I ett modernt hem med mycket elektronik kan det lätt kännas som om kablarna tagit kommandot. En tv med surroundhögtalare och subwoofer bidrar med ganska många sladdmeter som i många hem ligger och skräpar längs väggar och i hörn. En del tar det här med jämnmod medan andra får så kallat tokspel på kabelhärvorna som dessutom är rent mästerliga på att samla på sig damm. Det går givetvis att på rent old school-manér spika fast kablarna längs väggen så att de åtminstone inte går att snubbla på, men det finns ju coolare lösningar.

Flera möjligheter
För den som verkligen vill bli av med kablarna finns det flera olika lösningar. Kabelrännor är en variant, men renast blir det ju att bygga in kablarna helt och hållet i väggen alternativt att bygga en ny vägg utanpå kablarna. I den här guiden visar vi hur du bygger in kablarna i en befintlig vägg av gips eller trä, har du betongväggar hemma får du vänta på en annan guide.

Vi har pratat med Daniel Olsson i Helsingborg som visar hur han har gömt sina kablar i väggen. Han avskyr kablar och har ett extra motivationsmoment i sina två små barn som gärna vill dra i alla sladdar som ligger längs golven.

Daniel har inte bara byggt in kablarna i väggen, han har också valt att montera inbyggnadshögtalare i stället för vanliga utanpåliggande. På så sätt blir väggytan ytterligare mycket renare. Han har också monterat takhögtalare i de flesta av husets rum, och allt styrs via en mediacentral i rummet intill vardagsrummet. Det är dit alla kablar går – genom väggar eller i tak. Du kan följa vår guide oavsett om du har vanliga högtalare eller sådana som ska byggas in.

Steg 1
Det första steget är också ett av de viktigaste. Innan du börjar såga i väggar är det givetvis bra om du har planerat ditt bygge så noggrant som möjligt, och det gäller att tänka till. Det kan till exempel vara en bra idé att framtidssäkra bygget så att det går att dra mer kabel i framtiden utan att du behöver riva väggen och göra om allt. Dubbla rör är alltså ingen dum idé, du vet aldrig vad du vill installera i framtiden.

Börja med att rita en enkel skiss över ditt rum eller hus. Rita in den elektronik du vill ha och hur du tänker dig att kablarna ska gå. Tänk också igenom eventuella alternativ, till exempel om du utökar med en högtalare, skaffar en projektor eller bara vill ändra placeringen på något sätt.

Steg 2

Nu är det dags att åka och handla. Det behövs egentligen inte särskilt mycket material för att bygga in kablarna i väggen, det du framför allt behöver är rör. Många rör. Det finns några olika alternativ att välja på här. De vanligaste är så kallade flexslang eller vp-rör.

Dra kablar

Det enklaste är egentligen att köpa flexslang, då slipper du hålla på med skarvar och rörböjar som du måste med vp-rör. Å andra sidan behöver du inte lika stor diameter om du väljer vp-rör, så det får bli en avvägning. Lämplig diameter på röret/slangen beror på vilken typ av kabel du ska dra. Med högtalarkabel i ett vp-rör fungerar 16 millimeter bra och ska du dra till exempel en hdmi-kabel fungerar oftast 20 millimeter. Väljer du i stället flexslang bör du fundera på att gå upp ett steg i diameter.

Du behöver också någon form av snygga kabelgenomföringar. Det allra enklaste och billigaste är att köpa vanliga doslock och låta kabeln löpa under detta, men det finns snyggare varianter. Du kan exempelvis köpa snygga kontaktpaneler i alla möjliga varianter, för att till exempel sätta dit en hdmi- eller en högtalarkontakt direkt på väggen. Det finns också paneler med en fullständig 5.1-uppsättning högtalarkontakter som passar bra bakom receivern.

Markera hål för utsågning

Steg 3

Nu är det dags att börja dra rören i väggen. Mät upp och markera på väggen var du vill ha dina högtalare samt var receiver, blurayspelare och tv ska anslutas till den.

