I en villa i Täby bor familjen Landén. Jesper, mannen som kan stoltsera med titlar som både pappa och äkta make, är ytterst prylgalen. Han säger sig även vara ganska snål. Denna kombination har visat sig vara ett lyckat recept på ett digitalt drömhem. Familjen Landéns hem bjuder in till både inspiration och mediakonsumtion.

Välkommen in
Köket och allrummet är bland det första våra ögon dras mot när vi passerar hallen ihop med Jesper. Vi slår oss ner vid matplatsen som på sätt och vis delar av de två rummen samtidigt som det får dem att mötas och bilda ett avlångt, rektangulärt umgängesrum. På kortsidan bredvid oss hänger en rejäl platt-tv. Snett under den ser vi ett vitt galler.

– Vi har byggt in subwoofern i väggen och satt den som en separat ljudzon. På så sätt har vi lyckats gömma undan den och kan dessutom använda den sparsamt, exempelvis om vi har fest och vill ha mer dunkadunka än det som takhögtalarna ger, säger Jesper.

Tv:n hänger på ett väggfäste som gör att den kan vinklas ut 180 grader från väggen. Således kan de se tv:n oavsett om de sitter vid matbordet och äter frukost eller om de sitter i allrummet och slappar lite.

Så började det
– Vi byggde huset 2008 och bestämde oss för att förbereda det med kablar och allt så att de slipper dras i efterhand och ligga framme och skräpa, säger Jesper.

Han bad om offerter från olika företag som han tyckte verkade bra och kontaktade välkända butiker för att snacka prylar och multirumsystem.

– Jag träffade ett företag som ville installera ljuset, ljudet och så vidare. Vi träffade dem på Östermalm och fick en offert där det enda som stod var en summa: 250 000 kronor. Jag bad dem specificera vad som ingick men killen vägrade. Svaret var något i stil med att det störde hans kreativitet och konstnärlighet att skriva en specificerad offert, och om vi behövde en sådan kanske de inte var rätt företag för oss, berättar Jesper och skrattar, han fortsätter sedan: Det gäller att du kommer överens med de du ska betala en massa pengar. Vi ville köpa prylar av en välkänd butik men de var otrevliga och ville inte hjälpa oss för de trodde vi skulle köpa grejerna hos någon annan i slutändan. Du bör även se så att elektriker och annat folk du anställer vet vad de snackar om och förstår vad du menar, vår gjorde exempelvis inte det. Ofta kan elektriker dra ström och antenn men ett sådant här projekt kräver mycket mer.

När han lyckades hitta ett gäng som kunde bygga huset, dra kablar och annat så gav han startsignal.

Han funderade på vilka prylar som skulle förgylla deras nya hem, framför allt på vilket märke han skulle ha på deras multirumsystem. Det stod mellan Speakercraft, Nuvo och Russound. Slutligen valde han Speakercraft på grund av systemets integration med Ipod, Iphone och Ipad.

Valde bort videostödet
Speakercraft M2C66 är spindeln i multirumnätet eftersom det är den allt är kopplat till. Den ser även till att allt ljud i alla rum synkroniseras när det spelas upp från samma källa.

– Det sitter åttatummare tvåvägs i varje rum. Det är bra bas i dem, därför behöver inte subben vara igång jämt, säger Jesper.

Han valde dock bort videostödet i multirumsystemet eftersom han tyckte det var utdaterat, det hade helt enkelt för kass upplösning. Istället installerade han en hdmi-splitter och kopplade hdmi-kabel till och från alla prylar, exempelvis från digitalbox och spelkonsoler. Han passade samtidigt på att köpa två typer av tv-abonnemang (Telia Viasat och Telia Stor) istället för att skaffa tvillingkort. Sedan kopplade han de bägge medföljande digitalboxarna till hdmi-splittern som i sin tur ser till att de kan se på bägge abonnemangens tillhörande tv-kanaler på alla deras fyra tv-apparater oavsett om de befinner sig på över- eller undervåningen.

Att koppla ihop över- och undervåning
– I och med att vi ville koppla ihop över- och undervåning var vi tvungna att dra en hel del kablar mellan dessa. Det föll sig då naturligt att dra dessa genom det tvättnedkast vi har placerat i mitten av huset.

Vi går upp till övervåningen och in i en garderob. Därinne öppnar vi en lucka som döljer ett tvättnedkast, skojigt nog den typ av lucka som sitter på sopnedkast i lägenhetshus, och mycket riktigt, där sitter en kabelränna. I garderoben finns även Playstation 3, Xbox 360 och en massa andra spännande prylar. Det är deras sladdar vi hittar i tvättnedkastet.

Oavsett vad de vill göra – exempelvis se på film i sovrummet på övervåningen, kolla en serie i köket på undervåningen eller spela spel i något av alla rummen – så kan de göra det var de vill tack vare denna finurliga uppsättning. Och för att kunna styra prylarna från hemmabiorummet som ligger vägg i vägg med garderoben har de placerat ett ir-öga i den väggen. Ir-ögat tar emot signalerna från fjärrkontrollerna och skickar den vidare till prylarna.

Hemmabiorummet består för övrigt av en projektor, en automatisk filmduk och en tv. Dock använder de inte tv:n.

– Det var någon som sade att om du installerar en projektor måste du även installera en tv eftersom det inte alltid är så att du vill kolla på nyheterna på 104-tumsduk. Men jag har inga problem med att göra det, säger han.

Kontroll överallt
Speakercraftystemet har som sagt stöd för Ipod, Iphone och Ipad. Och via dessa styr familjen ljud och ljus i alla rum.

– Är man gjord av pengar köper man ett styrsystem till varje rum. Är man inte det gör man som vi och styr allt med Ipod Touch eller Iphone, säger Jesper och ler glatt.

Familjen har trots allt en styrpanel, annars hade det blivit mäkta svårt att installera hela systemet, från den programmerade de exempelvis alla zoner. Men de är också den enda.

Billigare i USA
Förutom att hyra film i Telias filmtjänst har de även en Apple tv. Det är Apples egna mediaspelare som tyvärr inte gör så stor nytta i Sverige eftersom svenska Itunes inte har filmuthyrning. Det har däremot den amerikanska versionen och Jesper har varit smart nog att utnyttja det.

– Jag har ett amerikanskt Ituneskonto och varje gång jag flyger över köper jag amerikanska gift cards, på så sätt kan jag hyra film ändå. Det är knappast ett fulländat system, det finns inga svenska filmer och det blir mycket fifflande. Men jag tycker det är det som fungerar bäst i dagsläget, säger han.

– Det mesta hemma hos oss är köpt från USA eftersom svenska priser har sådana prispåslag. Det sparade jag mycket på. Jag är lite snål, skojar Jesper och rundturen lider mot sitt slut.