Tv på dina villkor, det är tv on demand. Du bestämmer själv när du vill se dina favoritprogram och hur du vill se dem. Nästan i alla fall. För alla kanaler har olika upplägg på sina tjänster och programmen är inte tillgängliga för alltid, dessutom skiljer sig bildkvaliteten åt en hel del beroende på vilken playkanal du besöker.

Efter testet konstaterar vi att det finns mycket att åtgärda men att alla är på väg åt rätt håll. Nåväl, nästan alla. Och det känns kul att se att ett så ungt koncept redan kommit så långt.

Det här är del fyra i vår video on demand-special, läs gärna de andra delarna med:
Video on demand-special del 1
Video on demand-special del 2
Video on demand-special del 3

SVT Play

SVT Play
Sajt: www.svtplay.se
Övrigt: Applikationer till Iphone och Android

SVT lever efter devisen att de program de sänder på tv också ska visas på SVT Play. Alla hamnar tyvärr inte där, men en stor del gör det och vissa live-sänds till och med samtidigt som de sänds på tv. Coolt!

Gränssnittet är upplagt på ett sätt som gör det enkelt att hitta specifika program i, men även så att du snabbt kan hitta nya, roliga och spännande serier. Det får oss att prova nya program, och det är ett bra betyg. Dessutom ligger avsnitten normalt kvar i upp till 30 dagar efter att de sänts.

Tyvärr har SVT lagt till någon form av ruta som dyker upp när du startar ett program, men bortsett från det störiga momentet att gömma undan den upplever vi inga konstigheter. Det är bra kvalitet på uppspelningen och ljudet om du har en någorlunda bra internetuppkoppling. Antingen låter du spelaren bestämma kvaliteten automatiskt eller så kan du ställa in den själv under uppspelningens gång.

Men varför finns det ingen information om när nästa avsnitt kommer publiceras? Det enda sajten ger oss är information om när aktuellt avsnitt slutar vara tillgängligt på nätet. En liten integrerad tv-tablå för de kommande 2-3 avsnitten vore ett riktigt lyft. Eller en kontofunktion i stil med den exempelvis TV3 har, där du kan bevaka program du gillar och hålla koll på vilka avsnitt du redan sett.

Betyg: 8

TV4 Play

TV4 Play
Sajt: www.tv4play.se
Övrigt: Applikation till Iphone

TV4:s playtjänst är skönt röd och trivsam att vila ögonen mot. Den är helt okej att navigera runt i: du möts av bilder från de senaste programmen i mitten, under hittar du rekommenderade program och över väljer du om du om du vill leta upp ditt program utifrån genre. Det fungerar över förväntan, i alla fall för den som är något sånär bevandrad i vilken typ av program TV4 sänder för tillfället.

Programmen är gratis sju dagar från och med att de lagts upp på webben, detta ihop med en överkomlig mängd reklampauser. Därefter övergår de till betalprogram som du kommer åt genom att prenumerera på en abonnemangstjänst, TV4 Play Premium. För 99 kronor i månaden kommer du således åt alla program utan reklamavbrott. En helt klart överkomlig summa.

Tyvärr saknar vi mycket i själva gratisdelen. Du kan varken skapa konto för att enklare hålla koll på vilka program du sett eller vilka du vill se, du kan heller inte bevaka en viss programserie för att få reda på när nästa avsnitt dyker upp. Vi hade gärna sett att alla hade möjlighet att skapa ett konto och att de dessutom skulle ha möjlighet att se programmen gratis längre tid än en vecka, detta skulle då fortsatt kunna vara reklamfinansierat. På så sätt kan tittarna själva avgöra om de helst vill se med eller utan reklam.

