Detta är del 2 i M3:s special om 4g, glöm inte att läsa de andra delarna.
Del 1: Historien om 4g
Del 2: De har snabbast 4g
Del 3: Så fungerar 4g
Del 4: Snabb utbyggnad av 4g
Del 5: Efter 4g - framtidens mobilnät

4g-utbyggnaden är i full fart och flera städer har redan hygglig täckning. Under 2011 formligen exploderar utbyggnaden och hundratals städer får uppgraderade master med raketfart i etervågorna. Vi har testat 4g-modem från de tre operatörerna som finns i dagsläget: Telia, Telenor och Tele2. Telenor och Tele2 bygger sitt nät tillsammans vilket innebär att täckningsmässigt ska de vara fullt jämförbara eftersom masterna byggs gemensamt, men datahastigheterna kan ändå variera mycket eftersom de inte delar på samma infrastruktur.

Samtliga operatörers modem klarar idag av att växla mellan 2g, 3g och 4g med ett och samma modem. Förvisso hanteras den så kallade överlämningen – då modemet ska byta mellan 4g och 3g – mycket dåligt just nu. Räkna med att bli nerkopplad titt som tätt om du rör dig medan du använder det mobila bredbandet. Idag är 4g bäst upplevt när du sitter still, gärna utomhus, nära en mast. Men det här förändras i rasande takt och täckningen blir påtagligt bättre i princip dag för dag.

De olika operatörernas gränssnitt för mjukvaran som krävs för att koppla upp sig lämnar egentligen inget att önska. De är lättanvända, stör inte och kopplar oftast upp automatiskt som standard. Installationen sker direkt från modemet och det enda vi egentligen kan klaga på är att modemen än så länge är något större. Men här räknar vi också med en utveckling till det mindre, på samma sätt som de första 3g-modemen var stora och vägde som – förvisso mycket små – hus. Teknik blir mindre och snart har vi garanterat inbyggda 4g-modem i de bärbara datorer vi köper.

Det här testet är inte komplett och visar bara vilka hastigheter vi fick under några givna tidpunkter. Hastigheterna är starkt korrelerade till antalet användare i nätet, störningar, avstånd till basstationerna och andra faktorer. Men det ger en fingervisning om hur det ser ut med 4g idag och vilka hastigheter vi faktiskt kan vänta oss, även om det säkerligen blir trängre i nätet under 2011.

Så gjorde vi testet

Vi fick låna 4g-modem från Tele2, Telenor och Telia och begav oss ut i Stockholm där täckningen generellt är bäst. Vi provkörde från fem mätpunkter både inom- och utomhus och mätte mot bredbandskollen.se med mätserver Stockholm. Testen upprepades minst fem gånger per operatör och mätpunkt med visst mellanrum. Därefter räknade vi ut medelvärdet och det är också det som presenteras. Svarstiderna presenteras i millisekunder och hastigheten i megabit per sekund.

Och vinnaren är Tele2

Tele2 vinner testet dels i och med den högsta toppnoteringen och dels genom schysta priser och villkor. Men det är lite för tidigt att dra på några stora växlar om det definitivt snabbaste mobila bredbandet eftersom vi ännu inte har sett hur det fungerar med många simultana användare eller hur utbyggnaden går. Men Tele2 lovar gott hittills.

Telia

Telia 4g-modem från SamsungTelias modem kommer från Samsung och är det subjektivt sett snyggaste modemet. Installationen av modemet och drivrutiner samt program för uppkopplingen går utan problem. Mjukvaran är lite spejsad och kräver initialt att du väljer vilken operatör och land du ska köra på utifrån en handfull alternativ. Men det var inga konstigheter och att koppla upp går snabbt och enkelt efter att modemet har initialiserats.

Telia höll en hög lägstahastighet genom testet även om mätpunkten i Kista inte imponerade så fullt eftersom vi där fick toppnoteringen i testet med Tele2. Nu har inte Telia sitt huvudkontor i Kista vilket Tele2 har. Men Telia var aldrig under testet nere under 20 megabit per sekund, och det är en bedrift i sig, även om de i gengäld aldrig var mer än strax över 60 megabit i maxfart. Men det här skulle också kunna uppstå om det är så att Telia har fler simultana användare än de andra operatörerna.

