Vision 2 16-2941
Tillverkare Grundig
Beskrivning 16-tums lcd-tv med DVB-C och DVB-T
Pris 2 995 kronor

Grundig Vision 2 16-2941

Grundigs sextontummare känns gedigen och välbyggd när vi lyfter den ur kartongen, och användargränssnittet är mycket riktigt också det snyggaste och mest lättjobbade. Det mesta i kontaktväg finns, men tyvärr har en del av kontakterna placerats så att de sticker rakt ut från tv:ns baksida. Det diskvalificerar apparaten från väggupphängning.

Tv:n tar emot såväl marksända som kabeldistribuerade signaler, och det finns möjlighet att använda ett programkort för betalkanalerna.

Bildkvaliteten via hdmi är riktigt bra, bortsett från kontrasten i mörka scener som lämnar en del att önska. När vi tittar på tv via den inbyggda boxen är kontrasten fortfarande tveksam, dessutom är tv-bilden aningen grynig och halvtrist med något kladdiga färger.

Sammanfattningsvis är detta en helt klart godkänd tv. Men prislappen på omkring 3 000 kronor känns för mastig.

OMDÖME: Rejäl och välbyggd är det första intrycket. Dessutom tar den emot såväl kabelsignaler som marksända. Men bildkvaliteten är inte perfekt.

BETYG: 6

Fakta

Dvb-t: Stöd för marksänd digital-tv
Dvb-c: Stöd för kabel-tv
Fria kanaler: De kanaler som du kan titta på gratis, exempelvis SVT:s tv-kanaler.
CA-modul: Ersätter behovet av en extern digitalbox för att kunna se betalkanaler, du sätter programkortet i tv:n istället.

Köks-tv vs köksdator
Det finns ju andra lösningar än att ha en dedikerad tv i köket. En variant är att ha en dator på köksbordet i stället, en sådan går ju utan större problem att förse med en mottagare för digital-tv via usb-porten. Med en Internetansluten dator får du också tillgång till de olika kanalernas Playtjänster (programmen som sänts läggs upp på en hemsida), och många program direktsänds även via Play.

Eller varför inte en Ipad? Den tar minimalt med plats och har en skärm som räcker till för det mesta. Det finns mottagare som fungerar med Ipad även om de inte är så många.

Ett problem med köksdatorn ur tv-synpunkt är att det blir svårare att komma åt något annat än de fria kanalerna. Det finns visserligen ett antal externa tv-kort med stöd för CA-modul, men de är ganska dyra.