Vissa av prylarna vi tar för givet i ett modernt kök har inte många år på nacken, medan andra hängt med väldigt länge. Diskmaskinen lanserades exempelvis redan på 20-talet i Europa. Men den slog igenom i våra hem först på 70-talet. Och det är först på senare år den blivit riktigt bra och effektiv.

diskmaskin 1940

– Dagens diskmaskiner kan förbruka så lite som sju liter vatten för ett komplett diskprogram, berättar Anders Johansson som är marknadschef för inbyggnadsprodukter hos Miele.

En annan ”gammal” innovation som betytt mycket för våra matlagningsmöjligheter är kyl och frys. Även här har produkterna utvecklats mycket de senaste åren berättar Anders:

Anders Johansson– Moderna frysar är självavfrostande vilket ger försumbart underhåll och lägre driftskostnader. Nyaste lagringsprincipen i kylskåp är lådor med en temperatur på cirka 0,5 grader celsius till 3 grader där kylvaror kan lagras 3-5 gånger så lång tid som i den normala kyldelen.

Vi har ju även sett riktigt moderna kylskåp med Internetuppkoppling och funktioner som automatiskt skapade inköpslistor, men detta är än så länge bara prylar som visas upp i utställningsrum och på mässor.

Max Hellström, pressansvarig på Philips, lyfter fram kaffebryggaren, juicepressen och elvispen som tre viktiga innovationer som förenklat för oss i våra kök:

– Jämfört med hur kaffet kom till före bryggaren, är detta en mindre revolution säger Max som också betonar att vi svenskar, tillsammans med norrmän och finnar, dricker mest kaffe i hela världen.

Mikron förenklar matlagningsprocessen
En av de största uppfinningarna vi förknippar med teknik i köket är nog ändå mikrovågsugnen? Den uppfanns redan 1947 i USA men det var först i mitten av 70-talet som den nådde hushållen. Numera är det svårt att hitta ett kök som inte har en mikrovågsugn.

modernt kök

Tekniken fungerar på så sätt att ett högfrekvent elektromagnetisk fält alstras i ugnen med hjälp av en magnetron. Alla material som leder ström värms upp och som bekant spar du i regel mycket tid på att exempelvis baka en potatis i mikron jämfört med om du använder din vanliga ugn. En modern mikrovågsugn har dessutom ett gäng olika tillredningslägen och betydligt högre effekt än de modeller vi såg på 70- och 80-talet. På senare tid har det visats upp mikrovågsugnar med inbyggd pekskärm och Internetuppkoppling. På Miele ser dock trenden ut att gå från mikro till andra sätt att laga mat.

– Mikrovågsugnen revolutionerade vårt sätt att värma och tina mat. Nu ser vi dock att trenden börjar gå mot en mer skonsam tillagning, med till exempel ånga, säger Anders.

Prylar som snackar
En annan viktig innovation till köket är induktionshällen. Till skillnad från keramiska traditionella spishällar, eller gamla ”plattor”, värmer en induktionsspis upp kastrullen med hjälp av magnetfält och inducerande strömmar. Det är alltså själva kastrullen som blir varm. Ett betydligt effektivare och snabbare sätt att laga mat på än med en gammal spis.

Induktionshäll

Förutom induktionshällar ser Miele även att deras kunder uppskattar automatikprogram i ugnar och andra prylar.

– Miele har nyligen lanserat Con@ctivity som är ett system där köksfläkten automatiskt styrs via din induktionshäll och själv reglerar fläkteffekten, säger Anders.

KaffebryggareKaffe och ångkokare
En av årets hetaste prylar till köket, som dessutom blev utsedd till årets julklapp 2010 av Elektronikbranschen, är espressomaskinen. Kaffemaskiner av den här typen började bli populära för cirka fem år sedan men det är först på senare tid som de blivit enkla att använda (med lägre krav på rengöring), fått kompaktare format och designats riktigt snygga. Idag får du till exempel en grym, kompakt espressomaskin som använder kaffetabletter (vilket är mycket smidigare än en kvarn) för omkring 1500 kronor.

Vad tror då Anders Johansson blir nästa års hetaste kökspryl?
– Trenden med att använda ånga vid matlagning kommer att fortsätta. Kombiångkokare och ångkokare kommer att bli en allt vanligare syn i våra kök säger Anders.

Även hos Philips är ånga populärt.

– Ångkokare skapar en hel måltid med ett enda knapptryck. Dessutom blir det betydligt nyttigare än att steka eller koka, säger Max Hellstöm.

Han tror dock att Espressomaskinen kommer att ligga i topp även nästa år.

Det har hänt en hel del
Det är många prylar som slåss om plats på våra diskbänkar och köksöar. Idag säljs det väldigt mycket produkter som är nischade till ett specifikt och ofta ganska smalt användningsområde, samtidigt som en trend är att man vill ha kompakta och integrerade prylar som inte tar för mycket plats.

Visst har det hänt mycket sedan 80-talets gamla klumpiga bakmaskiner och hushållsassistenter även om en del prylar som till exempel sodastreamern har gjort lite oväntad comeback.