Nikon har haft mycket stora framgångar med sin serie av systemkameror för entusiaster. Varje modell i serien D70, D80 och nu senast D90 har varit spektakulära storsäljare som överträffat sin föregångare. Många undrade hur en modell skulle se ut för att tydligt överträffa D90, en omtyckt kamera som fortfarande efter drygt två år säljer mycket bra. Andra frågade sig vad Nikon skulle göra när de tvåsiffriga modellnumren tog slut.

Svaret på bägge frågorna är D7000. Bytet av nummerserie är inte enbart kosmetiskt. D70, D80 och D90 har alla har varit ganska lika i byggkvalitet och funktionalitet. D7000 är en större uppgradering än många väntade sig. Oväntat mycket finesser från den betydligt dyrare semiproffsmodellen D300s har letat sig in i D7000.

Nikon D7000 systemkamera

D7000 är till skillnad från sina föregångare till stora delar byggd i metall och har mer omfattande vädertätningar. Autofokusen är helt ny med 39 fokuspunkter mot 11 hos D90. Du kan dessutom finjustera fokus för individuella objektiv precis som i proffsmodellerna. Serietagningen har snabbats upp till är sex bilder/sekund och du har två kortplatser för sd-kort.

D90 var den första systemkameran med video, men det var video med stora brister. D7000 rättar till det mesta. Nu har du full hd i 24 bilder/sekund, autofokus under filmning och riktigt bra ljudfunktioner med ingång för stereomikrofon. Precis som lillasyskonet D3100 har du en direktknapp för att starta live view och videofilmning.

Nikon har dessutom stoppat in en rad mindre men trevliga finesser som tidigare bara funnits i de dyrare semiproffsmodellerna. Du får nu exponeringsautomatik med gamla manuella objektiv, inbyggd timer för intervallfotografering, inbyggt vattenpass och 100 procents sökarteckning. Du kan även ansluta den trådlösa sändaren WT-4.

Rent praktiskt fungerar D7000 precis så bra som man kan förvänta sig. Kameran exponerar mycket bra även om de som uppgraderar från en äldre Nikon-modell kan uppleva exponeringen som lite ljus. Tonomfånget i bilderna är utmärkt och D7000 är riktigt bra i svagt ljus. Iso 1600 är inga som helst problem, iso 3200 blir bra och iso 6400 är riktigt användbart. Autofokusen är mycket bra och klarar svårare situationer än föregångarna.

Videokvaliteten blir bra. Förbättringen mot föregångaren D90 och framför allt lillasyskonet D3100 är överaskande stor. D7000 har till exempel inte alls samma problem med jello-effekter. Autofokusen fungerar bra för att sätta fokus, men har svårt att följa rörliga motiv.


+
Bra bildkvalitet
Robust och vädertätad
Snabb serietagning
Bra videokvalitet
Dubbla kortfack
Bra finesser

-
Inte så stor buffert för råfiler
Autofokus under video lite seg
Ingen vikbar skärm minus vid videofilmning

=
Med D7000 har Nikon inte bara uppdaterat D90, de har uppdaterat det här prissegmentet med en rad funktioner och finesser som du hittills fått betala en hel del mer för. D7000 inte superbillig, men den är väldigt mycket kamera för pengarna.

BETYG

Storlek/form: 8
Bildkvalitet: 9
Funktioner: 9
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 9

Nikon D7000 får 9 av 10 i betyg av M3
Totalbetyg: 9