Bluray är högupplöst film på skiva. Precis som du kan gå ner till videobutiken och hyra en dvd-film kan du hyra en bluray-film med skillnaden att bild- och ljudkvaliteten är grymt mycket bättre. Anders Appelqvist är vd på Elektronikbranschen och han har stenkoll på formatet:

Anders Appelqvist- Nu när de flesta väljer 40-tummare och ännu större tv:ar blir det desto mer kritiskt med bildkvaliteten. Bluray har nästan tio gånger så stor kapacitet som det gamla dvd-systemet, det ger betydligt skarpare bild och mer biokänsla.

Så kom bluray till makten
De allra flesta av oss minns vhs:ernas tid, videobandspelarna som du stoppade kassettband i. Det var enkelt att spela in tv-program men bildkvaliteten var knappast något att hurra för. Sedan kom dvd-spelarna och i dessa kunde du dessutom spela upp cd-skivorna, men kassettbanden fick kastas eftersom de inte kunde spelas upp i dvd-spelarna.

Dvd-spelarna regerade länge i var mans hem. Men så kom två nya format och ett krig drog igång.

– På ena sidan stod majoriteten av alla tillverkare och filmbolag, dessa satsade på bluray eftersom kvaliteten var bättre och för att skivorna rymde mer. På andra sidan stod ett fåtal tillverkare och filmbolag, bland annat Toshiba och Universal, de ville hellre att hd-dvd skulle segra eftersom skivorna och spelarna var billigare att tillverka. I mitten stod Warner som hade en fot i vardera läger. Avgörandet kom i januari 2007 då Warner beslutade sig för att enbart satsa på bluray, berättar Anders.

Priset på spelarna var fram tills dess ett stort problem eftersom folk inte ville byta upp sig, 2007 såldes enbart 7 000. Men priserna dalade i snabb takt efter Warners beslut och i år räknar Elektronikbranschen med att det kommer att säljas hela 125 000 blurayspelare.

Bluray och vhs

Ett problem som fortfarande bromsar försäljningen är att folk tror att blurayspelarna inte kan spela upp cd- och dvd-skivor.

– När dvd-spelarna lanserades var de inte bakåtkompatibla med vhs-formatet. Men så är det inte med blurayspelarna, de klarar av både cd- och dvd-skivor utan problem. Tyvärr tror fortfarande många att blurayspelarna bara kan spela upp bluray. Vissa frågar till och med efter kombispelare, men de är ju redan kombispelare, säger Anders.

Högupplöst vs standardupplöst
Fördelen med bluray för konsumenterna är alltså att bildkvaliteten är bättre, till och med bättre än hdtv eftersom högupplöst tv sänds i upplösningarna 720p eller 1080i, men det är 1080p som är bäst och det är vad bluray utrustats med.

– Hdtv ger vanligen 720p vilket innebär att man ritar en bild med 720 linjer. Vanlig standard-tv var 560 linjer, och på den analoga tiden pratar vi någonstans kring 400. Medan en blurayfilm är 1080p vilket rent matematiskt blir 1,5 gånger så bra som hdtv och betydligt mycket bättre än standardupplöst tv.

En annan fördel med bluray är extramaterialet, eller BD Live som tekniken heter. Det innebär att filmbolagen kan lägga till mycket coolare bonusmaterial än det till dvd-filmer, exempelvis onlinespel eller livechatt med regissören. Nästan alla dagens spelare har stöd för detta men tyvärr har inte filmbolagen kommit att nyttja tekniken i någon större omfattning ännu. Enligt Anders kommer det komma fler sådana här roliga funktioner på sikt.

LG BD390

Utbudet
Ett problem som fanns tidigare var att bluray inte var ett prioriterat format, filmerna släpptes senare och i vissa fall inte alls. Även på denna fronten ser det nu bättre ut. Nästan alla filmer släpps på både dvd och bluray och dessutom samtidigt. Istället är det hd-film on demand, alltså att köpa och ladda ner högupplöst film via Internet, som filmbolagen är försiktiga med.

När vi tog ett snack med Headwebs vd i slutet av förra året berättade han att han flera gånger tagit upp ämnet för diskussion med Hollywoodbolagen, men att de hänvisar till en intern policy som säger att inget högupplöst material får finnas till pc.

Dagens spelare
Blurayspelare i dag kan inte bara spela upp cd-, dvd- och blurayskivor. Många av dem har även inbyggda mediaspelare vilket gör att du, via ditt hemmanätverk eller en usb-hårddisk, kan spela upp filmer, musik och bilder som du har lagrade i dina datorer. När du väljer en spelare gäller det alltså att du tar detta i beaktande. Du bör även kolla upp vilka filformat mediaspelaren klarar av att spela upp så att din musik och dina filmer fungerar i den.

Nuförtiden finns det även ett par 3d-blurayspelare som tillsammans med en 3dtv kan spela upp 3d-film.

Fakta

LG BD390
Cirkapris: 2 500 kronor
Testad i M3 nr 10/09
Omdöme: LG BD390 är helt klart den mest kompetenta blurayspelaren på marknaden just nu. Trådlös uppkoppling, strömning av film, snabb och en uppsjö anslutningar är receptet till vinst.
Betyg: 9/10

Philips BDP7500
Cirkapris: 1 900 kronor
Testad i M3 nr 4/10
Omdöme: Philips BDP7500 är en trevlig bekantskap som blurayspelare och vill du kan du även spela upp ett gäng olika mediafiler från usb-minnen men att kalla den mediaspelare är en överdrift.
Betyg: 8/10

Samsung BDP3600
Cirkapris: 3 100 kronor
Testad i M3 nr 4/10
Omdöme: Visst är det en riktigt bra spelare men bristen på dlna-stöd gör att den får stryk av LG:s alternativ.
Betyg: 8/10