Det stora fallet

Efter några månader av utebliven artistframgång är det dags för nästa händelse i Jens of Swedens historia. I maj 2005 lanserar Jens Nylander Super Jens – superhjälten som ställer upp för de små och svaga mot de globala storföretagen. Detta sker i samband med att Jens tillsammans med Centerpartiet kritiserar ett nytt förslag om en ny upphovsrättslag.

I september 2005 är dock framgångssagan slut. Den 21 september försätts Jens of Sweden i konkurs. Anledningarna är bland annat att en amerikansk återförsäljare har gått i konkurs men också att företaget har fått för många produkter i retur på grund av kvalitetsproblem, samt problem med Tullverket där mp3-spelare har felklassificerats och fått en lägre tullsats. Jens har dock bildat ett nytt bolag vid den här tiden, JoS AB, och börjar sälja bland annat Roku Soundbridge. Nu tar inte historien slut där – 2008 blir Jens Nylander åtalad för smuggling, något som han själv menar är ett missförstånd.

Superjens

Hur minns vi då Jens Nylander och hans Jens of Sweden i dag?

– Det finns kunder som till och med i dag frågar om reservdelar till den första spelaren. Det betyder ändå något för mig när jag ser att kunderna gillar våra produkter fortfarande.

Och även om mp3-sagan är slut, lever vändningarna kring Jens of Swedens liv som entreprenör alltjämt kvar. Numera är han verksam på bolaget Automile, som nyligen kammade hem miljonivesteringar. Vi lär med andra ord inte ha sett det sista av superentreprenören.

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Bästa modellen: MP-100/110
Första modellen var allra bäst. Tillverkaren var koreanska Ibud som var oerhört tekniskt kunniga och tog stort ansvar för produkterna. 60-70 procent av försäljningen var den här modellen.

Sämsta modellen: MP-400
Det var den här produkten som egentligen tog kål på bolaget. Spelaren hade så allvarliga fel att alla spelare var tvungna att lödas om manuellt. MP-400 var vårt svarta får vilket är lite ”roligt” då den ju också är svart.