Länge gick utvecklingen mot allt fler högtalare i hemmabion, och det talades mycket om både 7.1 och 9.1. Dessa monstruösa högtalaruppsättningar har dock inte riktigt slagit igenom, istället verkar många vilja gå åt motsatt håll. En allt hetare produktgrupp inom just hemmabioområdet är så kallade soundbars, det vill säga långsmala högtalarramper som placeras under tv:n.
Skönt utan sladdar
Den uppenbara fördelen med en soundbar, eller ljudlimpa som den även kallas, är att det inte krävs ett gäng högtalare utspridda i rummet med tillhörande kablage. En väldesignad ljudlimpa på väggen under tv-apparaten ser riktigt snyggt ut, och behöver inte nödvändigtvis innebära en särskilt mycket sämre ljudupplevelse.
Den som är vän av äkta surroundljud invänder naturligtvis att en dylik högtalarramp aldrig kan ge den där riktiga känslan av närvaro i en film, och visst stämmer det till viss del. Många ljudlimpor använder dock tekniker för att lura hjärnan att ljudet kommer från olika håll, men det beror i hög grad på hur rummet ser ut och var man sitter.
Ingången viktig för utgången
Vi har tagit in olika ljudsystem för att ta reda på hur de fungerar som hemmabiohögtalare. Dels handlar det om just ljudlimpor, men vi har också testat några vanliga hemmabiopaket med den klassiska 5.1-uppställningen.
Vi har fokuserat på ljudåtergivningen i testet, och vissa av produkterna är rena högtalarsystem som inte ens har någon dvd- eller blurayspelare inbyggd. En annan detalj som är värd att tänka på är hur många ingångar förstärkaren har – det är ju trist att upptäcka att det inte går att använda det nya ljudsystemet tillsammans med spelkonsolen eller digitalboxen.
SU-HTB500
Tillverkare Panasonic
Webbadress www.panasonic.se
Pris 4 995 kronor
Panasonics soundbar är en snygg skapelse i svart pianolack. Den är dryga metern lång och relativt liten och nätt, och den gör sig bra i vilket vardagsrum som helst.
Installationen är inte så mycket att säga om, eftersom limpan saknar dvd- eller blurayspelare måste en sådan först kopplas in och det kan bara göras med hdmi-kabel. Tv-anslutningen sker även den via hdmi, sedan är det klart. Om vi inte räknar med den påtagligt fyrkantiga subwoofern förstås, men den ansluter trådlöst till systemet så fort vi startar den. I övrigt är det ont om anslutningsmöjligheter, det finns dock en optisk ingång som gör det möjligt att ansluta ytterligare en ljudkälla.
Ljudet är helt okej när vi tittar på bluray eller dvd. Basen är inte superrapp, men det mullrar ändå skönt i explosioner och biljakter. Värre är det när vi lyssnar på musik, då känns basen mest oengagerad och oartikulerad. Mellanregister och diskant är klara och fina, men vi hade gärna sett lite mer bett i dialogen. Visserligen finns det en knapp på den lilla fjärrkontrollen för just detta, men det finns fortfarande en del skavanker.
Ljudinställningarna är annars ganska få. Det går att justera basen och dialogen, samt att välja vilket surroundformat som ska användas. Surroundkänslan är dock inte mycket att hurra för, för detta finns det andra bättre system.
BETYG
Ljudkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 4
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6
Totalt: 6
HTS9140
Tillverkare Philips
Webbadress www.philips.se
Pris 10 990 kronor
Philips bamsiga soundbar är inte bara ett högtalarsystem, utan ett fullständigt hemmabiosystem med inbyggd blurayspelare. Huvudenheten är drygt en meter lång och mestadels klädd i svart galler, men dess övre del är snyggt dressad i borstad metall. På ovansidan finns ett antal knappar för att kontrollera skivuppspelningen, och när vi startar systemet lyser fronten upp i blått.
Subwoofern är även den rejält tilltagen. Tyvärr har Philips valt kabelanslutning till huvudenheten vilket gör det svårare att exempelvis placera subban bredvid soffan, men å andra sidan behöver den ingen egen strömförsörjning.
