Det här är del tre i vår video on demand-special, läs gärna de andra delarna med:
Video on demand-special del 1
Video on demand-special del 2

Viasat on demand

Viasat On Demand
Sajt: www.viasatondemand.se
Finns till: Dator, mobiltelefon (Iphone OS, Android), LG:s nya tv-apparater

Viasat har i grund och botten en riktigt bra on demand-tjänst. Här finns inte bara de senaste filmerna (och äldre), utan även playkanalerna samlade på ett och samma ställe och live-sportsändningar ihop med en tv-tablå som visar dig när matcherna kommer sändas. Du kan dessutom abonnera på något som kallas för filmpaketet – du får då tillgång till 200 filmer i en månad, för detta betalar du 199 kronor. Efter en månad byts alla filmerna ut mot nya. Det finns även sportpaket, totalpaket och allt vad de heter. Allt detta förpackat i ett gränssnitt som är lätt att lära sig hitta i.

Missa inte: Så ser du Skam säsong 4 (och andra landsblockerade serier) med vpn

Tyvärr är hemsidan rätt seg. Vi saknar också möjligheten att kunna trycka igång en trailer när vi klickar oss in på en film som vi kanske vill se. Det blir helt enkelt inte samma snabba och sköna upplevelse att först behöva vänta en massa gånger och sedan sitta och leta upp filmtrailern på Youtube för att slutligen byta tillbaka till filmtjänsten och kanske hyra filmen.

Att on demand-tjänsten även finns till mobiltelefonen är en halvsanning, det du får är sportsändningar och playkanalerna. Däremot kan du inte hyra film i telefonen och det saknar vi.

Omdöme: Viasat har i grund och botten en grym tjänst. Vi skulle dock föredra en snabbare sajt med integrerade filmtrailers, och en ännu fetare satsning på mobiltelefoner och andra plattformar.

Betyg: 8

Voddler

Voddler
Sajt: www.voddler.se
Finns till: Dator

Sugen på att se en gratisfilm? Voddler är en av de tjänster som tagit konceptet längst och företaget stoltserar med att nästan 80 procent av utbudet är gratis. Filmerna har istället reklamsnuttar på ett par minuter före filmens början, stort plus för att detta inte upprepas under filmens gång. Det här är verkligen ett koncept vi kan leva med.

De senaste stortitlarna kostar dock ett par tior men inte mer än hos någon annan tjänst. Hd-film kostar lika mycket som den standardupplösta versionen. Däremot bör det tilläggas att kvaliteten på strömningen är det lite si och så med. Det hackar en del under uppspelningen.

En annan nackdel som tjänsten dras med är den externa spelaren, du måste ladda ner och ha dig innan du kommer igång med tjänsten. Vi hade hellre sett att du kunde trycka på start direkt på hemsidan.

Omdöme: En filmtjänst som har alla chanser att bli stora med sitt sköna gränssnitt och sitt breda filmutbud där gratis är en stor del. Tyvärr lider den av en extern spelare och halvbra strömningskvalitet.

Betyg: 7

Headweb

Headweb
Sajt: www.headweb.com
Finns till: Dator, mediacenterprogrammet Plex, i Boxee Box, på Facebook, Playstation 3, samt i mobilt bredband från 3

Headweb är en filmtjänst som satsar på ny teknik och användarvänlighet, det gillar vi. Du hittar filmtjänsten på ett antal platser, exempelvis i mediacenterprogrammet Plex och på Facebook där du kan hyra film direkt på företagets Facebooksida. Inställningen att finnas överallt gör att alla som vill kan ta del av filmerna. Du kan till och med logga in på tjänsten med ditt Facebookkonto istället för att göra ett separat användarkonto. Det förenklar självklart för dig som användare när du slipper ha en massa konton överallt.

Själva sajten är föredömlig med sin stora, tydliga övermeny och sättet topplistor blandas med de senaste stortitlarna. Trots mycket information blir det aldrig rörigt. Klickar du dig in på en film kan du se vad andra användare har att säga om den, dels kan du se vilket betyg de satt och dels en motivering till varför den fått det betyg som de gett. Du kan också gilla filmen så att den dyker upp på din startsida på Facebook, eller lägga till den i en så kallad Watchlist så att du kan hyra den en annan dag.

Omdöme: Sociala funktioner och en vilja att finnas och synas överallt ihop med en stilren och lättnavigerad sajt gör Headweb till en självklar vinnare.

Betyg: 9

Film2home

Film2home
Sajt: www.film2home.se
Finns till: Dator, digital-tv med Canal Digital, i Philips Net-tv, i Ålcoms iptv, via abonnemanget 3Film i mobilen

Film2home har en fräsch sajt där du som användare direkt möter en topplista med de senaste storsäljarna ihop med stora bilder från filmerna. Grafiskt är det en snygg sajt, och du navigerar enkelt i menyerna. Söktjänsten består av diverse knappar som du trycker in för att få upp filmer med en viss typ av innehåll, du kan exempelvis trycka in kategoriknapparna hyr, free, äventyr och drama för att få upp alla hyr- och gratisfilmer i genrerna drama och äventyr. Filmerna dyker upp ihop med omslag och eventuellt användarbetyg. Det fungerar över förväntan även om vissa moment, som de små flytande texterna om filmerna stör lite när vi navigerar med multifjärr från tv-soffan.

