En tv i köket kan vara både praktiskt och trevligt. Vi spenderar ju ändå en hel del tid där. Den bör inte ta för mycket plats, och kanske ska den rent av kunna hängas upp på insidan av en skåplucka eller vara flyttbar för att inte vara i vägen. Av naturliga skäl är därför tv-apparater på 30-40 tum inte förstahandsvalet i köket. I vårt test har vi inga större än omkring 16 tum med varierande upplösning. Värt att nämna är också att det på så små skärmar inte går att dra nytta av full hd-upplösning.

Faktatabell köks-tv-test
Klicka på faktatabellen för att få upp den i större format.

Vi har inte ställt några krav på typ av digital mottagare. Vissa har mottagare för marksända signaler medan andra har kabelmottagare. Däremot har vi försökt hitta apparater med smarta funktioner, som till exempel inbyggd dvd-spelare eller möjlighet att spela in tv-program för att kunna se dem senare.

Var är de stora tillverkarna?
De fem stora tillverkarna – LG, Samsung, Panasonic, Sony och Philips – tillverkar inte tv-apparater i den storlek som är intressant i ett någorlunda stort kök, med andra ord 19 tum och mindre. Däremot har ett gäng mindre tillverkare specialiserat sig på den marknaden.

Fakta

Dvb-t: Stöd för marksänd digital-tv
Dvb-c: Stöd för kabel-tv
Fria kanaler: De kanaler som du kan titta på gratis, exempelvis SVT:s tv-kanaler.
CA-modul: Ersätter behovet av en extern digitalbox för att kunna se betalkanaler, du sätter programkortet i tv:n istället.

Köks-tv vs köksdator
Det finns ju andra lösningar än att ha en dedikerad tv i köket. En variant är att ha en dator på köksbordet i stället, en sådan går ju utan större problem att förse med en mottagare för digital-tv via usb-porten. Med en Internetansluten dator får du också tillgång till de olika kanalernas Playtjänster (programmen som sänts läggs upp på en hemsida), och många program direktsänds även via Play.

Eller varför inte en Ipad? Den tar minimalt med plats och har en skärm som räcker till för det mesta. Det finns mottagare som fungerar med Ipad även om de inte är så många.

Ett problem med köksdatorn ur tv-synpunkt är att det blir svårare att komma åt något annat än de fria kanalerna. Det finns visserligen ett antal externa tv-kort med stöd för CA-modul, men de är ganska dyra.