Vid Sankt Eriksplan i centrala Stockholm tappade både Tele 2 och Telenor hastigheten radikalt, medan Telia tuffade på i stabila 50 megabit per sekund.

Telia tar 599 kronor i månaden för modem och abonnemang och då har du ett tak på 30 gigabyte att spela under, men Telia förbehåller sig rätten att strypa hastigheten redan vid 10 gigabyte. Då kan du bli nersänkt till 120 kilobit per sekund och det är ett otyg som vi inte gillar.

Det känns som vanligt med Telia: de har en hög lägstanivå, men är dyra och inte lika generösa som konkurrenterna. Men de var i gengäld först i världen med ett LTE-nät och har förmodligen bäst täckning i Sverige idag.

Tele2

Tele2 4g-modemTele2 delar som bekant nät med Telenor och har således också samma modem. Det är ett Huawei-byggt modem som har en udda lösning i och med att du kan stoppa in ett micro-sd-kort och använda det som ett regelrätt usb-minne. Det här finns på flera av Huaweis 3g-modem sen tidigare, men då som nu ser vi inte riktigt poängen med det. I samma lucka där du stoppar in minneskortet finns också uttag för extern antenn, även om vi inte har sett några sådana till försäljning hos operatörerna.

Tele2 är den enda operatör som lyckas pressa upp hastigheten i över 90 megabit per sekund, Mer exakt 90,01 megabit per sekund i nerladdning och 30,67 megabit per sekund i uppladdning vid ett enskilt testtillfälle. Detta skedde i Kista i närheten av Tele2:s huvudkontor, så det är kanske förklarligt att nätet är mycket bra just där. Dock är det ju intressant eftersom maxhastigheten som utlovas av samtliga operatörer är just upp till 80 megabit per sekund. Kanske har operatörerna lärt sig att inte lova för runt eftersom de nu också ofta skriver vad den rimliga, praktiska hastigheten förmodligen blir.

Tele2 är lite svaga vid S:t Eriksplan där Telenor också tappar ganska mycket. Men där klämmer vi ändå ur strax under 20 megabit per sekund neråt, och det är riktigt snabbt så vi ser mellan fingrarna, även om upphastigheten tyvärr halkar under en megabit per sekund.

Abonnemanget och modemet kostar 499 kronor i månaden, och här får du ingen begränsning på nerladdning. Totalt sett blir Tele2 vinnaren i och med lägre pris, högsta toppnotering och ett allmänt högpresterande nät.

Telenor

Telenor 4g-modemMed samma modem och mjukvara som Tele2 är det inga större skillnader på Tele2 och Telenor på den sidan och eftersom nätet delas med Tele2 är täckningen i stort sett densamma som Tele2:s nät. Men anslutningen till och från basstationerna skiljer sig och därför kan hastigheterna skilja sig mellan Tele2 och Telenor. Här märker vi till exempel att Kistanätet ger något sämre resultat än Tele 2, men dock betydligt bättre än Telia. Det är dock Telenor som står för bottennoteringen i testet vid den vita fläcken Sankt Eriksplan där den lägsta noteringen hamnar på strax över tio megabit per sekund vilket – märk väl – jämfört med 3g fortfarande är helt okej. Upphastigheten för Telenor är drygt tre megabit per sekund till skillnad från Tele2 som inte kom över en megabit per sekund på samma ställe.

Sen ligger Telenor ganska bra till i testet och har på sina håll betydligt bättre hastigheter än Telia.

Modem och abonnemang kostar 549 kronor och kräver i skrivande stund bindningstid om 24 månader vilket är lite mycket. Telenor tillämpar också vad de kallar ”fair usage policy” vilket innebär att du inte har något exakt tak på hur mycket du får ladda ner, men om du bedöms störa tjänsten för andra kan de stänga av dig eller sänka din hastighet. Att störa, gissar vi, kan vara att ladda ner så mycket att grannarna inte kan använda full kapacitet.

Prestandamässigt tycker vi att Telenor klarar sig bättre än Telia, men inte lika bra som Tele2 varför Telenor kvalar in på en stabil andraplats.

Testresultat: