För drygt ett år sedan släpptes den första så kallade Googletelefonen Nexus One. Det var en telefon som HTC utvecklade, men som körde Android i sin renaste form utan gränssnitt á la Sense och den såldes genom Google. Ungefär ett år senare lanserades uppföljaren Nexus S, denna gång tillverkad av Samsung, men enligt samma princip: ett så Android-nära gränssnitt som möjligt.

Annan skärm

Nexus S släpptes först ibland annat USA och då med en Super-AMOLED-skärm, som dock byttes ut till en Super-lcd när den kom till Sverige. Och även om Super-AMOLED anses vara bättre, så är Super-lcd-skärmen riktigt bra. Ljusstyrkan är hög och betraktningsvinkeln är i princip obegränsad. Färgerna är bra även om de är mer åt det neutrala och kanske kalla hållet än andra sidan skalan.

I Nexus S finns det också ett NFC-chip. NFC står för Near Field Communication och tanken är att du ska kunna använda telefonen trådlöst mot NFC-läsare och på så sätt till exempel betala bussbiljetter eller öppna dörrar. Tekniken är inte utbredd än, men potentialen finns helt klart.

Kvalitetsmässigt är Nexus S mycket stabil även om den är mestadels gjord av plast. Inga metalldetaljer förstärker intrycket, men den blir inte plastig ändå.

Ingen kortplats

Ett stort minus i vårt tycke är avsaknaden av plats för micro-sd-kort. Samsung gissar väl att de 16 inbyggda gigabyten räcker, och det är klart att det räcker för de flesta. Men vill du lägga över tunga filmer eller hela ditt musikbibliotek måste du hålla dig inom gränsen. Och vi ser inte riktigt poängen att inte ha en plats för micro-sd helt enkelt.
Operativsystemet är förstås det senaste som går att uppbringa, nämligen Android 2.3 och en av poängerna med dessa Google-telefoner är att nya versioner av Android rullas ut betydligt snabbare än hos konkurrenterna då det inte behöver göras en massa uppdateringar av gränssnittet. Det är Android rakt av, och det är på gott och ont.

Ett annat gränssnitt såsom HTC:s Sense är ju ganska annorlunda och bjuder på en hel del extrafunktioner. Men det mesta kan du ändå fixa till genom appar i form av andra launchers, widgets och liknande.

Rapp
Processorn är Samsungs egna Hummingbird som hummar på i 1 gigahertz med en grafikprocessor som ger riktigt bra resultat i våra syntetiska tester. Testprogrammet Nenamark ger till exempel 50,2 bilder per sekund mot Sony Ericssons Xperia Arc som presterar 44,2. Och kollar vi på en HTC Desire kommer vi upp i 16,9 bilder per sekund. Det här är helt enkelt en telefon som presterar bra grafikmässigt. Dessutom känner skärmen av upp till 5 samtidiga beröringar på pekskärmen, vilket ger ordet multitouch en ny dimension.

Nexus S är snabb. Android 2.3 ökar ytterligare på upplevelsen av rapphet jämfört med tidigare versioner. Vi kan inte påstå att vi märker någon skillnad mot en dubbelkärning telefon som Optimus 2X när det gäller vanligt användande.

Jämför vi med den förra Google-mobilen Nexus One ser vi dock ett par minus: dels avsaknaden av kortplats som vi har nämnt tidigare och dels att den saknar lysdiod för meddelande. Dessutom kan den inte spela in video i 720p vilket vi förväntar oss av en telefon i den här prisklassen.


+
Senaste versionen av Android
Väldigt ”ren” Android

- 

Ingen plats för micro-sd-kort
Ingen lysdiod
Klarar inte 720p

=

Om du vill ha en ren Android-telefon utan några pålagda gränssnitt, och dessutom få de senaste uppdateringarna först är det här telefonen för dig. Men kom ihåg att du inte kan bygga ut minnet.


BETYG

Form/design: 7

Ergonomi: 8

Ljudkvalitet: 7

Funktioner: 7

Användarvänlighet: 8

Prisvärde: 7
Totalt: 7

Fakta

Pris 5 400 kr

Tillverkare Samsung, www.samsung.seMått 124 x 63 x 11
Vikt 129 g

Band 850/900/1800/1900 GSM och 900/2100 3G

Skärm 4 tum kapacitiv touch S-LCD, 480x800 pixlar

Taltid 6 h
Passningstid 420 h 

Minne 16 gb
Kamera 5 megapixel, frontkamera 640x480 pixlar

Övrigt gps, wlan, fm-radio, nfc
Processor 1 GHz Samsung Hummingbird S5PC110 (ARM Cortex A8) med PowerVR SGX 540 GPU
Operativsystem Android 2.3

Nexus Two?
Anledningen till att telefonen inte fick namnet Nexus Two med tanke på att första Google-telefonen hette Nexus One, sägs enligt ryktet vara att Samsung inte ville vara nummer två. Istället blev det det mera neutrala namnet Nexus S.