Xperia ArcAlla minns vi Xperia X10 som inte alls bjöd på den fantastiska upplevelse vi hade önskat och väntat oss. Sen ryckte i och för sig Sony Ericsson upp sig i och med X10 Mini-serien, men när det stod klart att de inte skulle uppdatera Android-versionen till högre än 2.1 blev det bitter stämning. Men Sony Ericsson har lärt sig av sina misstag.

Modern Android
Redan vid lanseringen står det klart att Xperia Arc blir en av de telefoner som blir först med att baka in Android 2.3 – Gingerbread – redan vid lanseringen. Samsungs Nexus S är den enda andra telefon i Sverige som officiellt redan kör det. Xperia Arc får vid lanseringen 2.3.2 som inte är den absolut senaste versionen, men dock nära. Sony Ericsson berättar också att de har gått ifrån ”misstaget” med X10-serien och aktar sig för att bygga ihop deras egen mjukvara för mycket med operativsystemet. På så sätt lovar de att kunna uppdatera dessa nya Xperia-modeller betydligt längre än vad X10-serien klarade.

Rödstinn skärm
Arc är en tunn, lätt och smidig smart mobil. Den var tunnast vid lanseringen och är i varje fall nu en av de tunnaste smarta mobiler som finns. Den mäter 8,7 millimeter på det tunnaste stället som är bak på mitten av den bågformade designen. Plastig? Kanske en aning. Men inte så att det stör. Det känns bara mer stabilt med telefoner med tydliga metalldetaljer som Iphone.

Skärmen är lite av Xperia Arcs dragplåster, i varje fall verkar det så när Sony Ericsson pratar om telefonen. Den är på 4,2 tum och vad de kallar Reality Display. Den använder sig av Sonys Bravia-motor som enligt utsago ska ge bättre bildkvalitet när du tittar på filmer eller bilder. Även Youtube ska dra nytta av den här funktionen. Men i våra tester har vi svårt att avgöra någon skillnad mellan läget då Bravia Engine är aktiverat och när det inte är det. Vi lutar åt att det är mer marknadsföringssnack än att det egentligen ger någon rejäl skillnad vid daglig användning.

Vad som stör oss desto mer är ett ganska påtagligt rödstick i skärmen. Lägger vi den bredvid en Nexus S och visar en helvit skärmbild med högsta ljusstyrkan drar den tydligt åt det röda hållet jämfört med Nexus S skärm. Dessutom har den inte samma höga betraktningsvinkel som Nexus S utan tappar bildkvaliteten när vi vrider på skärmen. Och du kan inte ställa in automtisk ljusstyrka som på många av konkurrenternas lurar.

Nu ska vi inte skriva ner den här skärmen alltför mycket – den håller fortfarande en god kvalitet. Men det är långt ifrån den bästa vi har testat och även en HTC Desire har bättre betraktningsvinkel och mer neutrala färger. När vi tittar på naturbilder och hudnyanser ser dock Xperia Arc bättre ut – men det kan ha att göra med rödsticket. Svärtan är det dock inget fel på.


Tre knappar
Gränssnittet är ungefär detsamma som vi har sett i tidigare Xperia-modeller och det är också samma knappar vi hittar längst ner på telefonen. Timescape följer med och låter dig hålla koll på ditt sociala liv genom en snurra som visar Facebook, Twitter, inkommande SMS och annat. Om du vill. Är du sugen på att hitta på något eget kan du ändå byta ut det mesta i telefonen via appar och få ditt eget personliga gränsnitt.

Kameran däremot, är riktigt bra. Den har 8,1 megapixlar och en dedikerad kameraknapp. Linsen sitter väldigt högt upp på telefonen så när du tar kort i liggande läge är det mycket lätt att få ett finger i vägen. Men bilderna blir riktigt bra i mörker jämfört med konkurrenterna. Även om brus fortfarande blir påtagligt i mörka miljöer utan blixt behåller den färgerna desto bättre. Den är också riktigt snabb på att ta bilder. Är ljuset bra kan du klicka på rätt duktigt och fånga fler bilder än de andra konkurrenterna vi har testat.

Längst upp på telefonen hittar vi också en liten mini-hdmi-port som låter dig ansluta den till en tv. Hela gränssnittet visas på tv:n, men du kommer automatiskt in i galleriet. En riktigt skön funktion är att du kan styra en hel del med fjärrkontrollen till tv:n. Att bläddra runt bland bilderna kräver således inte att du använder telefonen. Detta ska fungera på de flesta tv-apparater, vi testade funktionen på en Sony. Vill du spela ett spel på tv:n fungerar givetvis det, och likaså filmer.

Halvhet processor
Hastigheten är det heller inget fel på. Arc kör som sagt Android 2.3 och bara det gör att den känns rapp i gränssnittet. Processorn är en Qualcomm MSM8255 Snapdragon på 1 gigahertz vilket är samma som sitter i en HTC Desire HD. Testprogrammet Smartbench ger den 1030 och 1389 i poäng i kategorierna produktivitet respektive spel, vilket kan jämförs med Nexus S som får 939 och 1910 i samma kategorier. Den placerar sig således sämre som en spelmobil än en Nexus S. Men Xperia Play väntas ta den positionen.

Medföljande minne
Du får med ett 16 gigabyte stort micro-sd-kort i kartongen tillsammans med det pliktskyldiga headsetet och givetvis laddare. Priset hamnar kring 5000 kronor och det är vad du får ge för en telefon i premiumklassen med liknande specifikationer. Du kan få skarpare – men mindre – skärm och högre prestanda för ett liknande pris. Men designen är tilltalande och Xperia Arc är en på det stora hela mycket bra telefon där prestandan kommer räcka för vanlig användning även om spelandet i framtiden kan bli begränsat med mer avancerade spel. Det märks att Sony Ericsson har lärt sig av sina misstag och ansträngt sig för att lyckas bättre med Arc än med X10. Och det är de värda en eloge för.

+
Android 2.3 vid lansering
Bra och snabb kamera

-
Rödstick i skärmen
Halvgammal procesor

=
Ett stolt flaggskepp från Sony Ericsson som räcker långt. Processorn är inte superhet men räcker för det mesta i dag. Vi har sett bättre skärmar men uppskattar att de satsar hårt på Android och inte vill göra om samma misstag som med X10.

BETYG
Form/design: 7
Ergonomi: 8
Ljudkvalitet: 8
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 7
Prisvärde: 7

Totalt: 8

Sony Ericsson Xperia Arc

Bästa pris just nu: 199 kr

Fakta

Tillverkare Sony Ericsson, www.sonyericsson.se
Pris
5000 kr

Mått 125 mm x 63 mm x 8,7 mm
Vikt 117 g
Band 850/900/1800/1900 GSM och 900/2100 3G
Skärm 4,2 tum kapacitiv touch, 480x854 pixlar
Taltid 7 h
Passningstid 430 h
Minne 16 gb micro-sd medföljer
Kamera 8,1 megapixel, led-blixt, 720p hd-inspelning
Övrigt gps, wlan, fm-radio, hdmi-anslutning
Processor Qualcomm MSM8255 Snapdragon 1 GHz
Operativsystem Android 2.3.2