Det här är del 3 i vår special om mediacenter, läs även de andra delarna.
Del 1: Bäst hårdvara i hemmabion
Del 2: Så fungerar Xbmc
Del 4: Så fungerar Boxee

Media Center har funnits med ett tag och kom först i en specialversion av Windows XP som hette Windows Media Center Edition. Idag följer den med Windows 7 i versionen Home Premium och uppåt. Men den har blivit ganska frånsprungen om man jämför med de andra mediacenterlösningarna som finns, och som dessutom är gratis. En htpc där du köper till Windows 7 skulle göra dig runt tusenlappen fattigare i mjukvaruväg, att jämföra med gratis Linux och gratis Boxee eller Xbmc. Men men. Chansen är stor att du redan har Windows 7 eller får med det på en färdigbyggd htpc.

Tv och tv-inspelning
Den stora fördelen jämfört med Boxee och Xbmc är möjligheten att direkt kunna använda Media Center som tv-inspelare. Med ett tv-kort kan du ganska enkelt ställa in kanaler och ladda ner EPG och få dig en regelrätt hårddiskinspelare. Gränssnittet är mycket smidigt och tydligt och det märks att Microsoft har satsat mycket på det, och att de har resurser som inte Xbmc har.
Men när det gäller att gå utanför det inbyggda, exempelvis se till att en mapp med filmer övervakas och får filmaffischer och information nerladdade, då börjar det krångla. Det krävs tredjepartsprogram och lösningar som gör att man ganska snart inser storheten i Boxee och Xbmc.

Lägger du till en mapp med filmer och sedan går in i den ser du bara ett gäng färgglada fyrkanter med filnamnen. Media Center kan själv alltså inte ta reda på vad det är för film och ladda ner informationen, men det finns program som löser det.

Windows Media Center

Bra musikspelare
Musik är det lättare med eftersom Windows Media Player kan ladda ner information om musiken om du inte har använt något annat program för det. Presentationen är snygg och i många avseenden bättre än Xbmc och Boxee. Och vill du lyssna på radio har Media Center stöd för radio om din tv-tuner också klarar av det.
Det finns också appar att köpa för Itunes och Android som styr Windows Media Center. Och de första fjärrkontrollerna för Windows Media Center har mer eller mindre satt standarden för hur fjärrar för en htpc ska se ut.

Begränsat

Även om gränssnittet är snyggt på klassiskt Microsoft-manér är funktionaliteten inte tillräckligt hög för att vara ett kompetent alternativ till Xbmc eller Boxee. I varje fall inte om du laddar ner material. Är du ute efter den enklaste lösningen för att ha en tv-tuner och spela in program och få en snygg EPG är dock Media Center ett riktigt bra alternativ.