Såga upp ett hål i väggen, det gör du enklast med en liten fogsvans eller cirkelsåg om du är försiktig. Hålet ska vara rektangulärt och så litet som möjligt, men ändå tillräckligt stort för att du ska komma åt att arbeta inuti den.

Därefter drar du rören där det behövs. Du blir troligen tvungen att ta fram borrmaskinen för att kunna dra röret genom reglarna, borra i så fall mitt i regeln så att du inte riskerar att dra en skruv genom kabeln när du hänger upp en tavla om tio år. Ta chansen att dra dubbla rör medan väggen ändå är öppen, det kan spara dig en hel del arbete om du bestämmer dig för en annan lösning i framtiden. Se till att rören ligger på plats genom att skruva fast dem med skruvbleck, och glöm inte att dra ett snöre genom dem innan du lägger dit dem, det förenklar framtida kabeldragning.

Kabel i slangMärk upp alla rör ordentligt så att du vet vart kablarna går, det är lätt att tappa bort sig om man inte riktigt har koll. Särskilt där alla högtalarkablar från receivern går in i väggen finns det möjligheter att göra fel.

Steg 4
Nu är det dags att mata alla kablar genom rören. Det är inte alltid så enkelt att få igenom kablarna, särskilt inte om du har valt ett rör med liten diameter.

Om du inte har lagt trådar i kablarna behöver du en så kallad dragfjäder, som är tillräckligt styv för att kunna tryckas igenom rören. Om du vill vara säker på att få igenom den så smidigt som möjligt kan du olja in den lite försiktigt för att få bättre glid. Dragfjädrar finns i både nylon och metall, och vilken du använder är egentligen en smaksak. Tänk bara på att metall leder elektricitet, så om du ska dra kablar till elcentralen är kanske nylonvarianten att föredra.

Steg 5

För att kunna sätta tillbaka den gipsbit du nyss tagit bort behövs något att skruva i. Det löser du enklast genom att skruva fast en tunn plywoodlist på insidan av gipset, listen skruvar du sedan fast din nya gipsbit i.

Steg 6
Mät nu upp exakt var hålen för dina kablar ska sitta någonstans, rita direkt på väggen. Rita sedan in hålen för tv-kablage, bluray och receiver. Om du har inbyggnadshögtalare som Daniel blir hålen lite större än om du bara ska dra en kabel igenom.

Tryck fast kablarna på deras platserHar du köpt kontaktpaneler av olika slag ingår det oftast en mall som du kan använda för att rita på väggen. På så sätt får du exakt rätt dimensioner på hålen.

Steg 7
Såga försiktigt ut hålen för dina högtalare. Om du har valt inbyggda högtalare fäster du sedan monteringslisten till högtalarna, ansluter kablarna och trycker dit högtalarna på sina platser.

Om du i stället har vanliga utanpåliggande högtalare monterar du kontaktpanelen och ansluter kabeln till den.

Steg 8
Efter allt sågande och borrande lär din vägg inte se ut som den gjorde innan du började, om du inte varit extremt noggrann med att sätta tillbaka dina utsågade gipsbitar på exakt rätt plats. Det är troligt att du behöver spackla och slipa en aning och därefter måla eller tapetsera väggen på nytt för att inte spåren efter ditt arbete ska synas.

Koppla in tv:n
Inbyggd tv och inbyggda högtalare

Steg 9

Nu bör allt vara klart för att njuta av skönt filmljud utan kablar. Slå på en skön rulle, luta dig tillbaka och njut av ett väl genomfört arbete.

Fakta

Daniel Olsson är 30 år gammal och arbetar som processoperatör. Han bor i en fem år gammal egenbyggd villa i Helsingborg tillsammans med sin fru och två barn. Startskottet till att bygga in kablarna i väggar och tak kom när en vattenläcka i huset tvingade familjen till en smärre renovering.

Inköpslista

  • VP-rör alternativt flexslang
  • Skarvar och böjar till vp-rör
  • Väggpanel till kontakter/doslock
  • Plywood för att återfästa utsågad gips
  • Spackel
  • Färg /tapet