Xperia Play var en lågoddsare när det gällde telefonlanseringar under söndagens presskonferens med Sony Ericsson på Mobile World Congress i Barcelona. Redan under Superbowl i USA visades ett smakprov på telefonen upp under en reklam, och nu var det inte många ögonbryn som höjdes i publiken.

Desto mer okända var de två nya Xperia-modellerna som lanserades utöver Xperia Play: Xperia Neo och Xperia Pro. Precis som i succételefonen X10 Mini Pro får Xperia Pro ett utfällbart tangentbord, men nu i ett större utförande både vad gäller telefon och tangentbord.

Xperia Neo är enligt Sony Ericsson hyggligt likt Xperia Arc som lanserades under CES för en månad sedan. Gemensamt för såväl Arc, Neo och Pro är skärmen som Sony Ericsson kallar Reality Display och som med hjälp av Sonys Bravia-teknik ska bjuda på fantastisk bildkvalitet.

Neo och Pro har båda 3,7 tum stora skärmar och 320 megabyte inbyggt minne, men kommer med micro-SD-kort på 8 gigabyte. Processorn är en Snapdragon MSM8255, samma som vi hittar i HTC Desire HD.

Neo ska vara extra bra på att ta bilder i mörker och Pro har lite smarta funktioner när det gäller tangentbordet. Så fort du fäller ut tangenbordet anar Pro vad du ska göra. Till exempel dyker en meny med alternativ för att svara och vidarebefordra e-post om du har ett brev markerat och fäller ut tangentbordet. Båda lurarna har hdmi-kontakt. 

Xpera Play är som väntat en Playstationcertifierad telefon som med sitt utfällbara tangentbord istället för bokstavstangenter ger användaren en veritabel handkontroll. Spelen köps från Android Market och det ska vid lanseringen finnas flera titlar. Prestandamässigt sticker den inte ut så värst mycket med samma processor som Arc, Neo och Pro även om skärmen är något större med sina 4 tum. Android 2.3 är förstås operativsystemet den kör.

Neo lanseras under slutet av första kvartalet och Pro under slutet av andra kvartalet. Xperia Play kommer i mars. Pris är i skrivande stund okänt.