Det här är del 2 i vår special om mediacenter, läs även de andra delarna.
Del 1: Bäst hårdvara i hemmabion
Del 3: Så fungerar Windows Media Center
Del 4: Så fungerar Boxee

Från början stod Xbmc för Xbox Media Center men bytte namn till det något överflödiga Xbmc Media Center. Från början var det också just för första versionen Xbox det utvecklades. Det krävde dock att man chippade sitt Xbox, men som mediacenter var det formidabelt.
Idag är det också formidabelt och det finns nog ingen multiplattformsmjukvara för mediacenter som är lika flexibel och kompetent som Xbmc, men det ligger också Xbmc lite i fatet, eftersom det kan vara något oöverskådligt och svårkonfigurerat från början.

Aktiv community
Den senaste versionen har kodnamnet Dharma och modellnummer 10.0. Xbmc bygger rakt igenom på öppen källkod och har ett mycket aktivt community som bidrar med utveckling och nya funktioner. Det finns för Mac OS X, Linux, Windows, Apple TV och till och med för Iphone. Dessutom finns det som en så kallad live-cd som du kan bränna och köra i en dator för att testa. Då är det Linux i botten, men inget på din dator påverkas, ett perfekt sätt att testa Xbmc utan att mecka alltför mycket.

Installationen på en pc är busenkel. Själva installationen kräver just inget av dig, men när Xbmc är installerat är det dags att konfigurera.

Jämfört med Boxee är gränssnittet inte lika enkelt. Det är rätt lätt att gå vilse i menyerna eller förstå riktigt var de olika alternativen är. Att lägga till en mapp med filer kan vara lite krångligt, men när du väl får till det kan du ange om mappen innehåller filmer, serier eller musik och på samma sätt som i Boxee få allt sorterat.

XBMC har gott om addons som till exempel SVT Play.

Stor flexibilitet
Men den stora styrkan med Xbmc är just flexibiliteten. Även om det från början kan kännas lite meckigt går det att ändra det mesta. En stor skillnad mot Boxee är möjligheten att byta skin. Dessa kan du ladda ner direkt från gränssnittet och det finns en del riktigt snygga. På samma sätt kan du ladda ner appar direkt i Xbmc. Apparna kan vara torrentklienter och arkadspelsemulator, men det finns också video addons som ger dig exempelvis SVT Play. Här är Xbmc mycket bättre än Boxee och andelen nördar som sitter och utvecklar extrafunktioner för Xbmc är förmodligen hög.

Precis som hos Boxee finns det appar för att styra Xbmc för både Iphone och Android med funktioner som att pausa filmen när du tar emot ett samtal.

Lite mer krävande
Xbmc kräver lite mer av användaren, men det är inte speciellt svårt att komma igång. Det som är fördelen gentemot Boxee och Media Center är flexibiliteten och möjligheten att med lite tid och arbete få till en htpc som verkligen är precis som du vill ha den. Se skillnaden mellan Boxee och Xbmc lite som Mac och PC: Boxee fungerar bättre ur boxen, medan Xbmc låter dig anpassa och konfigurera och få det exakt som du vill ha det.