Som en, tja tjock liten robot, kan vi beskriva utseendet hos Huawei U8300. Den är på något sätt riktigt lustig och sticker ut i formen och efter en hel del velande om den är ful eller söt har vi bestämt oss för söt. Men det är inte sötheten den vinner på, utan det här är en av de absolut billigaste Androidtelefonerna du kan få tag på.

Säljs via 3
U8300 säljs bara via operatören Tre, men om du vill köpa den utan abonnemang kostar den ynka 995 kronor, och det är svårt att slå. Lägg till ett qwerty-tangentbord och vi ser direkt potentialen hos sms:ande ungdomar som inte bryr sig om det senaste men ändå vill ta del av Android. Versionen som telefonen kommer med är den numera något ålderstigna 2.1, och det märks att det mesta är nedbantat för att bli en billig telefon.

Den kanske främsta skillnaden mellan denna och lite dyrare telefonen är skärmen. Här är det ingen oled eller skarp kontrast och klara färger. En ganska oskarp skärm möter oss istället, även om färgerna håller en okej kvalitet med tanke på priset. Den är inte heller kapacitiv utan du måste trycka ordentligt på skärmen innan den reagerar, och att svepa med fingret över skärmen känns inte speciellt smidigt då den ibland liksom missar att reagera. Skärmen är för övrigt placerad i landskapsläge vilket gör att det inte alls känns optimalt ibland då den blir för kort för att visa vissa appar. Visst kan du vrida på den, men då är det vansinnigt svårt att skriva på tangentbordet helt plötsligt.

Och tangentbordet bör vi för övrigt nämna att det saknar svenska tecken. Lite tråkigt för oss svenskar. Däremot har den hårdvaruknappar för att ringa upp och lägga på, och det älskar vi.

Långsam
Hastigheten i det allmänna runtbläddrandet på telefonen är påtagligt lägre än i dyrare telefoner. Ibland känns telefonen lite ickeresponsiv, men i hastighet påminner den ganska mycket om till exempel en X10 Mini. Den något trista pekskärmen gör dock att telefonen känns mer laggig än vad den är, och om du till exempel vill låsa upp skärmlåset kan du få göra det flera gånger innan du börjar trycka ordentligt. I varje fall om du är van med kapacitiva skärmar.

Ljudkvaliteten är med beröm godkänd när vi pratar i U8300, men att ringa kan vara lite pilligt om du har stora fingrar då knapparna är riktigt små.

Men även om allt inte är perfekt hos Huawei U8300 är det en helt okej telefon och för priset är det en riktigt bra telefon. Du får trots allt en Android-lur med tangenbord och wlan som fungerar riktigt bra som telefon. Om du är missnöjd med att du inte kan synka helt och hållet mot Exchange-servrar i Android 2.1 kan du dessutom glädja dig med att du får med Roadsync som fixar biffen. Även Documents To Go från samma tillverkare kommer förinstallerat, vilket ger en känsla av lite väl business-stuk på en telefon som annars känns väldigt riktad mot ungdomar.

Kort och gott: det här är en mycket prisvärd telefon som inte imponerar i prestanda och skärmmässigt, men som instegsmodell eller en billig telefon som kör Android är den riktigt bra.


+
Priset
Söt
-
Inga svenska tecken
Skärmen

=
Prisvärd men något seg och inte alls toppkvalitet på skärmen. För priset är det dock en riktigt bra telefon för dig som vill ha Android med alla dess fördelar.

BETYG
Form/design: 6
Ergonomi: 6
Ljudkvalitet: 6
Bildkvalitet: 6
Funktioner: 8
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7


Totalt: 7

Fakta

Pris: 995 kr
Tillverkare: Huawei, www.huaweidevice.com

Mått: 94x64x11 mm
Vikt: 100 g
Band: 850/900/1800/1900 GSM och 900/2100 3G
Skärm: 2,6 tum TFT, resistiv, 320x240 pixlar
Taltid: i.u
Passningstid: i.u
Minne: i.u
Kamera: 3,2 megapixel
Övrigt: gps, wlan, fm-radio