Som du snart kommer att märka handlar det väldigt mycket om att läsa och helt enkelt konsumera information. Visst går det utmärkt att jobba på en Ipad, eller att använda den som ett arbetsverktyg på olika sätt, men huvudnumret för Apples platta är att visa upp information snabbt, enkelt och överskådligt och att uppmuntra användaren till att hitta mer.

Ungefär som Iphone lärde folk att mail och surf i mobilen inte är något läskigt, utan den uppmuntrade snarare till att använda sådana tjänster.


The Feed

The Feed
Pris: Gratis

Utvecklarna bakom The Feed har valt att ha ett så rent och avskalat gränssnitt som möjligt. Sålunda fokuserar man på själva artiklarna i stället för klumpiga navigeringsmenyer. För att minska stressfaktorn har man även tagit bort siffrorna som säger hur många olästa artiklar man har, en välkommen nyhet för oss som samlat på oss alldeles för många rss-strömmar genom åren.


Betyg: 7

Pulse News Reader

Pulse News Reader

Pris: Gratis

Vill du ha rss-flöden lite mer grafiskt än den gamla vanliga listvyn är Pulse något för dig. Här är den grafiska presentationen det viktigaste och det har utvecklarna lyckats bra med, så bra att appen var med i presentationen av Ipad för att visa vad som går att göra med den. Pulse har dessutom blivit så framgångsrik att utvecklarna helt enkelt tagit bort prislappen och numera ger bort den gratis.


Betyg: 8

Air Display

Air Display
Pris: 75 kr

Att använda Ipad som extra skärm till datorn känns som den mest naturliga saken i världen. Apple har ingen egen lösning på detta, men Air Display funkar utmärkt. Eftersom den går över wifi finns vissa eftersläpningar, men att ha textdokument, Adium, Itunes eller något annat statiskt på extraskärmen är suveränt.


Betyg: 9

Instapaper

Instapaper
Pris: 38 kr

Det här programmet har vi redan hyllat till Iphone och det blir naturligtvis ännu bättre med Ipadens större skärm. Med hjälp av en bokmärkeslänk i din webbläsare sparar du texter du vill läsa senare. Ändra typsnitt, spaltbredd, storlek på texten och bakgrundsfärg så utformar du läsupplevelsen som du själv vill.


Betyg: 9

Sketchbook Pro

Sketchbook Pro
Pris: 55 kr

Ipad är en perfekt ritplatta och målarprogrammen är många. Vår favorit är Sketchbook Pro. Programmet har flera olika penslar, lagerhantering, möjlighet att måla på fotografier och mycket annat. Dessutom är gränssnittet smidigt och snyggt. Programmet finns även i en version till Iphone.


Betyg: 7

 Looptastic HD

Looptastic HD
Pris: 109 kr

Looptastic till Iphone är ett etablerat koncept och den första versionen till Ipad är suverän. Du mixar själv ihop låtar med hjälp av byggstenar i form av basgång, melodi, trummor och så vidare. Du kan lägga på effekter, sampla, spela in dina mixar och köpa nya låtar. Allt i ett snyggt och lättjobbat paket.


Betyg: 8

GameRoom

GameRoom
Pris: Gratis

Ipad är klockren som spelmaskin och skärmens storlek gör att det blir riktigt kul att spela med en vän. GameRoom är gratis och ger dig klassiska brädspel som Checkers, Reversi, Halma, Go, Mancala, Tafl, Atari Go och Cups. Skulle du ha något emot dessa finns det också en enkel editor för att göra och spela dina egna spel i enklare form. Att hela klabbet är gratis gör inte direkt saken sämre.


Betyg: 7

Mocha VNC

Mocha VNC

Pris: 45 kr

VNC låter dig styra din dator via din mobila enhet, det vill säga ascoolt redan i teorin. Mocha VNC är bra i praktiken också, en gammal favorit till Iphone som också finns till Ipad. Med den betydligt större skärmen gör sig tekniken ruggigt mycket bättre då du får en helt annan översikt över de specialverktyg som finns för att du ska kunna styra din dator via pekskärmen. Antingen styr du datorn i arbetsrummet från soffan, eller så kopplar du upp dig från andra sidan världen om så skulle behövas.
Mocha gör VNC-tekniken ruskigt enkel och på en tiotumsskärm tar den nästan udden av appfenomenet i och med att du kan köra datorns program på din Ipad.


Betyg: 9

Comic Zeal

Comic Zeal
Pris: 55 kr

Ipaden spåddes ge ett uppsving för det digitala serieläsandet och tittar du på antalet serie-appar verkar det stämma. Comic Zeal har hängt med länge och känns moget i utförandet. Dessutom kan du läsa egna, nedladdade serietidningsfiler i programmet och är inte bunden till en specifik butik.


