Nokia har haft en tung början på 2011 sedan de avslöjade att de överger Symbian till förmån för Windows Phone 7. Reaktionerna lät inte vänta på sig, men Microsoft var nöjda. Vad de flesta inte har vetat är att Google i bakgrunden har förhandlat om rättigheterna till Symbian.

Idag meddelades så att Google köper aktiemajoriteten i Symbian och därigenom tar över kontrollen. Vinsjah Reddit, ansvarig för mobilvisioner på Google förklarar beslutet såhär i ett pressmeddelande:

- Vi ser oerhörda synergieffekter genom möjligheten att implementera och vidareutveckla funktioner och tjänster som i sin tur kan ge ett mervärde när det gäller att föra människor närmare varandra med hjälp av teknik. Vi tror att fusionen mellan framtida tekniker kan innebära stora möjligheter att strömlinjeforma användarupplevelsen genom att kombinera användarvänlighet med smarta funktioner.

Nokias utvecklingschef Einso Piikasju är också nöjd med övertagandet:

- Google är en stor aktör med resurser som överstiger de mindre aktörerna. Deras styrka är att de är tillräckligt stora för att kunna göra ett bra jobb, även när mobilmarknaden ser ut som den gör. Detta ger oss möjligheter att fokusera på en detalj mindre i vårt arbete medan Google får en ny plattform att hantera.

Vad detta kommer att innebära för Android eller Symbian är för tidigt att säga, men enligt många analytiker kommer Googles övertagande av Symbian troligtvis medföra parallella utvecklingsspår där Symbian och Android utvecklas samtidigt, för att sedan fusioneras i en framtida version.