Det absolut första vi reagerar på när vi packar upp Galaxy Ace är dess likhet med Iphone 4. Förutom att det står Samsung längst upp på telefonen är den faktiskt ordentligt lik och det är inte svårt att gissa att designavdelningen har tittat på Iphone när de tog fram Ace. Inget ont om detta dock, och det står ganska snabbt klart att det inte är en Iphone vi testar.

Samsung Galaxy Ace

Godkänd skärm
Bakstycket på telefonen är i plast, men strukturen är raspig och ger ett något ruggat intryck, även om den här telefonen inte alls lovar att hålla om du tappar den i backen. Den är hyggligt lätt men känns rejäl trots plastdetaljer.

Ett tryck på den fysiska mittenknappen längst ner och skärmen lyses upp. Det är en 3,5 tum stor tft-historia som absolut inte kan mäta sig med de SAMOLED- eller Super lcd-skärmar vi ser i dyrare modeller. Men den håller bra klass för att vara en så pass billig telefon och även om ljusstyrkan är påtagligt lägre än toppmodellerna så är betraktningsvinkel helt okej. Färgerna är blekare och blaskigare, men går du ner 2000 kronor från toppmodellerna får du räkna med sämre delar, och skärmen är en av delarna som det märks mest på. Men skärmen duger helt klart för det mesta.

Processorn är från Qualcomm och arbetar i 800 megahertz. Det finns helt klart tillfällen då telefonen får mycket att göra, och det märks genom att den svarar långsammare. Det är övergående, men är du hetsig kommer du säkert att störa dig på att du ibland får ha tålamod.

Nytt tangentbord
Ace kör Android 2.2, och Samsung har lagt på sitt eget gränssnitt som dock inte inkräktar så mycket. Lite smarta funktioner som att du kan stänga av trådlöst nätverk, ljud och annat genom att dra ner statusfältet hittar vi. Dessutom kommer telefonen med tangentbordsmjukvaran Swype som gör att du kan mata in text på två sätt: antingen skriver du som vanligt, eller så drar du med fingret längs med tangenterna som ordet består av. Ska du skriva ”hej” drar du ett streck från ”h” till ”e” till ”j”. Det är ett litet annorlunda sätt att mata in text, men med övning kan du komma upp i rätt bra hastigheter.

Samsung slänger också med lite egna appar såsom Social Hub som fungerar lite lika som Timescape hos Sony Ericsson, det vill säga samlar dina sociala nätverk på ett och samma ställe.

Imponerande kamera
Kameran är en positiv överraskning. Den har fem megapixlars upplösning och tar bilder som förvisso gärna blir lite överexponerade i dagsljus. Bildkvaliteten överlag är dock med beröm godkänd och ger oss ärliga färger och med lite ansträngning riktigt bra bilder. Du får också med ett micro-sd-kort på 2 gigabyte vilket är rätt litet, men en trevlig grej är att du får med en adapter som omvandlar ditt micro-sd till ett vanligt sd. Videoinspelning suger dock rejält och ger dig bara 320x240 i 15 bilder per sekund.

Det här är en riktigt bra grundtelefon som har det mesta du behöver till ett överkomligt pris. Måste du inte prompt ha det senaste, hetaste och snabbaste är Galaxy Ace en trevlig kompanjon för dig som vill ha en Android-telefon.


+
Priset
Byggkvaliteten
Kameran

-
Snålt minne
Långsam processor
Dålig filminspelning

=
En rejäl telefon för dig som inte vill betala för en premiummodell men ändå få bra grejer. Processorn är lite slö ibland, men kameran är bra och skärmen håller för det mesta. Prisvärd, helt enkelt.

BETYG
Form/design: 8
Ergonomi: 7
Ljudkvalitet: 6
Funktioner: 7
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 9


Totalt: 8

Fakta

Pris: 2 900 kr
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se

Mått: 112,4 x 59,9 x 11,5 mm
Vikt: 113 g
Band: 850/900/1800/1900 GSM och 900/2100 3G
Skärm: 3,5 tum kapacitiv touch, TFT 3,5 tum
Taltid: 7 h
Passningstid: 640 h
Minne: 158 MB RAM, plats för micro-SD
Kamera: 5 megapixel
Övrigt: gps, wlan, fm-radio
Processor: Qualcomm MSM7227 800 MHz
Operativsystem: Android 2.2

Alternativ mobil
Ett alternativ om du är ute efter en billig Android-telefon är Huaweis Ideos X5 som är några hundralappar billigare, men som i sin tur har större skärm (3,8 tum) och klarar 720p-inspelning. Prestanda är dock inte på topp hos den modellen heller.