Vi minns med värme Nokia N-Gage som på många sätt är den första och sista spelmobilen hittills. Därför är det extra kul att nu se Sony Ericsson ta upp stafettpinnen och satsa helhjärtat på en speltelefon. Xperia Play är den första Playstationcertifierade telefonen vilket bland annat innebär att den får ha Playstation-knapparna och även att en hel del gamla Playstationspel tas fram för att fungera med telefonen.

Gedigna spelkontroller
Xperia Play är en ganska stor, eller tjock, telefon av den enkla anledningen att du kan skjuta fram en fullständig spelkontroll. Den påminner i stort om en vanlig Playstationkontroll med de geometriskt mönstrade knapparna och även två analoga kontroller i mitten som fungerar lite annorlunda än vanliga styrspakar. De är nämligen av touch-typ och du lägger helt sonika tummarna på dem och bara lutar fingrarna åt olika håll för att styra. Men du kan förstås också använda piltangenterna.

Det fiffiga här är att Sony Ericsson är helt öppna med att låta utvecklare ta del av dessa knappar. Vill någon lägga till stöd för spelkontrollen är det bara att tuta och köra. På så sätt kommer vi förhoppningsvis få se flera spel på Market som är anpassade för Play, och vi ser till exempel framför oss emulatorer som låter oss spela Nintendospel och liknande vilket är optimalt för en sådan här liten enhet.

Telefonen kommer med sex stycken förinstallerade spel och vid lanseringstillfället lovar Sony Ericsson att det finns ytterligare 50 stycken att ladda ner från Android Market, till varierande pris.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Pris 5 500 kr
Tillverkare Sony Ericsson, www.sonyericsson.se

Mått 62 x 16 x 119 mm
Vikt 175 g
Band 850/900/1800/1900 GSM och 900/2100 3G
Skärm 4 tum lcd tft kapacitiv touch, 480 x 854 pixlar
Taltid 6h25m
Passningstid 413 h
Minne 400 MB, plats för micro-sd-kort
Kamera 5,1 megapixel, ledblixt
Övrigt gps, wlan
Processor Qualcomm MSM8255 1 GHz
Operativsystem Android 2.3

Nokias N-Gage kom i sin första version redan 2003 och senare släpptes uppföljaren QD. Du köpte spelen till första modellen på mmc-kort, men till nästa generation kunde du ladda ner spel. Totalt 57 stycken spel släpptes.