SVKTV15
Tillverkare Sovos
Info från www.opticalstorage.se
Beskrivning 15-tums lcd-tv med inbyggd dvd
Pris 3 795 kronor

Denna apparat från Sovos skiljer sig en hel från de övriga i testet. Den består av en rejäl huvudenhet som är avsedd att skruvas fast under ett överskåp, och själva tv-skärmen fälls ned är den ska användas. En rätt jobbig installation och det blir ett stort paket även när den är ihopfälld. Vi plussar däremot för att skärmen är vridbar så att du kan sitta var som helst i köket. På huvudenhetens högra sida finns ett ganska stort antal ingångar som täcker de flestas behov. På den vänstra hittar vi den inbyggda dvd-spelaren. Sovos apparat har också en digital mottagare för marksänd tv, samt plats för en CA-modul för betalkanalernas skull.

Bildkvaliteten är godkänd med fina färger. Skärpan är dock inte hundraprocentig och skärmen har problem med kontrasten i mörka partier.

I sin helhet är det en intressant tv, men priset borde vara några hundralappar lägre.

OMDÖME: Sovos tv är för klumpig. Men bildkvaliteten får godkänt och det är praktiskt med en inbyggd dvd-spelare.

BETYG: 6

Fakta

Dvb-t: Stöd för marksänd digital-tv
Dvb-c: Stöd för kabel-tv
Fria kanaler: De kanaler som du kan titta på gratis, exempelvis SVT:s tv-kanaler.
CA-modul: Ersätter behovet av en extern digitalbox för att kunna se betalkanaler, du sätter programkortet i tv:n istället.

Köks-tv vs köksdator
Det finns ju andra lösningar än att ha en dedikerad tv i köket. En variant är att ha en dator på köksbordet i stället, en sådan går ju utan större problem att förse med en mottagare för digital-tv via usb-porten. Med en Internetansluten dator får du också tillgång till de olika kanalernas Playtjänster (programmen som sänts läggs upp på en hemsida), och många program direktsänds även via Play.

Eller varför inte en Ipad? Den tar minimalt med plats och har en skärm som räcker till för det mesta. Det finns mottagare som fungerar med Ipad även om de inte är så många.

Ett problem med köksdatorn ur tv-synpunkt är att det blir svårare att komma åt något annat än de fria kanalerna. Det finns visserligen ett antal externa tv-kort med stöd för CA-modul, men de är ganska dyra.