Missade du att köpa en Apple Ipad 2 när den släpptes så kan du nu tvingas importera den, svensk lag höjer kraftigt priserna och Apple stoppar kommande leveranser.

– På grund av upphovsrättslagen blir Ipad 2 så dyr att vi knappt kommer sälja några alls av den i Sverige och då är det bättre att vi i
dagsläget förser andra marknader med surfplattan, säger Arne Petterstedt, svensk pr-chef på Apple

För några dagar sedan ville intresseorganisationen Copyswede införa så kallad kassettersättning även på mobiltelefoner då de oftast används som lagringsmedia för musik och du kan filma med dem.

Kassettersättningen ges enligt svensk lag (upphovsrättslagen, 2 kap.26 k §) till svenska upphovsrättsinnehavare ekonomiskt för den
tillåtna privatkopieringen av exempelvis musik och filmer.

Vad har då Copyswedes önskan om "extraskatt" på mobiler med Ipad 2 att göra? Jurister på intresseorganisationen har upptäckt en detalj i lagen som gör att paddan redan idag omfattas av kassettersättningen och det beror på kamerorna och på tillbehören som medger digital inspelning.

– Alla enheter som kan spela in film och även har en skärm större än sju tum räknas som videospelare och därför kommer vi redan idag ta ut ersättning retroaktivt från alla som har köpt en svensk Ipad 2. Att lagen omfattar enheter större än sju tum gör att vi tyvärr inte kan ta ut ersättning på till exempel Samsung Galaxy Tab, säger Vastak-Kaisen Kannan Edustaja, jurist på Copyswede.


Så här ser det ut om man söker efter Copyswede på App Store.

Copyswedes uträkningar visar att man kan kräva 30 procent av vad Ipad 2 kostade i ersättning. Har man köpt värstingpaddan så blir man skyldig över 2 000 kronor i kassettersättningsavgift. Därför ombeds alla Ipad 2-ägare att betala avgiften genom att ladda ner Copyswedes app på Apple App Store.

– Vi har inga register över svenskar som köpt Ipad 2 men polisen
kommer att göra stickprovskontroller på kaféer i de större städerna.
Om det då visar sig att man inte har köpt Copyswede-appen så tvingas man göra det direkt under länsmans överinseende, förklarar Kannan Edustaja.