Leemaxx 19 LED C
Tillverkare Grundig
Info från www.grundig.se
Beskrivning 19-tums led-tv med DVB-C och usb-inspelning.
Pris 3 995 kronor

Grundig Leemaxx 19 LED C

Grundig-tv nummer 2 är den största i testet med sina 19 tum. Den har ingen egentlig fot utan utnyttjar det faktum att den är bortåt en decimeter djup i nederkant för att kunna stå på bänken. Djupet i kombination med de vinkelmonterade kontakterna gör apparaten omöjlig att hänga upp.

I övrigt är detta en mycket gedigen tv, åtminstone sett till konkurrensen. Den är snygg på utsidan och har ett bra gränssnitt som går snabbt att lära sig manövrera i. Dessutom finns det en del smarta funktioner, till exempel möjligheten att spela in tv-program till ett usb-minne eller en extern hårddisk, eller en sådan funktion som att kunna pausa i tv-sändningar.

Precis som kusinen från Grundig ger Leemaxx fin bild över hdmi. Färgerna är naturliga och bilden lugn och harmonisk, om vi ska klaga på något så är det just kontrasten som inte riktigt håller måttet. Men apparaten ger bäst bild i testet, vilket kanske inte är så märkligt eftersom den också är dyrast.

OMDÖME: Störst i test är också den bästa tv-apparaten, dock kan den vara lite för stor för köket. Bildkvaliteten är fin och tv:n kan spela in till usb-minne.

BETYG: 7

Fakta

Dvb-t: Stöd för marksänd digital-tv
Dvb-c: Stöd för kabel-tv
Fria kanaler: De kanaler som du kan titta på gratis, exempelvis SVT:s tv-kanaler.
CA-modul: Ersätter behovet av en extern digitalbox för att kunna se betalkanaler, du sätter programkortet i tv:n istället.

Köks-tv vs köksdator
Det finns ju andra lösningar än att ha en dedikerad tv i köket. En variant är att ha en dator på köksbordet i stället, en sådan går ju utan större problem att förse med en mottagare för digital-tv via usb-porten. Med en Internetansluten dator får du också tillgång till de olika kanalernas Playtjänster (programmen som sänts läggs upp på en hemsida), och många program direktsänds även via Play.

Eller varför inte en Ipad? Den tar minimalt med plats och har en skärm som räcker till för det mesta. Det finns mottagare som fungerar med Ipad även om de inte är så många.

Ett problem med köksdatorn ur tv-synpunkt är att det blir svårare att komma åt något annat än de fria kanalerna. Det finns visserligen ett antal externa tv-kort med stöd för CA-modul, men de är ganska dyra.