Jens Nylander, en helt vanlig kille från Hudiksvall, tyckte i början av 2000-talet att det inte fanns några bra mp3-spelare att köpa. Ipod fanns, men den var dyr och marknaden fanns helt klart för mindre mp3-spelare med flashbaserade minnen.

– Jag såg möjligheter med en ny marknad och jag själv lyssnade mycket på musik. Givetvis så trodde jag inte att det skulle bli så stort, säger Jens Nylander.

Missa inte: Galaxy S8: Här är de hetaste ryktena kring Samsungs nästa flaggskepp

Redan 2003 startade han det numera välkända, för att inte säga ökända, Jens of Sweden AB och började importera mp3-spelare. Succén var ett faktum och redan under 2003 sålde han enligt egna uppgifter sammanlagt runt 50 000 flashbaserade mp3-spelare. En rejäl siffra som innebar att han tog runt en tredjedel av den svenska marknaden.

Stor i Sverige

Från 1 mars 2003 till 28 februari 2004 omsatte Jens of Sweden hissnande 70 miljoner och Jens Nylander var den nya stjärnan på mp3-himlen. Tajmingen var oöverträffad och Jens sa i en intervju i DN i april 2004 att han om 5 år skulle ha ett företag med miljardomsättning.

– Jag hade räknat med att sälja ett fåtal och ha det som ett extrajobb vid sidan om studierna, men jag tvingades lägga studierna vid sidan under flera år. 23 år gammal så kände jag mig rätt ung att driva ett bolag som nästan omsatte 100 miljoner första året.

MP-100 var den första spelaren som lanserades. Den kom först i en modell med 128 megabyte men uppgraderades både till 256 och 512 megabyte så småningom. Dessutom hade den en inbyggd fm-radio.

Läs mer: Så konverterar du Youtube till MP3

Radioproblem

När MP-300 kom 2004 jublade många prylnördar. Det var nämligen en rejäl uppdatering som dessutom innehöll en fm-sändare. Problemet var bara att fm-sändare var förbjudna i Sverige. Jens Nylander försökte påverka Post- och Telestyrelsen att få undantag för sina mp3-spelare, men lyckades inte. Det var också under 2004 som problemen började hopa sig. Under första kvartalet 2004 sjönk försäljningen radikalt. De andra tillverkarna hade fått upp ögonen för marknaden och bland annat Iriver började bjuda på ett rejält motstånd.

Jens of Sweden MP-100

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Bästa modellen: MP-100/110
Första modellen var allra bäst. Tillverkaren var koreanska Ibud som var oerhört tekniskt kunniga och tog stort ansvar för produkterna. 60-70 procent av försäljningen var den här modellen.

Sämsta modellen: MP-400
Det var den här produkten som egentligen tog kål på bolaget. Spelaren hade så allvarliga fel att alla spelare var tvungna att lödas om manuellt. MP-400 var vårt svarta får vilket är lite ”roligt” då den ju också är svart.