LED-1030DVBT
Tillverkare Denver Electronics
Beskrivning 10-tums led-tv med DVB-T
Pris 2 290

Denver Electronics LED-1030DVBT

Testets minsting kommer från Denver och mäter inte mer än drygt tio tum, det gör den lättplacerad även i små kök. Tack vare den ledade foten går det att luta tv:n en aning bakåt för att få rätt betraktningsvinkel.

Trots storleken finns det nästintill alla ingångar du kan tänkas behöva, inklusive hdmi, usb-port och kortläsare. Tv:n har mottagare för analog och digital marksänd tv, och det finns plats för en CA-modul om du vill komma åt betalkanaler. Via usb-porten går det både att lyssna på musik och titta på film från ett usb-minne, dock stöder tv:n få filformat.

Upplösningen är lite udda 1024x576 pixlar. Tv-apparaten tar dock emot signaler upp till 1080p och skalar om dem utan större problem. Bildkvaliteten är godkänd, med tilltalande färger och bra flyt i bilden. Svärtan är inte den bästa vi upplevt, men för en köks-tv är det ingen fara.

Den största nackdelen med Denvers tv är att den är extremt långsam i vissa lägen. Det kan exempelvis ta en minut innan den svarar på knapptryckningar efter att vi växlat bildkälla. Det är inte acceptabelt.

OMDÖME: Den är fruktansvärt långsam, men också enormt lättplacerad tack vare sin lämpliga storlek. Bildkvaliteten är fin, men priset känns aningen högt.

BETYG: 6

Fakta

Dvb-t: Stöd för marksänd digital-tv
Dvb-c: Stöd för kabel-tv
Fria kanaler: De kanaler som du kan titta på gratis, exempelvis SVT:s tv-kanaler.
CA-modul: Ersätter behovet av en extern digitalbox för att kunna se betalkanaler, du sätter programkortet i tv:n istället.

Köks-tv vs köksdator
Det finns ju andra lösningar än att ha en dedikerad tv i köket. En variant är att ha en dator på köksbordet i stället, en sådan går ju utan större problem att förse med en mottagare för digital-tv via usb-porten. Med en Internetansluten dator får du också tillgång till de olika kanalernas Playtjänster (programmen som sänts läggs upp på en hemsida), och många program direktsänds även via Play.

Eller varför inte en Ipad? Den tar minimalt med plats och har en skärm som räcker till för det mesta. Det finns mottagare som fungerar med Ipad även om de inte är så många.

Ett problem med köksdatorn ur tv-synpunkt är att det blir svårare att komma åt något annat än de fria kanalerna. Det finns visserligen ett antal externa tv-kort med stöd för CA-modul, men de är ganska dyra.