En htpc, alltså en liten dator kopplad till tv:n för att kunna spela upp bland annat film, är ett obligatoriskt inslag i det Aronska hemmet. Min senaste htpc var en rejäl klump med några år på nacken med fläktar som lät osedvanligt mycket (märker jag såhär i efterhand) och dessutom körde den Media Portal vilket har fungerat kanon från 2007 eller när jag nu började med den här htpc:n.

Men så testade jag Boxee Box för ett tag sedan och insåg vilken väldig skillnad det är mot tidigare htpc-lösningar. Jag minns också när Popcorn Hour kom och revolutionerade marknaden för mediaspelare, en marknad som nu återigen revolutioneras med Boxee Box.

Men det som är så sjukt intressant nu för tiden är hur priserna har gått ner för enkla datorer. I och med netbook-explosionen för några år sedan kom också Asus Eee pc som idag går att köpa för runt 2500 kronor. Då får du en liten och kompakt dator som dessutom klarar av 1080p och har hdmi-utgång. Lägg på Boxee (eller för den delen XBMC) och du har en helt sjukt kompetent htpc för nästan inga pengar alls.

Jag tror, och hoppas, dock att hela htpc-historien är på väg att dö ut eftersom tv-tillverkarna börjar lägga till kompetenta mediaspelarfunktioner direkt i tv:n. Men det verkar vara ett tag dit. Och då är det förstås glädjande att en kompetent htpc är så pass billig.
Nu väntar jag bara på den första tv:n med inbyggd Boxee-mjukvara. En tv där det sömlöst går att kolla på sina nedladdade tv-serier och filmer, kolla på SVT Play och köra Spotify direkt i tv:n. När en sådan tv kommer köper jag den, även om jag just bytt ut min tv hemma.

+
Boxee. Jag älskar Boxee.

-
Analoga sändningar. Kan inte kungen bara förbjuda dem?

Simon Arons