Världens första smarta mobil med dubbelkärning processor. Vad innebär det för en telefon, egentligen? Det beror på, visar det sig. För även om LG Optimus 2X i mångt och mycket beter sig som vilken Android-telefon som helst har den processorkraft som räcker och blir över.

Hdmi
Det första som slår oss när vi tittar på Optimus 2X är en liten hdmi-port längst upp på telefonen. Eftersom telefonen har en dubbelkärnig processor från Nvidia klarar den nämligen att spela upp (och in) filmer i 1080p. På skärmen är det kanske ingen höjdare eftersom upplösningen är 480x800, men kopplad till en tv blir det en annan historia. Men vi återkommer till det.

LG Optimus 2X

Med sin fyra tum stora skärm placerar den sig bland de mer storskärmade telefonerna, och också på en skärmstorlek som många nya telefoner har. Det verkar som att fyra tum är den nya standarden för skärmar i smarta mobiler. Skärmen är riktigt bra och skarp och det är svårt att hitta något att anmärka på.

Mycket förinstallerat
I telefonens grundutförande har LG putsat upp gränssnittet lite grand med funktioner som att snabbt komma åt att stänga av ljud, wlan, gps och liknande funktioner direkt när du drar ner statusfältet. Det fungerar bra och du har där också kontroller för musikspelaren.

Tangentbordet som är förinstallerat är ingen höjdare, men går lätt att byta ut mot något annat (det inbyggda saknar till exempel dedikerade svenska tecken). Det ska sägas redan nu att Optimus 2X kommer med en del appar förinstallerade, något som vi egentligen inte gillar då man inte kan ta bort dessa. Bland apparna som finns förinstallerade hittar vi bland annat F-Secure som ger dig lite säkerhet i telefonen och möjlighet att rensa den på distans om den blir stulen.

LG Optimus 2X baksidaMen att vara oroad för att utrymmet tar slut är dock onödigt. Med hela åtta gigabyte inbyggt minne är det ingen fara på taket att apparna inte får plats. Och eftersom du kan bygga ut med ett micro-sd-kort får man anse den här telefonen vara hyggligt framtidssäkrad vad gäller minne.

Snabb i spel
Så var det det här med prestandan. Med en dubbelkärnig Tegra 2-processor från Nvidia är den inte bara den första telefonen ut på marknaden med dubbla kärnor i processorn utan också en riktigt snabb sak. Kör vi testprogrammet Quadrant får vi ett resultat som ligger över dubbelt vad en Nexus One presterar. Men hur ska man egentligen dra nytta av all denna processorkraft? Där du kommer märka det mest är nog spelen. När vi testade telefonen var det inget spel som kändes saggigt. Dungeon Defenders är ett spel som flyter ganska dåligt på en HTC Desire, men på Optimus 2X är det inga problem alls. Är du ute efter spel och inte kan vänta på en Xperia Play är det här ett bra alternativ.

Men en av de mest utstående funktionerna är ändå hdmi-kontakten. Du kan koppla telefonen till din tv och antingen få visa vad du ser på telefonens skärm, eller spela upp riktiga hd-filer, såvida formaten du försöker spela stöds. Och det spelas upp utan problem, hack eller konstigheter. Drar du ut sladden fortsätter den spela i telefonen och sätter du i sladden igen dyker bilden upp efter några sekunder på tv:n.

Gammal Android
LG Optimus 2X är en mycket bra telefon som har potential att bli ännu bättre. Den kommer med Android 2.2 vilket är ett minus, men LG lovar att 2.3 kommer rullas ut inom kort. Prismässigt ligger den något högt, men med tanke på vad som ingår är det egentligen inget problem. Vi upplever dock batteritiden som något sämre än exempelvis en HTC Desire, men det gäller som vanligt att ladda den en gång per dygn.

Det här är en bra telefon och definitivt en av de bästa som går att köpa nu.


+ 

Snabb
Bra kamera

- 

Dålig batteritid
Android 2.2

= 

En snabb och bra telefon där prestanda märks mest i spelväg. Många funktioner och förmodligen ännu roligare med Android 2.3 gör det här till ett hett alternativ.


BETYG

Form/design: 8

Ergonomi: 8

Ljudkvalitet: 7

Funktioner: 9

Användarvänlighet: 8

Prisvärde: 7Totalt: 9

LG Optimus 2X P990

Bästa pris just nu: 990 kr

Fakta

Pris 4900 kr

Tillverkare LG, www.lg.com/seMått 126x64x11 mm

Vikt 139 g

Band 850/900/1800/1900 GSM och 900/2100 3G

Skärm 4 tum kapacitiv touch, 480x800 pixlar

Taltid i.u.
Passningstid i.u.

Minne 8 gb, plats för micro-SD

Kamera 8 megapixel

Övrigt gps, wlan, fm-radio
Processor Nvidia Tegra 2, dual core
Operativsystem Android

Vad är Tegra?
Tegra är ett chip från Nvidia som innehåller både processor och grafikprocessor samt allt det andra som krävs för att styra ihop det hela. Man kan säga att det är en dator på ett chip. Tegra 2 som Optimus 2X använder har en processor med dubbla kärnor och en grafikprocessor som bland annat klarar av att spela upp 1080p-material.

Mät själv.
Med Quadrant kan du själv mäta hastigheten på din Android-telefon och få en jämförelse med andra modeller. Du hittar appen på https://market.android.com/details?id=com.aurorasoftworks.quadrant.ui.standard och den är gratis att ladda ner och köra.