Vi guidas snabbt genom installationen där vi får ange ett antal olika parametrar om rummets beskaffenhet och systemets placering. Därefter är det bara att dra igång filmtittandet, och det tar inte särskilt lång tid innan vi nickar gillande åt vad vi hör. Det är riktigt bra tryck i ljudet, med en alert, tung bas som skakar om oss ordentligt i actionscenerna. Dialogen är klar och distinkt, och ljudprojektionen fungerar så pass bra att vi får en tydlig surroundkänsla. Det är dock en bit ifrån vad ett system med separata satellithögtalare kan återge.
Prislappen på 11 000 kronor kan verka avskräckande, men HTS9140 är riktigt bra. Förutom bluray spelar den också upp musik och filmer från en dlna-källa eller ett usb-minne, och ljudkvaliteten är kanonfin för både film och musik. Vi saknar dock några hdmi-ingångar, något som skulle göra det enklare för den som vill ansluta fler ljudkällor.
BETYG
Ljudkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 5
Totalt: 7
HT-CT350
Tillverkare Sony
Webbadress www.sony.se
Pris 6 500 kronor
Sonys soundbar är perfekt för dig som värdesätter möjligheten att plugga in andra ljudkällor. CT350 erbjuder hela tre hdmi-ingångar och totalt tre digitala ljudingångar, vilket bör täcka in de flestas behov av anslutningar.
Övriga anslutningsmöjligheter är det dock inte lika gott om. Här saknas både nätverk och usb-kontakt, något som de flesta konkurrenterna erbjuder. Dessutom känns systemet jobbigt att installera och använda, då det mesta av elektroniken sitter i den stora subwoofern. Här finns alla kontakter, vilket innebär att du ska dra kabel från alla dina video- och ljudkällor till denna, och därefter en rejäl högtalarkabel från subwoofer till soundbar. Det skapar begränsningar för placeringen. På subwoofern finns också en liten display, och det är med hjälp av denna alla ljudinställningar görs. Det är lite bökigt och låter sig inte göras utan att man först konsulterat manualen.
Ljudkvaliteten är det däremot inget fel på. Baslådan ger ifrån sig ett djupt och distinkt muller, och de tre högtalarna i ljudlimpan bjuder på ett dynamiskt mellanregister och en spröd diskant. Särskilt mycket surroundkänsla får vi dock inte.
BETYG
Ljudkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 5
Prisvärde: 5
Totalt: 6
HLX55W
Tillverkare LG Electronics
Webbadress www.lge.com
Pris 8 995 kronor
Storleksmässigt är LG:s limpa i ungefär samma klass som Philipssystemet vilket betyder omkring en meter i bredd och bortåt två decimeters höjd. Skillnaden är att blurayspelaren ligger utanpå fronten, och på denna runda del av fronten finns en prydlig display samt en del knappar.
Installationen går på ungefär en halv minut, det är bara att koppla in ström- och hdmi-kabel så lirar allt. Subwoofern är trådlös och hittar anslutningen direkt, och det finns möjlighet att koppla in ytterligare högtalare trådlöst för den som vill ha bättre surroundkänsla. Surroundkänslan är nämligen inte särskilt framträdande. Inte heller basåtergivningen känns betryggande, det är svårt att hitta en inställning som ger det rätta klippet i actionscener. Då gillar vi mellanregistret och diskanten bättre. Dialogen känns ren och klar, och när vi spelar musik upplever vi fin dynamik i sången.
Bland vettiga extrafunktioner hittar vi exempelvis en medföljande ipoddocka samt inbyggt trådlöst nätverk. Via det senare går det att spela upp film och musik trådlöst från datorn, eller varför inte använda de inbyggda funktionerna för att kolla Youtubeklipp eller Picasabilder.
Särskilt många anslutningsmöjligheter finns det inte. En optisk ljudingång är enda möjligheten att plugga in andra ljudkällor, så du får välja mellan digitalbox och spelkonsol. På denna punkt skiljer sig inte LG:s system särskilt mycket mot de andra testade ljudlimporna, men visst känns det lite snålt på en produkt som kostar 9 000 kronor.
BETYG
Ljudkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 6
Totalt: 7
BSC3030
Tillverkare Pioneer
Webbadress www.pioneer.se
Pris 5 990 kronor
BSC303 är ett litet och smidigt 5.1-system som kretsar kring en receiver med inbyggd blurayspelare. Alltihop går i svart och ser småtrevligt ut.
