Att bära runt på en smart mobil har blivit mer som att bära runt på en liten dator. Kaspersky tycker att man därför också borde anvädna samma sätt för att skydda en smart mobil från virusattacker.

– Trots att det idag säljs fler smarttelefoner än bärbara datorer är säkerhetstänkandet kring smarttelefoner, både bland privat- och företagsanvändare, fortfarande lågt, säger Ronald Binnerstedt, teknikchef på Kaspersky Lab i Norden.

Kaspersky Mobile Security 9Kasperskys nya antivirusprogram, Mobile Security 9, ska erbjuda ett heltäckande skydd för den som är orolig för att drabbas. Tidigare har Symbian och Windows Mobile varit plattformarna som haft stöd för Kasperskys program, men nu utökas skyddet till Android och Blackberry.

Mobile Security 9 blockerar spam och skadlig kod, och skulle man råka ut för det otänkbara och tappa bort sin mobil kan man lokalisera den genom tjänsten GPS Find. Har den blivit stulen kan man även skicka ett sms som raderar eller blockerar viktiga filer och textdokument som finns i mobilens minne.

Kaspersky Mobile Security 9 kostar 299 kr för ett skydd som varar i ett år. Vill man testa programmet finns det en qr-kod på Kasperskys hemsida som länkar till en tillfällig gratisversion.