Betyg: 7

TV3 Play

TV3 Play, TV6 Play, TV8 Play
Sajter: www.tv3play.se, www.tv6play.se, www.tv8play.se
Övrigt: Widgets som du kan designa och placera på din hemsida eller på datorns skrivbord

Anledningen till att vi lagt ihop dessa tre under samma test beror på att de ser i stort sett likadana ut (bortsett från programtablån) och om du har ditt konto hos en av dem kommer du åt din sida hos dem alla. Din sida är ett ställe där det samlas en massa viktig information som gör att du får bättre koll på ditt tv-tittande. Det enda du behöver göra för att komma åt den är att registrera dig. Därefter möts du av en genomtänkt värld med bevakningslistor, spellistor och möjlighet att följa vilka program du redan sett. Du kan till och med få mejl om när det kommit upp ett nytt avsnitt i din favoritserie. Allt för att du som användare ska ha full koll på dina program. Snyggt och smart!

Vi fullkomligen älskar hur skaparna av TV3, TV6 och TV8 Play förenklar för användarna genom kopplingen till Facebook, du måste således inte registrera ett konto utan du kan använda ditt vanliga Facebookkonto för att logga in. Allt du behöver göra för att logga in är att trycka ”logga in med Facebook”, sedan är du igång.

Vad vi däremot inte gillar är bildkvaliteten. Det finns en knapp där du ska kunna välja mellan standard och högre kvalitet men tyvärr fungerar inte det valet ännu, du får därför dras med pixlig och suddig bild i helskärmsläge. Detta drar ner betyget på en annars mycket bra tv-tjänst.

Betyg: 8

Kanal 5 Play

Kanal 5 Play, Kanal 9 Play
Sajter: www.kanal5play.se, www.kanal9play.se
Övrigt: Applikationer finns till Iphone samt till Androidmobiler.

Kanal 5 Play och Kanal 9 Play är uppbyggda på samma vis. Du möts av ett gränssnitt som känns helt i tiden med sin Facebookintegrering och en massa listor med de senaste avsnitten och klippen från olika program, sajten är dock en aning rörig för vår smak och kontofunktionen utnyttjas inte till hundra procent. Vi gillar verkligen att du som användare kan logga in med ditt Facebookkonto. Via det kan du sedan hålla koll på vilka program du köpt (vissa utländska program kostar nämligen ett par tior per avsnitt, dock inte de svenskproducerade) och hur länge till som de är tillgängliga. Men vi saknar bevakningslistor och annat som skulle göra att tittarna får ännu mer värde i att ha ett konto hos tv-tjänsten.

Bildkvaliteten är helt okej, knappast superbra men god nog för att klicka upp i helskärmsläge och inte bli störd av eftersläpningar och liknande. Vi hade dock gärna sett lite bättre skärpa. Vi skulle dessutom gärna se att tittaren själv får välja färg på boarden upp- och nedtill, just nu är den vit. Det hade varit roligt att kunna välja svart så att vi slipper de där lysande, vita, uppmärksamhetskrävande raderna. En annan del vi saknar är undertexter, vi vill ha möjlighet att välja undertexter på såväl svenska som utländska program. Och vi vill inte att en reklam går igång så fort vi klickat oss in på ett visst program, låt oss se reklamen när vi hittat det avsnitt vi vill se istället.

Stort plus i kanten för att det finns appar till både Iphone och Androidmobiltelefoner.

Betyg: 7

MTV

MTV
Sajt: www.mtv.se
Övrigt: i.u

Med en så stor och fylld modersajt, www.mtv.com, har vi höga förväntningar på den svenska versionen (speciellt eftersom mtv.com försöker stänga ute besökare från andra länder än USA). Men vi blir snabbt besvikna. MTV.se har inga av sin modersajts fördelar.

Gränssnittet må vara halvdant för besökare som snabbt vill kunna hitta rätt – det är mycket information på liten yta. Men det som besvikelsen först och främst handlar om är själva videospelaren. Oavsett vad du väljer att titta på kommer du stöta på ett och samma problem, nämligen att du flera gånger under avsnittets gång kommer få trycka upp videon i helskärmsläge igen. Det innebär att du ibland missar bitar av avsnittet, men framför allt att du hela tiden måste sitta på helspänn och vänta in de där pauserna då sidan helt plötsligt ska ladda om. Riktigt irriterande!

Bildkvaliteten är inte heller mycket att hänga i granen. Det är suddigt och pixligt för jämnan. Vi saknar dessutom undertexter. Gör om, gör rätt.

Betyg: 3