Betyg: 7

Aurora Sound Studio HD

Aurora Sound Studio HD

Pris: 299 kr

Ni som gillar musikprogram á la Tone Matrix och Tenori-On får ert lystmäte på Ipad. Vi passar på att tipsa om lyxvarianten Aurora Sound Studio HD. Det är ett helt musikskaparprogram uppbyggt kring systemet med ljudmatrisen. Snyggt, välljudande och fullt av funktioner.


Betyg: 7

Simplenote

Simplenote
Pris: Gratis

Det finns vanliga anteckningsprogram och så finns det anteckningsprogram som sväljer i stort sett allt du slänger på det. Simplenote hoppar över mappar, bildinfogningar, ljudinspelningar och allt annat trams som bara rör till det och kör enbart textanteckningar. Det fiffiga är att alla anteckningar sparas i en webbtjänst, så att du dels har allt säkerhetskopierat och dels kan komma åt dina alster från både din telefon och dator.


Betyg: 7

VLC

VLC
Pris: Gratis

Helt ärligt suger Itunes när det kommer till videouppspelning av olika format och i förlängningen drabbar det mediakonsumtionsprylar som just Ipaden. VLC är den helgonförklarade mediaspelaren som funnits ute ett par år till vanliga datorer och till Ipad erbjuder den ungefär samma sak som tidigare.
Tyvärr måste du fortfarande gå via Itunes för att lägga in film, men å andra sidan kan du skicka in en mängd format som Ipadens egna videospelare bara kan drömma om. Även om den hade kostat pengar hade det varit en given måsteapp. Gratis är den förstås ännu mer given.


Betyg: 9

 IMDB

IMDB

Pris: Gratis

Filmdatabasen IMDB gjorde nyligen om sin sajt och lanserade samtidigt både en mobilsajt och appar till de flesta smartphones. Lustigt nog fungerar apparna bättre än själva sajten, men det är till Ipad som appen blommar ut på riktigt.
Precis som de inbyggda apparna erbjuder ruggigt mycket bättre översikt gentemot sina motsvarigheter till Iphone gör Ipad-versionen av IMDB det till en helt ny upplevelse att vara filmnörd.


Betyg: 10

MobileRss

MobileRss
Pris: 38 kr

I och med att läsning är paddans huvudsyfte blir också rss-läsare en viktig faktor. Medan Pulse och The Feed satsar mycket på flashighet och en avskalad upplevelse är MobileRss en ganska rättfram nyhetsläsare.
Du synkar med ditt Googlekonto och får sedan en vettig översikt över dina prenumerationer. Styrkan hos MobileRss ligger dock i delningsmöjligheterna, för det finns inte många sociala nätverk eller ”läsa senare”-tjänster och liknande som inte finns representerade under delningsfunktionen. Appen vinner inget skönhetspris någonstans, men fungerar ändå enkelt och klockrent.


Betyg: 7

Quickoffice

Quickoffice
Pris: 149 kr

Vill du inte köpa Iwork i dess separata delar men ha lite fler redigeringsmöjligheter är Quickoffice ett alternativ. Mobilversionen har vi hyllat tidigare och Ipad-upplagan håller klassen. Ipadens format gör att du faktiskt kan skriva längre alster utan större problem och när du är klar kan du spara i såväl nyare som äldre office-format.
Även Excel-delen lämnar ganska lite att önska. Att spara eller hämta filer från Dropbox, Google Docs eller liknande tjänst är smidigt integrerat och som en bonus agerar appen även som en ruskigt bra läsare av bland annat PDF:er


Betyg: 8

Pages

Pages
Pris: 75 kr

Det populäraste av de tre programmen i iWork-sviten för iPad är Pages, Apples enkla layoutprogram/ordbehandlare. Precis som på Macen handlar det inte om en fullvärdig ersättare till Microsoft Word, utan ett enklare mellanting som gör det lätt att komponera olika textbaserade dokument. Det är dessutom förvånansvärt enkelt att fixa layouten och det finns inställningar för de flesta mindre avancerade detaljerna (kerning saknas till exempel, medan du snabbt kan ändra radavstånd, färg, stil och storlek).


Betyg: 7

Keynote

Keynote

Pris: 75 kr

Av de tre programmen i Iwork-sviten är Keynote förmodligen det vars funktion och syfte är bäst anpassat för Ipad. Superkorta textsnuttar med mycket bilder och en hel del inställningar att dona med för animationer, stil och annat passar Ipad som hand i handske.
Keynote är det enda programmet i sviten som känns nästan lika lättarbetat på iPad som i Macversionen, och vore det inte för att du kan stöta på patrull med saknade typsnitt och liknande när du flyttar filer från OS X-versionen hade vi gett det full pott.


