När vi testar hörlurar tar vi alltid hänsyn till hur passformen är. Om lurarna inte sitter bra är det först och främst obekvämt, men dessutom blir ofta ljudkvaliteten lidande. Ett sätt att komma runt det är att göra en avgjutning av öronen och specialtillverka proppar som sitter perfekt i öronen.

Skräddarsy ljudet

Vi besökte Jays konceptbutik Hearu i Stockholm för att göra en avgjutning och togs emot av Ola Öquist. Efter en noggrann öronkontroll och vaxcheck sprutade Ola in en silikonmassa i örongångarna som fick stelna under några minuter. Resultat scannades sedan i en 3d-scanner för att kunna behandlas i en dator där själva ljudkanalerna ritas in. Slutligen skickades ritningen för utskrift, och vi kunde hämta ut propparna någon vecka senare.

Ajays Three

Det är viktigt att provlyssna lurarna efter tillverkningen, det går nämligen att förändra ljudets egenskaper en del. Om du vill ha mer bas går det att borra upp en extra baskanal, och vill du i stället ha tydligare diskant går det att göra en mer trattformad öppning. Vi valde dock att ta hem lurarna i exakt det skick vi fick dem i, utan några som helst modifikationer.

Tre stora fördelar
Det visar sig ganska omgående att det finns tre betydande fördelar med att använda formgjutna proppar. Den tydligaste är naturligtvis att lurarna verkligen sitter som en smäck, och det träningspass som får dem att trilla ur öronen måste verkligen vara av det häftigare slaget. Den perfekta passformen gör också att lurarna sitter väldigt skönt i öronen trots att de är gjorda helt och hållet i hårdplast.

Fördel nummer två är den ypperliga ljudisoleringen. Inte många omvärldsljud läcker in i öronen ens när musiken är avstängd, och med musikspelaren på normal ljudvolym går det mesta oväsendet förlorat på vägen.

Ajays Three

Den viktigaste fördelen är ändå ljudkvaliteten. Lurarna är skapade så att ljudet träffar mitt på trumhinnan, utan störande studsar i hörselgångarna som stör ljudet. Vi jämförde våra lurar med ett par vanliga A-Jays Three med standardproppar, och skillnaden är hur tydlig som helst. Framför allt blir hela ljudbilden mycket renare, men vi hörde också en tydligare och tyngre bas.

Kombinationen A-Jays Three och formgjutning går loss på totalt 2 000 kronor, varav själva formgjutningen står för omkring 1 400 kronor. I dagsläget går detta endast att göra med just dessa lurar, men så småningom ska du kunna välja bland fler modeller. Ser vi bara till ljudkvaliteten går det fortfarande att få vassare lurar för samma pengar, men passformen och isoleringsegenskaperna är också värda en hel del. Om du vill ha ett par riktigt vassa lurar som sitter perfekt i öronen är priset inte mycket att orda om – det är bara att slå till.


+
Perfekt passform
Bra ljudkvalitet
Mycket god isolering

-
Inte direkt gratis
Ökad risk för tinnitus?

=
En öronavgjutning går fort att göra och gör underverk för musiklyssnandet. Formgjutna lurar sitter bättre, låter bättre och isolerar bättre – vill du ha perfekt ljud är det bara att slå till.

BETYG
Komfort 9
Ljudkvalitet 8
Prisvärde 8

Totalt 8

Fakta

Tillverkare Jays
Beskrivning Formgjutna och skräddarsydda in ear-lurar
Pris 1 900 kronor

Jays inte först

Det finns fler tillverkare än Jays som låter tillverka formgjutna hörlurar. Ett exempel är Shure som erbjudit denna möjlighet länge tillsammans med sina högkvalitativa (och ibland ganska dyra) in ear-lurar.