Detta är del 4 i M3:s special om 4g, glöm inte att läsa de andra delarna.
Del 1: Historien om 4g
Del 2: De har snabbast 4g
Del 3: Så fungerar 4g
Del 4: Snabb utbyggnad av 4g
Del 5: Efter 4g - framtidens mobilnät

4g i all ära, men hur blir det med täckningen? En 4g-telefon eller ett mobilt bredband står sig slätt om du inte är inom täckningsområdet. Även om nu 3g-täckningen är utbyggd och ger dig en bra grund att stå på, vill vi förstås ha det snabbaste.
Utbyggnaden av 4g har påbörjats och i några av de största städerna finns redan täckning. Stockholm, Göteborg och Malmö tillhör de som har fått 4g först, men redan under 2011 kommer hundratals orter att få sina master uppgraderade.

Utbyggnaden flyter på

De operatörer som bygger 4g-nät idag är Telia, Tele2 och Telenor. Precis som när Telia och Tele2 byggde gemensamt 3g-nät bygger nu Tele2 och Telenor gemensamt 4g-nät. Hur går det då med utbyggnaden och vad finns det för utmaningar?

- Det är inga problem än så länge. Projekt av den här magnituden är alltid krävande men hittills har utbyggnaden faktiskt gått smidigare än vi räknat med. I mitten av januari hade vi täckning i centrala delar av Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlskrona och Lund men utbyggnaden går fort och under detta år kommer över hundra orter få 4g. Vi räknar med att nätet är fullt utbyggt under 2013, säger Magnus Zetterberg på Telenor.

Tele2 är också positiva:

- En av fördelarna med 4g-utbyggnaden är att vi använder befintliga 2g-master. Samtidigt som vi bygger ut vårt 4g nät passar vi även på att uppgradera vårt 2g-nät vilket kommer att leda till att vi får en ännu bättre gsm-täckning, säger Annika Kristersson, presschef på Tele2. Med 4g täcker vi idag de centrala delarna av Stockholm, Göteborg , Malmö, Lund och Karlskrona men vi har en aggressiv utbyggnadsplan. Redan nu under det första kvartalet ska vi täcka 15 orter och målet är att i slutet av 2012 täcka 99 % av Sveriges befolkning med 4g.

Det handlar alltså om en kort och intensiv utbyggnad och redan under 2013 ska täckningsmålen vara uppfyllda. Ingen av operatörerna vill dock ge någon övergripande täckningskarta att publicera, istället hänvisar de till deras interaktiva täckningskartor som ständigt uppdateras.

Operatörernas täckningskartor för 4g: