Ni kan väl storyn vid det här laget? ZTE är världens sjätte största mobiltillverkare som hållit sitt eget namn borta från allmänheten till förmån för att göra OEM-produkter åt andra företag. Åtminstone i Sverige vill de skapa sig ett eget namn och efter ett par snorbilliga budgetlurar har de äntligen bestämt sig för att lansera en Androidlur här. Vi fick klämma på ZTE Blade redan under Mobile World Congress i fjol, men språkförbistringar gjorde att vi varken fick fram några vettiga specifikationer eller ett framhöftat pris. För det är just den kombon som slår knock på det mesta.

Nästan gratis

Med kontantkort säljs ZTE Blade för runt 1 500 kronor beroende på vilken operatör du frågar. Redan där är det rekordbilligt för en Androidlur i Sverige, men sen dyker specifikationerna upp. Den kapacitiva skärmen ligger på 3,5 tum och mastiga 480x800 pixlars upplösning, tyvärr bara i lcd-form då oled-bristen gjort att den tekniken plockades bort strax innan Sverigelansering. Till det sitter samma 600 megahertz-processor, som exempelvis LG Optimus One och båda X10 Mini-modellerna kör på, samt hela 512 megabyte arbetsminne. Det senare är en mängd vi annars ser på de dyrare smartlurarna och definitivt inte i den här prisklassen.

ZTE Blade

Baksidan innehåller telefonens största nackdel, nämligen kameran på 3,2 megapixel utan vare sig belysning eller någon bildkvalitet som är värt att skriva hem för. Bygget i sig är givetvis inte mästarklass, men det är väldigt få budgetlurar som fixar att kännas så här pass solida. Enda nackdelen är knapparna nedanför skärmen som känns lite väl intryckta.

Rullar på

Okej, kameran suger, men något mer allvarligt fel måste det väl finnas för att priset ska kunna vara så pass lågt? Någon hake måste det väl finnas? Faktiskt inte.

Trots 2.1-utgåvan av Android upplever vi Blade som snabbare än LG Optimus One, som vann en hel del på 2.2-uppdateringen, något som troligen kan tillskrivas det rejäla arbetsminnet. Ur en ren användarupplevelse känns den faktiskt inte alls så långt ifrån mer än dubbelt så dyra lurar som den borde.

Det kan sägas att peksensorn inte reagerar lika snabbt som hos en Galaxy S eller Desire, men det är absolut inget fel på den och innehållet är Googles gamla vanliga gränssnitt vilket absolut inte gör bort sig någonstans det heller.

Sett till priset är Blade helt enkelt en helt vansinnig lur och som vanligt när det handlar om ZTE-lurar vill vi veta vad de skulle kunna åstadkomma med en lur i de övre prissegmenten. Stod avancerad kvantfysik och rymdfärder bland specifikationerna på en sådan skulle vi inte bli allt för förvånade.


M3 Rekommenderar

+

Priset, priset och priset!
Specifikationerna


- 

Ganska kass kamera
Ingen batteritid att hurra över


= 

Hade det stått någon annan tillverkares namn på Blade hade den definitivt kostat det dubbla, minst!


BETYG

Form/design: 6

Ergonomi: 6

Ljudkvalitet: 6 

Bildkvalitet: 3

Funktioner: 7

Användarvänlighet: 7 

Prisvärde: 10
Totalt: 8

Fakta

Pris: 1 495 kr (Comviq), 1 695 kr (Telia)

Tillverkare: ZTE, www.ztesweden.seMått 114 x 56 x 11.9 mm

Vikt 130 g

Band Quad band gsm, wcdma (hsdpa)

Skärm 3,5 tum, 480x800 pixlar, kapacitiv touch

Taltid 200 h

Passningstid 4 h 

Minne 512 mb, micro sd-kortplats

Kamera 3,2 megapixel

Övrigt gps, wlan

Light surfar du med
Det är inte bara Blade som dyker upp under ZTE-flagg i år. Som en del i hela surfplattekaoset som Ipad fört med sig kommer även Telia att börja sälja ZTE Light. Det är en sjutums surfplatta av Android-typ som ska säljas till ”ett mycket konkurrenskraftigt pris”, men exakt vad vet vi inte i skrivande stund. Troligen inte lika imponerade som Blade, men nu verkar ZTE mena allvar med att göra sig ett namn.