När du kollar på fästen till din projektor bör du dels veta hur mycket din projektor väger och dels veta på ett ungefär var du vill placera den.

För att kunna placera projektorn snett i förhållande till duken måste du ha möjlighet att justera objektivet. Lens shift heter funktionen som styr detta. Står det att din projektor har stöd för lens shift kan du skatta dig lycklig eftersom det innebär att du kan placera projektorn på soffkanten, eller annan plats, och sedan bara justera objektivet i sidled, upp eller ner så att det är rätt riktat mot duken. Men kolla först upp vilken typ av lens shift projektorn har stöd för, vissa kan till exempel bara justera i höjdled. Saknar din projektor funktionen helt blir det genast svårare eftersom du inte har lika stora möjligheter att placera den var du vill.

Projektor

Fästa i taket

Vill du fästa projektorn i taket måste du ta reda på vilken typ av material taket är gjort av. Är det betong är det en relativt enkel process att få upp den med slagborr. Är ditt tak gjort i gips kan du antingen fästa den med mollyplugg (beroende på hur tung projektorn är), eller använda en elektronisk regelfinnare för att ta reda på vad dina reglar befinner sig (om du inte vågar använda den gamla knacka och lyssna-metoden).

Takfästet ska klara din projektors vikt samtidigt som det ska fungera ihop med din duk. Därför ska du kolla upp vilken vikt fästet klarar och om projektorn hamnar tillräckligt långt ifrån taket med det. X-serien har exempelvis ett stativ som passar bra för den med låg takhöjd, projektorn hamnar riktigt tajt mot taket och samtidigt gömmer stativet undan sladdarna med hjälp av en kabelgömma.

Ett annat alternativ är att köpa ett takfäste där du själv kan justera hur långt ifrån taket projektorn ska placeras, det är dessutom ett mer framtidssäkert alternativ. Kingpin Professional-serien består till exempel av ett flertal sådana fästen som ska passa de flesta projektormodellerna som finns på marknaden, i alla fall de med en vikt under 15 kilo. Sladden drar du i stativets rör. Dessutom har fästena en takplatta som kan vinklas 45 grader så att du kan placera projektorn i ett snedtak.

Fästa i väggen
Vill du montera projektorn i väggen, eller en möbel, gäller det återigen att ta reda på vilket underlag det är – gips, trä eller liknande, och välja skruvar utefter det. Tänk också på att det krävs lens shift om du placerar den snett i förhållande till duken. Väljer du dessutom att fästa den i en bokhylla eller annan stängd plats ska du passa dig för att täcka för luftutblåset, projektorn måste kunna andas.

Väggfäste

Kingpinserien som vi nämnde tidigare har ett väggfäste, VPM235WS. Det klarar projektorer under 15 kilo och du kan dra kablarna genom stativets arm. Behöver du justera projektorns placering kan du göra det 30 grader upp, ner eller i sidled, du kan även rotera den runt dess egen axel.

Golvstativ
Vill du av någon anledning inte fästa projektorn i någonting kan du köpa ett golvstativ och placera den på. Akta bara så du inte ställer stativet på en plats där det är lätt att råka välta omkull det.

Ofta räcker det med att köpa ett golvstativ av vilken typ som helst så länge projektorn ligger stabilt på det och hamnar i rätt höjd. Hama har annars ett dedikerat stativ som de kallar för projektorbord. Det består av två plattformar och mäter en meter på höjden. Dock klarar det max tio kilo.