Det här är del 1 i vår special om mediacenter, läs även de andra delarna.

Del 2: Så fungerar Xbmc
Del 3: Så fungerar Windows Media Center
Del 4: Så fungerar Boxee

Det har under de senaste åren dykt upp mängder av möjligheter att titta på nedladdade tv-serier och filmer istället för att titta via tv-sändningar, dvd eller bluray. Det har länge varit vanligt bland entusiaster att bygga en så kallad htpc – Home Theater Pc – att ha i tv-bänken. Men med rena mediaspelare som Tvix och Popcorn Hour och nu senast Boxee, har marknaden formligen exploderat och det går att få tag på enkla mediaspelare för bara några hundralappar.

Men vad skiljer de olika hårdvarulösningarna åt och vad är att föredra? En regelrätt pc eller en enkel mediaspelare. Låt oss gå igenom några av de vanligaste lösningarna med för- och nackdelar.

Htpc
En dator är alltid den mest flexibla lösningen eftersom du kan installera vad du vill på den. Och du kan välja mellan mängder av mediacenterprogram såsom Boxee, Xbmc, Media Portal och Windows Media Center. Dessutom kan du välja om du vill köra programmen på Windows, Linux eller Mac OS X. Priset för en enkel dator som ändå klarar 1080p är idag lågt och ett exempel är Asus Eeebox EB1012P som du kan hitta för runt 2500 kronor.

Asus Eeebox

Fördelarna är möjligheterna. Oavsett om du kör Windows eller Linux kan du använda Boxee eller Xbmc och du kan dessutom ladda ner dvd-avbildningar och bränna en dvd från vilken du kan starta datorn och testa exempelvis Xbmc med Linux utan att förstöra en befintlig installation på hårddisken. Du kan förstås också mecka runt väldigt mycket och använda en htpc till annat än bara som mediaspelare. Är du tekniskt lagd kan du i princip styra hela ditt hem med en dator som samtidigt spelar upp de senaste avsnitten av Solsidan.

Nackdelarna är bland annat att du måste ha en licens om du vill köra Windows, vilket kostar en hel del extra, eller köra Linux vilket av många upplevs som krångligare även om installation av Xbmc från en live-skiva är avsevärt mycket enklare än vad det var förr i tiden. Det kan också vara problematiskt med uppdateringar som ska laddas ner och se till att datorn fungerar primärt som mediaspelare och inte ploppar upp meddelanden från operativsystemet som kanske kräver att du måste ta fram tangentbordet eller musen för att bli av med dem.

D-Link Boxee Box

Mediaspelaren Boxee Box bygger på samma mjukvara som du också kan ladda ner och köra på en dator. Men här är allt ordnat och konfigurerat i en liten box med tillhörande fjärrkontroll. Det är bara att ansluta till tv:n och köra. Boxee Boxen har ingen inbyggd hårddisk utan allt måste strömmas över nätverket eller köras via sd-kort eller usb-minnen alternativt externa hårdiskar.

D-Link Boxee Box

Fördelarna är förstås den otroligt enkla installationen som inte kräver just annat än att koppla in den till din tv och det låga priset. En Boxee Box går att få för runt 2000 kronor idag.

Nackdelarna är att du är låst vid systemet och inte kan göra något annat med din box. Så länge det fungerar är det dock inga problem. Och även om just den här boxen är snygg så kan du behöva fula till den genom att ansluta en extern hårddisk om du inte kan strömma över nätverket.

Popcorn Hour C-200
När Popcorn Hour dök upp första gången revolutionerande den mediaspelarna eftersom det var en av de första som kunde spela upp högupplöst material. I dag är det standard i de flesta mediaspelare och här får Popcorn Hour och Boxee Box representera samtliga mediaspelare eftersom de fungerar i stort på samma sätt med lite olika gränssnitt och vissa funktioner som skiljer. Popcorn Hour C-200 är en av modellerna som i pris ligger strax under 3000 kronor men som låter dig sätta in en hårddisk eller en blurayspelare om du vill utöka funktionaliteten, något som inte Boxee Box klarar.

Popcorn Hour

Fördelarna med Popcorn Hour C-200 är att du alltså kan bygga ut den med en hårddisk, men att du också kan låta den agera torrentklient och ladda ner appar. Installationen är också enkel eftersom du inte behöver mecka ihop mjukvaran själv.
Nackdelarna är att du prismässigt kommer upp i samma pris som en liten dator, som då kan göra mycket mer.

Spelkonsolen
Har du en Playstation 3 eller en Xbox 360 kan du använda den för att strömma filmer. Men det kräver att du har någon form av mjukvara på din dator eller en nas. Windows Media Center kan strömma film till en Xbox 360 och du kan även spela upp vissa filformat direkt på din Xbox 360. Men om du till exempel vill titta på en mkv-fil måste du ha ett program på en dator som i sin tur strömmar filmen till konsolen.

Sony Playstation 3

Playstation 3 har aningen bättre stöd för att spela upp filmer direkt från exempelvis en nas, men brister ändå lite i filformatsstödet.
Fördelarna är att om du redan har en spelkonsol är det skönt att slippa ytterligare en produkt i tv-bänken.

Nackdelarna är dock att det är starkt begränsat och ofta krävs en dator som står igång och konverterar filerna du vill titta på.

Mediaspelaren i tv:n
Den största potentialen är nog ändå de inbyggda mediaspelarna i tv-apparaterna. Tyvärr håller de en någorlunda låg kvalitet och framför allt är skillnaden mellan de olika modellerna stora. Vissa tv-tillverkare erbjuder ett brett stöd för olika filformat, men oftast är gränssnittet inte speciellt upphetsande. Vissa tv-apparater klarar dock av dlna och kan strömma filmer och serier direkt från enheter på nätverket såsom datorer eller nas:ar.

Fördelarna är förstås att tv:n redan står där, och att du kan använda samma fjärrkontroll. Många tv-apparater har också möjlighet att strömma Youtube och andra videotjänster direkt i tv:n.
Nackdelarna är istället att filformatsstödet ofta är begränsat och även om du kan ansluta en extern hårddisk eller ett usb-minne är det inte säkert att filsystem som klarar stora filer stöds. Det är en djungel och det skiljer även mellan olika modeller från samma tillverkare.

Slutsats
Sammanfattningsvis kan vi alltså säga att en dator förmodligen ger dig störst flexibilitet och möjlighet att testa olika mjukvaror som passar dig. Men den största potentialen finns i framtida tv-apparaters inbyggda mediaspelare.