Du läser enkelt av koderna med en streckkodsläsar-app i din telefon och vips så blir du skickad till programbutiken för just din telefon och direkt till den aktuella appen som vi skriver om i samband med qr-koder. På så sätt blir det mycket enklare för dig, då du slipper behöva söka efter rätt app.

Låter det krångligt? Det är enklare än du tror och här får du veta hur du gör för att kunna läsa av qr-koder med just din telefon. Alla tips är dessutom gratis, bortsett från eventuella surfkostnader om du inte sitter på ett trådlöst nätverk eller har ett surfabonnemang till ditt mobilabonnemang.

För dig som har en Androidtelefon

1. Öppna Market och sök efter Barcode Scanner (utvecklat av ZXing Team)
Installera appen (oroa dig inte över de rättigheter appen vill ha, de används bara för att du ska få en så smidig upplevelse som möjligt).
2. När du startar appen drar även kameran igång, som fungerar som din streckkodsläsare. Sikta på en qr-kod och låt appen göra resten.
3. När koden identifierats får du upp informationen som finns inbäddad i koden. I fallet med koderna i den här tidningen får du upp en webbadress som tar dig till din telefons programbutik. Klicka på den och du kommer rätt på en gång.

För dig som har en Iphone

1. Ladda ner streckkodsläsaren med det något omständliga namnet i-nigma (4) QR datamatrix barcode (Sök på Barcode i App Store så ligger den med bland de första resultaten). Appen är gratis och tar bara ett par ögonblick att installera.
2. När du startar appen dyker det snabbt upp en bild av vad kameran ser. Sikta in QR-koden inom den röda fyrkanten så sköter appen resten. Se till att den plockar rätt kod i tidningen bara, då appen är extremt snabb på att fånga upp qr-koder.
3. Nu dirigeras du automatiskt vidare till App Store i din telefon där du kan ladda ner den app QR-koden ledde till.

För dig som har en Symbiantelefon (från Nokia)

1. Öppna Ovi Butik och ladda ner Scanlife 2D Barcode Reader (Utvecklare Scanbuy).
Installera appen och öppna den (den hamnar under ”Program” i menyn).
2. Håll upp kameran framför qr-koden tills appen fokuserat på den.
3. Följ länken som dyker upp som resultat när appen analyserat koden.

För dig som har en Windowstelefon

I Smartare Mobil har vi valt att skriva om nya Windows Phone 7. Till den nya plattformen finns det qr-läsare, men än så länge inget sätt att direktlänka till apparna. Därför hänvisar vi än så länge Windows 7-använding till individuell sökning.