Något som Samsung har lyft fram extra mycket är den tunna ramen på D8005. Vanligtvis brukar sådant betyda att de vill ha något nytt att visa upp, och inte göra så mycket för helhetsupplevelsen. Men det ska redan nu sägas att den tunna ramen gör mycket för den upplevda storleken. Att smälla upp en bild i 55 tum med en så pass tunn ram ger en mäktig känsla. Exklusivt helt enkelt.

Samsung UE55D8005

Mer tunnhet
Förutom ramen är tv:n väldigt tunn också. Utan stativ mäter själva tv:n bara strax under 30 millimeter. Det gör att den känns så pass tunn att vi är rädda att den ska gå av när vi packar upp den. Foten består av fyra ben och skruvas lätt fast på baksidan.

Efter att ha packat upp och installerat den börjar vi med att konfigurera bilden. Det finns ett par testmönster som kan hjälpa dig att konfigurera bilden, men vi saknar en guide för att lättare optimera bilden.

Och när vi börjar kolla bildkvaliteten blir vi ruggigt imponerade. Svärtan är helt fantastisk och i filmer mellan scener till exempel kan bilden släckas ner så pass mycket att vi inte ens kan avgöra om tv:n är på. Även svarta scener där det förekommer något ljust i mitten är extraordinärt bra med i princip total svärta ut mot kanterna. Drar vi upp ljusstyrkan kan vi ses tendenser till ljusläckage från hörnen, men med korrekta inställningar kommer du aldrig uppleva det problemet. Färgerna är levande; i det dynamiska läget är de överdrivna, men filmläget ger dig till exempel godkända inställningar från början. De manuella inställningarna låter dig dock få oerhört bra bild på samtliga punkter.

Välgjord mediaspelare
Nytt är också Samsungs gränssnitt för att hantera internet och media i tv:n. En webbläsare hittar vi bland annat som klarar av flash vilket gör att du enkelt kan surfa in på exempelvis SVT Play och titta på program. Webbläsaren är rätt långsam och den ger dig ingen bekväm surfupplevelse, men den är hanterbar. Skype (extra kamera krävs), Facebook, Twitter, Youtube och andra vanliga sociala nätverkstjänster finns också tillgängliga. Dessutom kan tv:n spara information om vad du tittar på och erbjuda riktade förslag på andra klipp, filmer och serier du kan titta på. En funktion som vi dock gissar kommer vara hyggligt oanvänd. Vad som är desto mer spännande är TV4 Play som tyvärr inte var aktiverat i den version vi testade. Modellen har dock stöd för att se film och program från TV4 Play, Canal Digital Go och SF Anytime. Men vi har alltså inte haft möjlighet att testa dessa funktioner.

Mediaspelaren gör ett riktigt bra jobb och det är så roligt att se tillverkarna satsa på detta. Den spelar det mesta vi testar, däribland mkv-filer utan problem.

Fjärrkontrollen ser ut som de flesta tidigare Samsungfjärrarna, men du kan också köpa en extra touchfjärr som ger dig mängder med möjligheter som att flytta över bilden till fjärren och fortsätta titta på tv när den är avstängd. Den som ingår är dock högst ordinär, men fungerar bra.

Förbättrad 3d
3d-kvaliteten är väldigt mycket bättre än tidigare modeller vi har testat från Samsung. Den når fortfarande inte upp till Panasonics plasmaklass, men problemen med Crosstalk är starkt minimerade. Vi kan skönja dem fortfarande, men det är en enorm förbättring sen tidigare modeller som var ganska dåliga på 3d i jämförelse. Glasögonen är aktiva, och de har blivit lättare och sitter bra även över ett par befintliga glasögon.


+
Suverän bild
Bra mediaspelare
Playtjänster

-
Högt pris

=
En fantastisk tv med superb bildkvalitet.

BETYG:
Design/form: 9
Bildkvalitet: 9
Funktioner/anslutningar: 8
Användarvänlighet: 8
Prisvärde: 7


Totalt: 9

Fakta

Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Pris: 28 000 kr

Tv-typ: Led-lcd
Storlek: 55 tum
Kontrast: Mega Contrast
Ljusstyrka: 500 cd/m²
Tv-mottagare: DVB - T2 / C / S2
Anslutningar: hdmi, scart, usb, pc in, dvi, komponent
3d-stöd: Ja, ett par aktiva glasögon följer med
Filstöd: AVC(HD), AVI, DivX HD, DivX, H.264, MPEG1, Xvid
Mått: 1232,6 x 787,2 x 309,8 mm (inklusive stativ)
Vikt: 16,2 kg (med stativ)
Övrigt: Internettjänster, mediacentertjänster

Superfjärr
Samsungs utspejsade fjärrkontroll ser mest ut som en telefon och ger dig en del extra funktioner som den vanliga inte klarar. Bland annat kan du skicka bilden från tv:n till fjärren och fortsätta titta i sängen till exempel. Dessutom kan du styra dina DLNA-enheter och spela upp grejer på tv:n. Och om du vill Facebooka eller Twittra från tv:n kan du få upp ett qwerty-tangentbord att skriva med.