Vi gillar tv-serieavdelningen skarpt. Där kan du strömma avsnitt för tio kronor styck ur tv-serien That 70’s Show eller köpa ett avsnitt ur Gynekologen i Askim för 25 kronor styck. Tyvärr finns fortfarande väldigt få serier att välja bland, förhoppningsvis är det mer här nästa gång vi kikar in.

Filmer du gillar extra mycket kan du posta i din logg på Facebook så att dina vänner tipsas om dem, men det är också den enda sociala nätverkskopplingen som finns än så länge. Här vill vi se ännu mer innovation. Däremot är det coolt att du som har ett 3-abonnemang kan hyra film i mobiltelefonen.

Omdöme: En skarp filmtjänst som konkurrerar i det absoluta toppskiktet.

Betyg: 8

Cdon

Cdon
Sajt: www.cdon.se
Finns till: Dator

Inte lika flashig och användarvänlig sajt som de renodlade filmtjänsterna har, men Cdon erbjuder ett kul komplement till företagets kunder tack vare on demand-filmtjänsten. Här hyr du film eller ser på livesport och det fungerar klockrent. Du kan även köpa och ladda ner spel, musik och ljudböcker.

Har du redan ett konto hos Cdon är det bara att logga in och klicka på On Demand i övermenyn. Om du saknar ett konto är det bara att skriva in namn och adress så är du igång. Filmerna hyr du antingen med kreditkort eller så betalar du med sms.

Sajten är kanske inte den snyggaste eller mest användarvänliga vi sett i och med att den inte har helhjärtat fokus på on demand, men det fungerar allt som oftast. Att vi måste ladda ner en separat spelare irriterar oss dock en hel del.

Däremot ger vi ett stort plus för det brutala antalet hd-filmer som finns att välja och vraka bland, hela 138 stycken. Det är mycket sett till konkurrenternas utbud. Vi saknar dock trailers på vissa av filmerna, vi vill kunna se om de är något att ha innan vi lägger pengar på dem.

Omdöme: Ett trevligt komplement till Cdon:s kunder och troligen även något som kan ge dem ännu fler kunder. Men bort med den externa spelaren.

Betyg: 7

Ameibo

Ameibo
Sajt: www.ameibo.com
Finns till: Dator

Det första vi vill påpeka är att detta är en internationell sajt, svensk i grunden men tanken är att folk från alla länder ska kunna använda den. Således är viss text på engelska och annan på svenska, du ser priserna i svenska kronor.

Startsidan består av en massa topplistor packade på varandra, det fungerar godkänt men vi hade föredragit om någon topplista visades större än de andra så att ögonen drogs mot något specifikt direkt när vi surfar in. I vänstermenyn hittar du alla genrer samt en hd-filmkategori innehållandes 94 titlar (större delen är dock konsertfilmer). Klickar du dig in på en genre listas filmerna uppifrån och ner, varje film med dels en omslagsbild och lite information om filmen, dels med ett betyg kopplat till sig som användarna själva fått rösta fram.

Tyvärr måste du ladda ner filmerna oavsett om du hyr eller köper dem, detta i ett separat program. Troligen beror det på att alla användare hjälps åt att dela ut filerna i ett så kallat bittorrentnätverk (som flera av de andra filmtjänsterna), du tankar alltså ner filmen från flera personer samtidigt. Hjälper du sedan till att dela ut den till andra får du Ameibopoäng som du kan använda till att hyra fler filmer.
Du kan dock starta filmen och börja kolla på den innan den är färdignedladdad.

Omdöme: En helt okej filmtjänst som tyvärr spretar lite åt alla håll och inte riktigt håller samma användarvänliga nivå. Men med en del kul idéer, exempelvis är den internationell.

Betyg: 6

SF Anytime

SF Anytime
Sajt: www.sfanytime.se
Finns till: Windowsdatorer, digital-tv

SF Anytime är en lättöverskådlig sajt utan en massa rörlig grafik och liknande. Du möts av de senaste filmerna vilandes mot en röd bioduk som ger en skönt avslappnad stämning. Topplistorna byter av varandra om du skrollar neråt, en del är mer stående inslag som exempelvis SF rekommenderar, medan andra byts ut efter vad som händer i filmvärlden (exempelvis Oscar 2011-listan).

Filmtjänsten innehåller 20 hd-filmer som du med hdtv kan njuta av om du kopplat datorn till tv:n via hdmi-kabel. Det är långfilmer och relativt kända titlar, eller vad sägs om Pulp Fiction eller the Men who stares at goats?

Största nackdelen med SF Anytime är att sajten kräver en Windowsdator – många kör exempelvis en Mac Mini som mediacenterdator kopplad till tv:n, dessa kan alltså inte hyra film här. Tjänsten är även en aning buggig.

Omdöme: SF Anytime stänger tyvärr ute användare, de skulle behöva byta inställning och verkligen satsa på sin filmtjänst så att alla kan använda den. Tänka mer framåt och på användarna.

Betyg: 6