etablerad som vanliga datorer om några år återstår att se, men samtidigt kan vi konstatera att iPad vuxit till sig riktigt bra under året och att konkurrensen är väldigt långt efter på de allra flesta punkter. Trots att du inte kan ringa med den…


M3 Rekommenderar

+

Skärmen.
Iphone OS 4.2.
Programutbudet.
Batteritiden


- 

Ingen kamera.
Inget flashstöd.

=
Ipad har vuxit enormt i och med senaste uppdateringen och kan du bortse från kamera och flashstöd är den så långt före konkurrenterna att det är löjligt.


BETYG

Form/design: 9

Prestanda: 9

Funktioner/anslutningar: 8

Användarvänlighet: 10

Prisvärde: 8

Betyg 9

Totalt: 9

Fakta


Priser:

IPad Wifi 16 GB minne - 4 695 kronor
IPad Wifi 32 GB minne - 5 595 kronor
IPad Wifi 64 GB minne - 6 495 kronor
IPad Wifi+3g 16 GB minne - 5 795 kronor
IPad Wifi+3g 32 GB minne - 6 695 kronor
IPad Wifi+3g 64 GB minne - 7 595 kronor
Tillverkare Apple, www.apple.se


Skärmstorlek: 9.70 tum
Vikt: 680/730 g (wlan/3G-modell)
Uppkoppling: wlan, 3G som tillval
Internt lagringsutrymme: 16/32/64 GB
Operativsystem: Apple iOS 4.2
Skärmupplösning: 1024x768 pixlar
Inbyggd gps Endast 3G-modellerna

Mått 189,7x242,8x13,4 mm

Kamera nej
Processor Apple A4 1ghz
Batteritid 10h

Övrigt bluetooth

Tidningsdödaren
Trots att en upplyst skärm inte är det mest skonsamma för ögonen att läsa på är nästan hela bok- och tidningsbranschen rejält uppspelta över Ipad. Apples egna Ibooks trängs med Amazons Kindle och dess likar bland virtuella bokhandlare i App Store. Såväl utländska som svenska tidningar spår dessutom en ljus framtid för tidningsmediet på läsplattorna och har alla sina egna tagningar på det hela. Om det blir något som tar fart är däremot något som bara framtiden kan utvisa.