Det här är del två i vår video on demand-special, läs även del 1:
Video on demand-special del 1

On demand-filmuthyrning fungerar på så sätt att du knappar in din favoritfilmbutiks hemsideadress i webbläsarfönstret i datorn. Datorn har du kanske kopplat till tv:n med en hdmi-kabel och du får på så sätt upp hemsidan på tv-skärmen. Där kan du välja och vraka bland nya och gamla filmer. När du hittar en film du vill se så klickar du på den, betalar och därefter möts du av en filmruta där du kan starta filmen i helskärmsläge så att den fyller ut hela tv-skärmen.

Du som vill se på tv går tillväga på ungefär samma sätt. Du surfar in på tv-kanalens playsida, exempelvis www.svtplay.se, och där kan du sedan bläddra runt bland programmen och välja det avsnitt du vill se. Smidigt!

Tryck på play
Strömmad tv på nätet är en relativt ny förekomst i Sverige. Men numera har alla de stora tv-kanalerna så kallade playkanaler, eller kort och gott webb-tv-tjänster, där de lägger upp program efter att de sänts på tv. I vissa fall publiceras till och med program enbart för webben, och i andra publiceras de först på webben och sedan på tv. Men det vanligaste är att de sänds på tv för att sedan publiceras på webben någon dag senare.

Flera av playkanalerna blandar de olika publiceringsmetoderna. De sänder program live på webben, du kan se vissa program i förhand och vissa publiceras efter att de sänts på tv, vissa publiceras inte på webben alls.

Det mesta är gratis och ligger ute mellan 7-30 dagar. TV4 låter sina program ligga ute gratis i en vecka, de finansieras då med reklam. Efter en vecka förflyttas de in i en premiumtjänst som du kan prenumerera på och du slipper då reklamen. TV3 och Kanal 5 har istället en blandning där de tar betalt för vissa program, ofta Hollywoodproducerat material, och låter sina egna produktioner ligga ute gratis och finansieras med reklamavbrott.

Gratis är gott
När det kommer till filmtjänsterna skiljer sig utbudet åt. Hittar du inte filmen du letar efter på den ena sajten rekommenderar vi dig att helt enkelt kolla på en annan sajt. Samma sak gäller priserna. Normalt sett kostar en ny hyrfilm mellan 30-40 kronor, precis som i en vanlig filmbutik. Men det finns sajter som innehåller mer gratis- än betalfilm, dock med reklaminslag, och det finns sajter som fått ge upp sina gratisprojekt.

Hej då tv-tablå

En av de senare sajterna är Film2home som skapade stora rubriker när de under 2010 drog igång gratisprojektet Film2home Free, en sajt där du skulle kunna hyra film gratis. Filmerna skulle istället betalas via reklamsnuttar. Men tyvärr gick det inte så bra som företaget tänkt sig.

– Då reklamfinansierad filmvisning i dagsläget inte genererar några intäkter att tala om så såg vi Film2home Free främst som ett komplement. Efter en sex månader lång betaperiod under 2010, valde vi att avsluta Film2home Free-tjänsten tills vidare, berättar Josefine Persson som är affärsområdeschef på Film2home.

Istället behåller företaget ett antal gratisfilmer i utbudet men mer än så blir det inte, i alla fall finns inga sådana planer just nu.

Film2home

Filmtjänsten Voddler satsar å andra sidan stenhårt på gratisfilm med reklam innan filmen börjar. Tanken är att större delen av filmutbudet, runt 80 procent i dagsläget, ska vara gratis, och att resterande 20 procent ska bestå av de senaste stortitlarna som du kan hyra för 40 kronor.

Men smakar det så kostar det
40 kronor, normalpriset för en hyrfilm, är mycket pengar. En av de vanligaste frågorna som filmtjänsterna får är varför priset för en vod-film är lika högt som det för en fysisk skiva i Hans Skarplöthen fysisk videobutik. Rent logiskt borde distributionskostnader och annat göra att priset sänks. Viasats vd Hans Skarplöth ser dock inte på saken på samma sätt:

– Jag förstår inte riktigt vad distributionskostnader har med detta att göra. Vi gör det mer bekvämt för kunden, som ändå inte behöver betala mer. Man kan dessutom, från och med mars, välja att abonnera på vårt filmpaket och har i så fall tillgång till mer än 1 000 filmer att välja bland vid varje givet tillfälle. Kostnaden kommer vara 99 kronor per månad.

För 1,5 år sedan tog vi upp ämnet med filmtjänsten Headweb som då berättade för oss att video on demand-tjänsterna får betala extra för filmerna, så kallade minigarantier. När vi tar upp frågan igen verkar det inte ha löst sig.

– Varför Hollywoodstudiorna fortfarande tar en så hög minigaranti får filmbolagen svara på men vi tycker inte det är rimligt att vi ska behöva betala det eftersom dvd-försäljarna slipper det. Ibland får vi dessutom filmerna långt senare. Det kan bero på att fokus just nu ligger på bluray som de investerat mycket i, säger Andreas Vural som är pr-ansvarig på Headweb.

Headweb

Läskigt med nya prylar

Många står fortfarande och stirrar med flackande blickar på all ny teknik och vågar inte riktigt ta den till sig. Mobiltelefoner är till exempel en omdebatterad pryl.

Anders Sjöman Voddler– Vår applikation till mobiltelefoner med operativsystemet Android dröjer tyvärr, filmbolagen litar ännu inte fullt ut på kopieringsskydden på Android-plattformar. Vi håller på att försöka övertyga dem om motsatsen, säger Voddlers pr-chef Anders Sjöman.

Andreas Vural på Headweb nämner att företagets filmtjänst är på gång till flera mobiltelefoner men är osäker på när Iphoneversionen kommer, detta med hänvisning till nya riktlinjer som motsäger köp av material som har en begränsad tidsperiod.

Men det finns ljus i mörkret, det ser vi bland annat genom att det blir allt fler hd-filmer i filmtjänsternas filmutbud. Mellan 10-20 stycken är i och för sig inte många men med tanke på att de var cirka tre stycken för något år sedan går det i alla fall i rätt riktning.

Andreas på Headweb passar på att ge oss ett glatt budskap:

– Vi kommer komma med hd-film inom en väldigt, väldigt snar framtid. Vi kommer släppa flera hundra filmer, både nya och gamla.