I jämförelse med Ipad, för det är en jämförelse man måste göra, var Samsungs Galaxy Tab en relativt nätt historia. Därför är det inte så konstigt att det första som slår en när uppföljaren dimper ner i ens famn storleken. Skärmen på 10.1 tum, därav namnet Galaxy Tab 10.1, fångar direkt ens ögon och känns både skarp och ljusstark.

Utseendemässigt har Samsung valt att prägla surfplattan med en designad baksida där ett runt silveremblem med företagets namn sticker ut. Där hittar man också den i övre mitten placerade kameran på 8 megapixlar, vars syskon på framsidan ligger på 2 megapixlar. Det bör alltså fungera finfint med videosamtal via surfplattan, något som vi inte hade möjlighet att testa.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Anledningen till att Ipad har tagit ledningen i den här branschen är inte bara Apples timing, utan deras fingertoppskänsla för gränssnitt. Att navigera sig igenom den nya Galaxy Tabs menyer är ett stort steg i rätt riktning jämfört med föregångaren. Det här beror både på den nya hårdvaran, Nvidias Tegra 2-chip och en dubbelkärnig processor på 1 GHz, och Google.

Android 3.0, Honeycomb, är ju anpassat för surfplattor, och det märks. Alla knappar har ett mer logiskt upplägg som verkligen utnyttjar skärmytan. Överallt tycks det finns widgets som du kan scrolla i via hemskärmen och överlag är det en mycket mer angenäm upplevelse. Behöver vi ens nämna att det är bra mycket enklare att skriva på en skärm i den här storleksklassen?

Med det sagt finns det fortfarande utrymme för förbättring. Trots hårdvarukraften märker man att gränssnittet inte är lika alert som Apples. Kanske är det främst en smaksak, då i princip allt annat imponerar.

Samsung Galaxy Tab 10.1

Av storleken att döma känns det som om Samsung placerar sin nya surfplatta som ett mellansteg, inte riktigt en dator men mer avancerad än företagets smarta mobiler. Det här är ju fallet med de flesta plattor, och det ska bli intressant att se hur effektiv Galaxy Tab 10.1 är som arbetsredskap. Underhållningsmöjligheterna bör det inte vara något fel på. Vi hann inte testa några filmklipp eller spel, men skärmen formligen skriker efter att få spela video eller visa upp de senaste spelapparna.

Räkna med ett regelrätt test när vi får tag i ett recensionsexemplar av den nya surfplattan. Efter gårdagens intryck kan vi säga att det kommer bli en spännande vår och höst för både oss och Apple om Galaxy Tab 10.1 sätter standarden för surfplattans år 2011.

Galaxy Tab beräknas släppas i juni.

Fakta

Operativsystem: Android 3.0
Skärmupplösning: 1280 x 800
Övrigt: 3g, wifi, usb 2.0, bluetooth 2,1, gyroskop, acelerometer, digital kompass
Storlek: 246,2 x 170,4 x 10,9 mm
Vikt: 599 gram