Handskanner fanns det ett fenomen som hette under slutet av 1990-talet. Det var en skanner, fast man drog den över bilderna eller texterna man skannade in, så man slapp ha en skanner ståendes. På samma sätt fungerar C-Pen, fast den skannar inte in bilder utan bara text. Varför då, undrar du säkert och det undrar vi också.

Ocrvänlig
En sån här läspenna är väldigt begränsad. Du kan skanna in texter från böcker som sedan förs in i datorn. Och om du sitter med 40 000 miljarder fakturor och knappar in ocr-nummer varje månad kan vi väl se en poäng. C Technology, som företaget bakom läspennan heter, har försökt produktutveckla och erbjuder nu förutom ett program på datorn även ett program för Android som låter dig skanna in text direkt till din telefon. Och återigen undrar både du och vi: varför?

C-pen

Installationen på datorn är enkel och går ut på att du installerar ett program och sedan ansluter den medföljande usb-mottagaren eftersom läspennan kommunicerar via bluetooth. Sen är det bara att börja skanna. Du får också med en slags kontrollpanel med vilken du kan utföra vissa kommandon på datorn bara genom att läsa in vissa rutor på ett papper du skriver ut. Om du inte vill släppa pennan.

Funkar mobilt
Mobilversionen är något krångligare vid testtillfället då appen måste laddas ner direkt från C Technologys hemsida, men det ska vara ett tillfälligt problem då den annars går att hitta på Android Market. Du parar ihop pennan med Bluetooth och programmet låter dig sedan skanna in text. En förvisso smart detalj är att du kan ersätta tangentbordet med pennan och mata in text direkt i till exempel mejlappen, men tangentbordet är ändå tillgängligt för att du ska kunna komplettera. Och det kommer du behöva, för även om pennan skannar in bra så är den inte hundraprocentig.

När du drar pennan över texten tänds en lampa och när bufferten börjar bli full börjar lampan blinka och du missar ofta någonting som du inte vet vad det är förrän du kollar på telefonen eller datorn. Justja, du kan få programmet att läsa upp det den har skannat in via talsyntes också. Jippi.

Plastig
Tekniskt sett är läspennan helt okej även om den är ganska plastig. Den drivs av ett inbyggt, uppladdningsbart batteri som laddas via en medföljande usb-sladd. Den är dessutom rätt träffsäker när det gäller att ta rätt rad. Lampan som lyser upp texten är ganska bred, och vi tänker initialt att den kommer försöka sig på två rader samtidigt och få spel, men det går bra.

Men hur bra den än är kommer vi inte från det faktum att den är totalt onödig. Att skanna in ocr-nummer, vilket vi ser som typ det starkaste säljargumentet, är inte värt 1300 kronor. Dessutom finns det flertalet appar som gör det via din smarta mobils inbyggda kamera. Och om du vill ha den när du pluggar kan du säkerligen använda överstrykningspennor eller i princip mata in texten för hand på en dator.

C-Pen är tyvärr en helt onödig produkt som kanske var lite tuff på 90-talet, men inte idag.


+
Nostalgivibbar
-
Priset
Vad ska man med den till?

=
En så onödig och icke prisvärd produkt för i princip alla människor på hela jorden, förutom kanske tre personer. Till dem säger vi bara: Grattis!

BETYG
Form/design: 3
Ergonomi: 5
Funktioner: 2
Användarvänlighet: 3
Prisvärde: 1


Totalt: 3

Fakta

Cirkapris: 1 300 kr
Tillverkare:
C Technology, www.cpen.com
Anslutningar: USB, Bluetooth

En annan C-Pen

Peter Siepen är en svensk programledare född 1962 som har jobbat på tv i över 20 år. Även om han inte riktigt stavar namnet likadant så uttalas det förvånansvärt lika. Peter Siepen är inte riktigt lika billig, och dessutom lite mer nödvändig – tro det eller ej!