Detta är del 1 i M3:s special om 4g, glöm inte att läsa de andra delarna.
Del 1: Historien om 4g
Del 2: De har snabbast 4g
Del 3: Så fungerar 4g
Del 4: Snabb utbyggnad av 4g
Del 5: Efter 4g - framtidens mobilnät

Sverige har länge varit ett föregångsland inom mobil telekommunikation. Det har förstås mycket att göra med den där gruvarbetande värmlänningen Lars Magnus, han som trotsade jantelagen redan innan den var uppfunnen och skapade vad som skulle bli ett av världens absolut mest framgångsrika telekomföretag: LM Ericsson.

Lars Magnus Ericsson, grundaren av LM Ericsson.Det är mycket tack vare honom vi fick en sådan explosionsartad utveckling av telefonin i Sverige och det är tack vare hans efterträdare vi var väldigt tidiga med mobiltelefoni i Sverige. Nmt, som ses som den första generationens mobiltelefoni ersattes av gsm som sedan blev 3g med umts – den standard vi hittills har lutat oss mot när det gäller faktiskt helt dugliga överföringshastigheter via det mobila bredbandet.

Inte helt nytt

Det gick förstås redan på gsm-tiden att koppla upp en bärbar dator, men på den här tiden vägde bärbara datorer hundratals kilo, drevs på ånga och datahastigheterna över gsm var så låga att tiden ibland stod still. Nä, riktigt så illa kanske det inte var. Men faktum är att även med dåtidens mått mätt var datahastigheten slö – teoretiskt max 43,2 kilobit per sekund. Alltså långsammare än dåtidens snabbaste modem för det fasta telenätet.

Ganska snart kom dock gprs som erbjöd som max 80 kilobit per sekund, men denna gång var trafiken paketbaserad, det vill säga informationen skickades som små paket istället för att ta upp en hel linje mot basstationen som ett vanligt samtal kräver. Gprs kallas ofta i efterhand för 2.5g eftersom det gjorde det möjligt att prata i telefon och överföra data samtidigt och det var början på den revolution som skulle komma att kallas 3g.

Den mobila revolutionen

Så kom då 3g på riktigt 2002. Standarden vi använder oss av i Sverige och många andra länder heter umts och erbjöd i början svindlande datahastigheter på upp till 384 kilobit per sekund. I ett land där en del fortfarande använde modem var det här förstås en i Annika Kristersson, presschef på Tele 2det närmaste framtidsvision som plötsligt fanns i nutiden. Att 3g verkligen var startskottet för mycket bekräftar Annika Kristersson, presschef på Tele 2.

- 3g-nätet var startskottet för den riktiga ”mobila revolutionen”, där kunder inte bara kunde ringa från mobilen utan också surfa på Internet via telefonen eller datorn mobilt var de än befinner sig. 3g-nätet har även påverkat telefontillverkarna till att göra mer och mer avancerade telefoner till de smartphones vi har idag som i stort sett är en liten dator i våra kunders fickor.

Helt plötsligt började folk skaffa mobilt bredband istället för ett illaljudande modem, eller för den delen för en fast adsl-uppkoppling. Friheten var total och utbyggnaden gick med rasande fart. Där du förut måhända på sin höjd kunde använda en mobiltelefon att ringa med kunde du nu sitta och surfa på nätet och jobba på distans – med hastigheter som inte innebar hjärnblödning på grund av allt väntande.

Ingen auktion

En av anledningarna att utbyggnaden gick så pass fort och smärtfritt antas vara att man i Sverige delade ut 3g-licenser till de operatörer som ansökte och uppfyllde kriterierna att bygga och driva ett nät. I många andra länder i Europa auktionerade man ut 3g-licenserna för mångmiljardbelopp (Tyskland drog in 426 miljarder Magnus Zetterberg, nätchef på Telenor.kronor och Storbritannien 313 miljarder kronor) men där kunde staten i gengäld inte ställa krav på täckning. I Sverige kunde staten dock kräva att även glesbygden skulle få sin beskärda del av kakan. Och de flesta 3g-operatörerna är nöjda idag. Magnus Zetterberg som är nätchef på Telenor förklarar.

- Visst var kostnaderna stora men det går knappt att föreställa sig var vi hade varit om vi inte klivit på 3g-tåget. 3g ska precis som 2g och 4g ses som en del av en helhet som krävs för ett modernt mobilnät.

Den enda operatör som muttrade var Telia som inte fick en egen licens på grund av brister i den tekniska genomförbarheten. Telia blev förstås rasande, men gick samman med Tele 2 och byggde upp ett nät ändå.

Dags för nästa

3g lade alltså grunden för ett vältäckande och förhållandevist snabbt mobilt nät som öppnade upp för nya mobila tjänster. Även om videosamtal inte slog som förväntat fick vi smartare mobiler som klarar av att strömma ljud, surfa på internet och läsa e-post i princip varhelst i landet vi befinner oss. Och nu, egentligen löjligt kort tid senare, är det dags för nästa generation mobilnät att ta fart. Ett väsentligt mycket snabbare nät som redan är under uppbyggnad.