Betyg: 8

Numbers

Numbers
Pris: 75 kr

Numbers är det mest udda programmet i Iwork-sviten på iPad. För den som vant sig vid att arbeta med Numbers eller Microsoft Excel på en Macbook utan extern mus eller tangentbord kommer Ipad-versionen inte att kännas speciellt långsam att arbeta med. Att skriva på det inbyggda tangentbordet går enkelt för de korta saker som vanligtvis skrivs i kalkylblad, och att arrangera celler, kolumner och rader är faktiskt riktigt intuitivt (utan att läsa hjälpfiler var det till exempel uppenbart att två klick längst till vänster i en rad tar fram alternativ för att ta bort eller lägga till en ny rad).
Köp Numbers om du har ett uppenbart användningsområde.


Betyg: 7

Civilization Revolution

Civilization Revolution

Pris: 99 kr

Iphoneversionen av Civilization Revolution fungerar visserligen, men ibland känns den lite begränsad, trots att den redan från början bygger på en bantad version av strategiklassikern.
Till Ipad får du, förutom större yta att jobba på, fullt med små ändringar i själva spelmekaniken som ger hela spelet ett lyft. Dessutom finns också en editor för att skapa egna scenarion om de medföljande inte skulle duga åt dig. Ganska dyrt, men en given titel för strategifansen.


Betyg: 7

Flipboard

Flipboard

Pris: Gratis

Ipad sägs vara tidningsdödaren nummer ett, så varför inte låta olika sajter fungera som en tidning? Med Flipboard syr du ihop ett paket av relevanta nyhetsflöden från Twitter, Facebook och olika rss-flöden (tyvärr bara flöden Flipboard-utvecklaren valt ut). Sedan presenteras informationen precis som det skulle se ut i en tidning, du får till och med en bläddereffekt när du går mellan olika sidor.


Betyg: 8

Foosball HD

Foosball HD

Pris: 22 kr

Foosball är en klassiker i dess fysiska form och fungerar förvånansvärt bra som sällskapsspel till Ipad. Det tar ungefär en match att få någon form av vettig snurr på kontrollerna, men efter det är det ett nästan lika underhållande spel som den verkliga varan. I multiplayer, för trist nog har ensamma spelare inte mycket att hämta eftersom datorn knappt verkar ha koll på vad en boll är.


Betyg: 7

Google Earth

Google Earth
Pris: Gratis

Visst, det var imponerande att Google lyckades pilla ner en ganska stor portion av Google Earth i mobilen, men både den kralligare hårdvaran och den större skärmen gör upplevelsen bättre på en Ipad. Visserligen är Earth mer en showoff-app medan Google Maps är det vi använder dagligen för det riktiga kartsnokandet, men den funkar ruskigt bra som ögongodis.


Betyg: 7

Qiozk

Qiozk
Pris: Gratis

I väntan på att prenumerationstjänster och mer specialanpassade appar för enskilda tidningar fungerar är en tidningsaffär med en hel drös tidningar minst lika bra. Qiozk har ett par dussin titlar i pdf-format för nedladdning. Varje titel är billigare än dess pappersvariant och appen i sig visar hur grymt paddan funkar att läsa på. Antingen bläddrar du som vanligt, eller använder dig av sidremsan i botten av skärmen. Tyvärr inte världens snabbaste resultat, men innehållet väger upp.


Betyg: 7

Kindle for Ipad

Kindle for Ipad
Pris: Gratis

Även om det är skillnad på en e-boksläsare och en tabletdator har Amazon ändå beslutat sig för att ge de flesta mobila enheter tillgång till den virtuella bokaffären som annars förknippas med den egna läsplattan Kindle. Det är tur, eftersom det här erbjuds ett rejält mycket större utbud än i Apples egen Ibooks och som grädde på moset finns det vettiga inställningsmöjligheter för att långläsning inte ska slita allt för mycket på ögonen.


Betyg: 9

Goodreader

Goodreader
Pris: 15 kr

Kan du inte bry dig mindre om att redigera olika typer av dokument? Då har du ändå nytta av att kunna läsa allehanda format som Ipaden inte klarar av från start. Goodreader sväljer det mesta läsbart och visar upp det både snabbt och smidigt. I grunden en avancerad PDF-läsare som fixar allt från officedokument till, i viss mån, bilder och video. Vill du inte redigera något på din Ipad är det här en definitiv app att ladda ner.


Betyg: 8