Så var det det här med Samsung och Bada. Bada är för er som inte vet Samsungs egenutvecklade operativsystem för smarta mobiler som också innehåller en marknadsplats för att ladda ner appar. Men det är inte Android eller Ios utan en helt egen plattform.

Bra specifikationer
Samsung Wave II är uppföljaren till Wave som kom förra året. Det är en på pappret bra smartphone med en 3,7 tum stor lcd-skärm som även om den inte håller samma klass som förra Wavens SAMOLED-skärm är riktigt bra. Upplösningen är 480x800 och den är riktigt skarp och har bra färger.

Samsung Wave 2

Det finns 2 gigabyte inbyggt minne för appar och saker men också en micro-sd-kortplats under batteriet. Kameran är på 5 megapixlar och tar bilder i den kvalitet man kan förvänta sig av den här mobilen.
Wave II är riktigt gediget byggd och känns helt klart som en exklusiv telefon. Den är något större än en HTC Desire i storlek och ligger riktigt stabilt i handen.

Funktionsmässigt har den allt som en modern smart mobil ska ha i form av multitouchskärm, trådlöst nätverk, gps och alla småfunktioner vi kan förvänta oss. Men det är här skepsisen börjar. För även om det från början finns inbyggSamsung Wave 2 baksidada funktioner och appar för till exempel Facebook så blir vi snabbt rejält påminda om att det inte finns samma utbud av appar att ladda ner till Wave II som till Iphone eller Android. Och nu när Wave II kostar kring 4 000 kronor kan man fråga sig om det är värt att satsa på en sån här eller på en Androidmobil i samma prisklass. Svaret är förstås: det beror på.

Mindre utbud
Om du är ute efter en smartphone som ger dig allt det vanliga: e-post, sociala nätverk, några appar men inte bryr dig om att kunna ladda ner en miljard pruttappar; ja då är Wave II inte alls en dum idé. Gränssnittet är Samsung eget Touchwiz och gör det lätt att känna igen om du tidigare har ägt en hyfsat ny Samsunglur och det är hyggligt enkelt att navigera runt i.

Apparna då. Ja utbudet är som sagt inte i närheten av konkurrenternas, men det finns ett gäng appar att ladda ner. Operativsystemet Bada har en del begräsningar i hur apparna får vara utformade vilket gör att det inte är samma frihet hos apparna som i Androidplattformen.

Samsung Wave II är en bra telefon, helt klart. Men vi kan inte riktigt se poängen med att försöka lansera ett nytt operativsystem då konkurrensen är stenhård. Bada är definitivt ett mindre utvecklat operativsystem än Android eller IOS och frågan är om det inte är bättre att satsa på något av dem. För idag är det inte specifikationerna som gör telefonen utan apparna. Och även om specifikationerna är bra hos Wave II är utbudet begränsat.

Eller så köper du en Wave II bara för att vara alternativ. Ty det kommer du vara.


+

Bra skärm
Stabilt bygge
Snabbstartad

-

Apputbudet

= 

En på pappret bra telefon som dock faller lite på sitt operativsystem som ännu inte känns lika spännande som IOS eller Android.


BETYG

Form/design: 7

Ergonomi: 7

Ljudkvalitet: 7 

Bildkvalitet: 6

Funktioner: 7

Användarvänlighet: 7 

Prisvärde: 6




Totalt: 7

Fakta


Pris
4000 kr

Tillverkare Samsung, www.samsung.se 



Mått 123 x 60 x 12 mm

Vikt 135 g

Skärm 3,7 tum LCD 480x800 kapacitiv multitouch
Taltid i.u

Passningstid i.u 

Minne 2 gb inbyggt, micro-sd

Kamera 5,0 megapixel 

Övrigt gps, wlan, fm-radio

Också alternativ.

Symbian, Nokias kära gamla operativsystem, håller sig kvar i kampen med Android. Men Nokia själva hävdar att de har en rejäl framtid och inte alls börjar bli utmanövrerade av konkurrenterna.

Etymologi.
Bada är ju ett tacksamt namn att skoja om på svenska. Men faktum är att ordet kommer från det Koreanska ordet för hav. Så det är inte bara roligt att skämta om ordet, utan dessutom väldigt träffande.