Installationen går smidigt, men om man ska färgkoda kablar och anslutningar är det bra om färgerna är densamma på både kontakt och sladd, där har Pioneer inte lyckats. Vi får hjälp av en testton när vi ska ställa in fördröjning och nivå för de olika kanalerna, men det krävs ändå en del eget arbete.
Förutom den snabbstartande blurayspelaren kan BSC303 spela upp musik och video från en dlna-källa, ett usb-minne eller bluetooth. Pioneer skickar också med en ipoddocka att plugga in på baksidan. Däremot saknas en hdmi-växel som skulle göra livet lättare för den som har många enheter att ansluta.
Ljudbilden är en aning lätt, vilket faktiskt fungerar bättre för musik än för filmtittande. Basen saknar en del tryck, och trots enkla och ganska utförliga menyer – dock ej på svenska – får vi inte till det som vi vill. Mellanregister och diskant känns däremot rena och dynamiska, och dialogen är distinkt och tydlig. Rymdkänslan blir påtaglig med så många högtalare runtom i rummet.
På prislappen står det 6 000 kronor, vilket känns högst rimligt. Det är ett bra surroundsystem med gott om uppspelningsmöjligheter, och ljudmässigt står sig BSC303 bra i klassen.
BETYG
Ljudkvalitet: 7
Funktioner/anslutningar: 6
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 6
Totalt: 7
HT-C5500
Tillverkare Samsung
Webbadress www.samsung.se
Pris 3 995 kronor
HT-C5500 är ett hemmabiosystem med klassisk 5.1-uppställning och inbyggd blurayspelare. Hela systemet är blankt svart, och de relativt stora satelliterna hör till de snyggare i testet. Installationen går smidigt och underlättas av den automatiska kalibreringen av högtalarplaceringen, det är bara att plugga in mikrofonen och låta den inbyggda intelligensen göra jobbet.
En titt på baksidan avslöjar att det finns goda möjligheter att ansluta andra enheter. Visserligen finns det bara en optisk ljudingång, men å andra sidan bjussar Samsung på två hdmi-ingångar som gör det möjligt att dra både bild och ljud från exempelvis en spelkonsol och en digitalbox genom C5500. Med särskild trådlös enhet (som inte ingår) kan du ansluta trådlöst till Internet, men det går lika bra med trådat. Då får du tillgång till exempelvis Facebook, Twitter och Youtube direkt i tv:n.
Ljudmässigt står Samsungs 5.1-system starkt i konkurrensen. Baslådan ger inte den allra djupaste basen, men det är både tryck och snärt i actionscenerna. Diskanten är spröd och fin, medan mellanregistret ibland saknar en aning dynamik. Dialogen är inte perfekt, men den återges rent och klart. För 4 000 kronor är det här ett kanonköp.
BETYG
Ljudkvalitet: 8
Funktioner/anslutningar: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 8
Totalt: 8
HB905PA
Tillverkare LG Electronics
Webbadress www.lge.com
Pris 5 495 kronor
Med detta 5.1-system går LG en annan väg än övriga i testet. Här ska inget gömmas undan, i stället är det rejäla fronthögtalare på stativ som gäller. Stativen går i klädsamt svart precis som resten av komponenterna, och huvudenheten med receiver och blurayspelare ser riktigt trevlig ut i tv-bänken.
Installationen består av att vi ställer in nivå och avstånd för alla högtalare, vilket går ganska snabbt i de snygga menyerna. Därefter stoppar vi i Bond på bluray, och konstaterar ganska snabbt att ljudet är bra men inte i toppklass. Framför allt stör vi oss på en puckel i nedre skarven mot basen, där det blir rörigt och otydligt. Även diskanten har en tendens att bli lite vass, vilket hörs när vi spelar musik.
Toppklass blir det däremot på anslutningsmöjligheter och andra funktioner. Visserligen saknas wifi, men det går ändå smidigt att kolla Youtube och Picasa eller hämta film och musik från datorn via nätverket. När vi fäller ner en lucka på fronten glider en ipoddocka fram – smart och enkelt utan kablar. Vi plussar också extra för de dubbla hdmi-ingångarna och optiska ingångarna som gör det enkelt att lyssna på andra källor genom systemets högtalare.
BETYG
Ljudkvalitet: 6
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 7
Totalt: 7