LED 1604
Tillverkare LTC
Beskrivning 16-tums led-tv med digital tuner och dvd-spelare
Pris 3 495 kronor

LTC LED 1604

En intressant 16-tummare med mottagare för såväl analog som digital tv via marksänt eller kabel. Den omges av en snygg, om än lite plastig, blanksvart ram. Foten är tillräckligt rejäl för att tv:n ska stå stadigt på bänken, men du kan inte luta den vilket drar ned betyget.

Det finns en hel del ingångar på baksidan, bland annat hdmi, komponent och scart. Där finns också en koaxial ljudutgång för att spela upp ljudet i bättre högtalare. Och för den som inte nöjer sig med de fria kanalerna har tillverkaren monterat dit en plats för en CA-modul.

LTC har byggt in ett par intressanta funktioner: Tv:n har inbyggd dvd-spelare, det går att spela in tv-program till ett usb-minne och det går att pausa i tv-sändningar (men bara i digitala sändningar).

Bildkvaliteten är godkänd även om bilden är lite orolig och färgerna saknar tryck.

OMDÖME: Totalt sett är det en vettig köks-tv med bra funktioner. Vi är dock inte helt nöjda med bilden.

BETYG: 6

Fakta

Dvb-t: Stöd för marksänd digital-tv
Dvb-c: Stöd för kabel-tv
Fria kanaler: De kanaler som du kan titta på gratis, exempelvis SVT:s tv-kanaler.
CA-modul: Ersätter behovet av en extern digitalbox för att kunna se betalkanaler, du sätter programkortet i tv:n istället.

Köks-tv vs köksdator
Det finns ju andra lösningar än att ha en dedikerad tv i köket. En variant är att ha en dator på köksbordet i stället, en sådan går ju utan större problem att förse med en mottagare för digital-tv via usb-porten. Med en Internetansluten dator får du också tillgång till de olika kanalernas Playtjänster (programmen som sänts läggs upp på en hemsida), och många program direktsänds även via Play.

Eller varför inte en Ipad? Den tar minimalt med plats och har en skärm som räcker till för det mesta. Det finns mottagare som fungerar med Ipad även om de inte är så många.

Ett problem med köksdatorn ur tv-synpunkt är att det blir svårare att komma åt något annat än de fria kanalerna. Det finns visserligen ett antal externa tv-kort med stöd för CA-modul, men de är ganska dyra.